Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τουριστικό παράδοξο στην ΑΜΘ: Οι αφίξεις από Βουλγαρία αυξάνονται το χειμώνα!

Τουριστικό παράδοξο στην ΑΜΘ: Οι αφίξεις από Βουλγαρία αυξάνονται το χειμώνα!

0
agios konst

Μείωση των διελεύσεων από τους συνοριακούς σταθμούς των ελληνοβουλγαρικών συνόρων το καλοκαίρι αποτυπώνουν τα στατιστικά στοιχεία του SETE Intelligence

Ανοδική η πορεία των διεθνών αφίξεων στο αεροδρόμιο της Καβάλας. Αύξηση 10% των αφίξεων από Τουρκία το πρώτο οκτάμηνο του έτους. Πόσοι όμως μένουν στην ΑΜΘ;

Διαφωτιστικό και για την τουριστική κίνηση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι το στατιστικό δελτίο του SETE Intelligence που εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του 2015 και καταγράφει την κίνηση στα αεροδρόμια, λιμάνια και οδικά σύνορα της χώρας το πρώτο 8μηνο του 2015 σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Πανελλαδικά, καταγράφεται για το μήνα Αύγουστο αύξηση 5% στις διεθνείς πτήσεις, όπου οι αφίξεις έφτασαν τα 3 εκ., ενώ και συνολικά στο 8μηνο οι πτήσεις πήραν την… ανηφόρα με ποσοστό 6% και 11,7 εκ. αφίξεις στη χώρα μας. Εντυπωσιακή είναι η πορεία του διεθνούς αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», αλλά και των αεροδρομίων σε Κρήτη, Κυκλάδες και Καλαμάτα.

Περίπου 4,6 εκ. είναι και οι εσωτερικές πτήσεις το πρώτο 8μηνο του 2015, όπου και εκεί καταγράφεται αύξηση της τάξης του 28%.

Καλοκαίρι 2015 με 14,3% περισσότερες αφίξεις από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο της Καβάλας

Σημαντικά είναι τα αντίστοιχα στοιχεία και για το αεροδρόμιο της Καβάλας, που συμπεριλαμβάνεται στις μετρήσεις (όχι όμως αυτό της Αλεξανδρούπολης).

58.461 ήταν οι επιβάτες ανεξαρτήτου κατοικίας που προσγειώθηκαν στο γειτονικό αεροδρόμιο το καλοκαίρι που μας πέρασε (Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος), ενώ το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς ήταν 51.134, πράγμα που σηματοδοτεί αύξηση 14,3% στις διεθνείς πτήσεις στο εν λόγω αεροδρόμιο. Μιας και από το «Μέγας Αλέξανδρος» πραγματοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά πτήσεις charter από το εξωτερικό την περίοδο του καλοκαιριού (πλην της εβδομαδιαίας πτήσεις από Βιέννη που εγκαινιάστηκε φέτος) μπορούμε ασφαλώς να μιλήσουμε για άνοδο του τουριστικού ρεύματος στην περιοχή μας, με τουρίστες που προτίμησαν κατά κύριο λόγο το γαλαζοπράσινο νησί του Θρακικού πελάγους και δευτερευόντως τις παραλίες της Καβάλας. Μικρός αριθμός αυτών επισκέφθηκε το νομό της Ξάνθης, κυρίως της περιοχή του Νέστου. Σταθερά την περιοχή προτιμούν Γερμανοί και Άγγλοι, όπως και πανελλαδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του SETE Intelligence.

Αυξημένος πάντως είναι και ο αριθμός των αφίξεων εσωτερικού του καλοκαίρι του 2015. Οι 10.103 αφίξεις τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες του 2014 έγιναν 11.241 το αντίστοιχο διάστημα της φετινής χρονιάς. Πρέπει να λάβουμε βέβαια υπόψη ότι το ταξίδι μετ’ επιστροφής υπολογίζεται δύο φορές. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Αύγουστο η αύξηση ήταν 25%, ενώ αρκετά ενισχυμένη είναι η αύξηση των αφίξεων εσωτερικού και τον Φεβρουάριο (13%).

Κι όμως προτιμούν να έρχονται το χειμώνα στην ΑΜΘ!

Ακόμη πιο ενδιαφέροντα είναι για την Περιφέρειά μας, τα στοιχεία των αφίξεων μη κατοίκων της Ελλάδας από το εξωτερικό (όπου βέβαια προσμετρώνται και οι αλλοδαποί με μόνιμη κατοικία στη χώρα μας) στους συνοριακούς σταθμούς της Περιφέρειάς μας, με βάση τα δεδομένα από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Η συνολική εικόνα από τα δύο 3εθνή (Ορμενίου και Κυπρίνου Έβρου), τα τέσσερα μεθοριακά σημεία με την Αλβανία (Κακαβιά, Κρυσταλλοπηγή, Σαγιάδα και Μερτζάνη), τα τέσσερα με τη Βουλγαρία (Προμαχώνας, Άγιος Κωνσταντίνος, Εξοχή και Νυμφαία), τα τρία με την ΠΓΔΜ (Εύζωνοι, Δοϊράνη και Νίκη) και τα δύο με την Τουρκία (Καστανιές και Κήποι) αποτυπώνει το πρώτο οκτάμηνο του 2015 αύξηση 10% στο σύνολο των οδικών αφίξεων αλλοδαπών. Όμως η αύξηση αυτή οφείλεται στην αυξημένη κίνηση του πρώτου εξαμήνου ενώ τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο παρατηρείται σημαντική μείωση τόσο στο σύνολο όσο και στην πλειονότητα των σταθμών. Πάντως, στην συνολική αύξηση συντελεί σημαντικά ο σταθμός των Ευζώνων (σύνορα ΠΓΔΜ) που εκτός από την περισσότερη κίνηση, παρουσιάζει και τη μεγαλύτερη αύξηση (~890 χιλ. ή 45%) σε σχέση με το 2014. Να σημειώσουμε βέβαια, ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στους αρμόδιους της συλλογής των δεδομένων, τα στοιχεία εισερχόμενου τουρισμού από την Βουλγαρία είναι υποεκτιμημένα λόγω μη ελέγχου του συνόλου των διερχόμενων οχημάτων, ωστόσο δεν είναι σαφές πόσο αποκλείουν από την πραγματική εικόνα της κινητικότητας.

Λιγότερες αφίξεις από τη Νυμφαία τους θερινούς μήνες

Και με αυτό το δεδομένο πάντως, αξιοσημείωτη είναι η μείωση της κίνησης στο μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας, αφού οι 1.266.208 τουρίστες του περσινού καλοκαιρού, έγιναν φέτος 1.079.412. Χαρακτηριστικά, παρατηρήθηκε αύξηση 9% τον Ιούνιο και μείωση 16% και 23% αντιστοίχως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Παρόλα αυτά, τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους η κίνηση στα σύνορα από τη Βουλγαρία αυξήθηκε από 169% έως και 227%, αλλά σε πραγματικούς αριθμούς στο τέλος του οκταμήνου παρατηρείται μείωση 4,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Όλο και λιγοστεύουν οι διερχόμενοι από τον Άγιο Κωνσταντίνο

Επουσιώδης αύξηση σχεδόν 1% και αυτό λόγω της αύξησης των αφίξεων του Ιουνίου (κατά 18%) παρουσιάζεται και στο μεθοριακό σταθμό του Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά κατά τα άλλα παρατηρείται μείωση κάθε μήνα σε σχέση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους, που φτάνει από 2% (Ιούλιος) έως 42% (Μάρτιος).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο οκτάμηνο του 2015 πέρασαν από το μεθοριακό σταθμό του νομού μας 85.471 αλλοδαποί, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 καταγράφηκαν 94.114.

Σημαντική η μείωση της κίνησης από τη Βουλγαρία και στο τελωνείο Εξοχής Δράμας, όπου τους μήνες του καλοκαιριού η μείωση που καταγράφεται είναι 13% (Ιούνιος), 43% (Ιούλιος) και 50% (Αύγουστος). Παρόλα αυτά, ενθαρρυντική είναι η αύξηση όλους τους υπόλοιπους μήνες με ποσοστά που ξεκινούν από 31% (Μάιος) και φτάνουν ως το 162% (Φεβρουάριος). Συνολικά πάντως, το διάστημα των πρώτων οκτώ μηνών του έτους καταγράφεται μείωση 8%, ενώ μείωση (5%) καταγράφεται για το ίδιο διάστημα και στον γειτονικό Προμαχώνα Σερρών, αν και εκεί υπάρχει αύξηση στη συρροή επισκεπτών όλους τους μήνες πριν το καλοκαίρι.

Αύξηση της κίνησης, μεγαλύτερη το καλοκαίρι και μικρότερη συνολικά καταγράφεται και στο σταθμό του Ορμενίου, ενώ τα νούμερα είναι με αρνητικό πρόσημο όλους τους μήνες (πλην Ιανουαρίου) στην διέλευση από το σταθμό του Κυπρίνου.

Σταθερά ανοδικό το τουριστικό κύμα από την Τουρκία

Οι επισκέπτες που κατέφτασαν στη χώρα μας από τα χερσαία σύνορα του Έβρου το 2015 και μέχρι τον Αύγουστο συνολικά ανήλθαν στους 605.904 και αυτοί έδωσαν μέχρι και το τέλος του πρώτου οκταμήνου του 2015 αύξηση 10% στις αφίξεις από τη γειτονική χώρα.

Οι περισσότεροι οπωσδήποτε επέλεξαν τα σύνορα των Κήπων όπου η εικόνα είναι θετική αφού παρατηρείται αύξηση περίπου 9% στο σύνολο των αφίξεων, ωστόσο και στην περίπτωση των Τούρκων που έρχονται στα σύνορα η προτίμηση είναι μεγαλύτερη τους χειμερινούς απ’ ότι τους θερινούς μήνες. Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι διήλθαν από τους Κήπους 230.049 αλλοδαποί, Τούρκοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία και με τις επιλογές τους οδήγησαν σε αύξηση της κίνησης κατά 13% τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, αύξηση 17% τον δεύτερο και μείωση 3% τον τελευταίο μήνα της φετινής θερινής περιόδου.

Δε διαφοροποιείται η κατάσταση και στην περίπτωση του συνοριακού σταθμού των Καστανέων, όπου ωστόσο η εικόνα των αφίξεων έχει θετικό πρόσημο όλους τους μήνες της στατιστικής καταγραφής (εξαιρείται ο Φεβρουάριος με μείωση 1%). Το καλοκαίρι ταξίδεψαν στην Ελλάδα μέσω των Καστανέων 62.979 άτομα και η άνοδος της κίνησης σε σχέση με την περσινή χρονιά φτάνει το 10%. Ρεκόρ παρουσιάζεται τον Ιανουάριο με αύξηση 73% στις αφίξεις.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ξεκινά σήμερα η καταβολή των συντάξεων Μαΐου

Ποια επιδόματα θα καταβληθούν μέχρι τις 26 Απριλίου Σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου το απόγευμ…