Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η νόσος, νόσος αλλά και οι …μπίζνες, μπίζνες;

Η νόσος, νόσος αλλά και οι …μπίζνες, μπίζνες;

0
agelades-empros

Κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν λαθρεμπόριο ζώων από Τουρκία – «Έμποροι κάνουν χρυσές δουλειές», ισχυρίζονται

Η Κτηνιατρική της Περιφέρειας ερευνά πως πέταξε η νόσος της Οζώδους Δερματίτιδας από τον Έβρο στην Νέα Κεσσάνη!

Άλλη μια «βόμβα» – η Οζώδης Δερματίτιδα των βοοειδών – απειλεί με αποδεκατισμό το ζωικό κεφάλαιο του νομού μας και με καταστροφή της κτηνοτροφίας που μαζί με το γεωργικό τομέα αποτελούν τους δυο πυλώνες όπου στηρίζεται η οικονομία του. Και το γεγονός ότι παρά τα μέτρα και τις προφυλάξεις αυτή βρίσκεται πλέον εντός των πυλών με τα κρούσματα σε μονάδα εκτροφής στην Νέα Κεσσάνη και μάλιστα αμέσως μετά την γιορτή του Μπαϊραμιού των μουσουλμάνων όπου παρατηρείται αυξημένη μετακίνηση ζώων, αφήνει πολλά ερωτηματικά τόσο για τον τρόπο που μεταδίδεται καθώς και την αποτελεσματικότητα των ληφθέντων μέτρων όσο και για φημολογούμενες ενδείξεις λαθρεμπορίας ζώων!

Κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν λαθρεμπόριο ζώων από Τουρκία

Κοινό μυστικό αποτελεί στους κτηνοτρόφους ότι παρά το εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο εμπόριο ζώων μετά το ξέσπασμα της νόσου αυτό συνεχίζει να γίνεται όμως λαθραία! Μάλιστα – σύμφωνα με καταγγελίες – δύο είναι οι πύλες εισόδου των παράνομα εισερχομένων ζώων στην περιοχή μας. Ο Έβρος και τα νησιά που γειτνιάζουν στην Τουρκία. Συγκεκριμένα – σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες – έμποροι της περιοχής κλείνουν συμφωνίες με κτηνοτρόφους της Τουρκίας και τα ζώα μπαίνουν από αφύλακτες και προσβάσιμες περιοχές του Έβρου κι αυτό είναι εφικτό επειδή τα ζώα είναι μεγαλόσωμα. Αυτό – λένε – γίνεται όλο το χρόνο ενώ αυξάνεται κατά τις περιόδους γιορτών των μουσουλμάνων. Το ίδιο γίνεται και στα νησιά όπου μεταφέρονται από τις τουρκικές ακτές με μικρά καΐκια κυρίως πρόβατα και κατσίκια. Αυτές οι παράνομες δραστηριότητες έχουν ένα σκοπό: Το κέρδος, δεδομένου ότι τα ζώα που εισάγονται είναι πιο φτηνά και επιπλέον δεν ελέγχονται από πουθενά. Φτηνά μεν άρρωστα δε πιθανόν καθώς είναι γνωστό άλλωστε ότι η Τουρκία δεν υπόκειται στο καθεστώς των ελέγχων αλλά και των προδιαγραφών που θέτει η κοινοτική οδηγία που επιβάλλει σφαγιασμό όλης της εκτροφής και στην ευλογιά και στην Οζώδη δερματίτιδα.

Ευλογημένες ….μπίζνες

Το λαθρεμπόριο λοιπόν ίσως να είναι και μια πιθανή αιτία που τα κρούσματα παρά τα μέτρα μεταδίδονταν με τόσο μεγάλη ταχύτητα. Αυτό κυρίως ισχύει για την ευλογιά των αιγοπροβάτων καθώς τα σημάδια δεν είναι τόσο εμφανή όσο της Οζώδους Δερματίτιδας.

Και την περίοδο όπου στην περιοχή μας «θέριζε» η ευλογιά των αιγοπροβάτων και μολύνθηκαν τα υγιή ζώα και εσφάγησαν κάποιοι βρήκαν ευκαιρία για …μπίζνες αποκομίζοντας μεγάλα κέρδη. Εισήγαγαν ζώα παράνομα, τα έσφαζαν παράνομα χωρίς κανένα έλεγχο και μέτρα υγιεινής!

Η Κτηνιατρική της Περιφέρειας ερευνά πως πέταξε η νόσος από τον Έβρο στην Κεσσάνη!

Την ίδια στιγμή έντονος προβληματισμό επικρατεί στη υπηρεσία Κτηνιατρική της Περιφέρειας καθώς δεν μπορούν να εξηγήσουν το κρούσμα της Κεσσάνης. Πως …πέταξε η νόσος από τον Έβρο στην Ξάνθη παρακάμπτοντας στην Ροδόπη. Ο Διευθυντής της Περιφερειακής Κτηνιατρικής κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης μιλώντας στο «Ε» επεσήμανε το γεγονός ότι η νόσος αυτή πρώτη φορά έρχεται και στην Ε.Ε. και δεν είναι γνωστοί επακριβώς όλοι οι τρόποι μετάδοσή της. Εικάζεται ότι εκτός από τα κουνούπια και τα έντομα να μεταφέρουν τον ιό και τα αποδημητικά πτηνά επειδή εκτός από τον Δέλτα του Έβρου έχουν εμφανιστεί κρούσματα και στην Κεσσάνη (Βιστονίδα) και στην Καβάλα. Ειδικά για το κρούσμα της Κεσσάνης οι επιστήμονες πιθανολογούν ότι είναι πιθανό να μεταφέρθηκε ο ιός από τα έντομα που ενδημούν στον βαμβακόσπορο καθώς σε μικρή απόσταση από την μονάδα υπάρχει μια εγκατάσταση ζωοτροφών όπου φορτώνουν και ξεφορτώνουν πολλές τούρκικες νταλίκες! Αναφορικά με τις καταγγελίες των κτηνοτρόφων ότι η νόσος δεν μεταδίδεται μόνο με τα έντομα αλλά και από το …λαθρεμπόριο ζώων από Τουρκία ο κ. Σαχπατζίδης στάθηκε επιφυλακτικός και ζήτησε από όποιον έχει στοιχεία να επικοινωνήσει μαζί του έστω και ανωνύμως να τα καταθέσει για να το ερευνήσει.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…