Εορτασμός της εθνική επετείου στην Ξάνθη – Κόκκινα γαρύφαλλα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και …γκρίνιες από Ζαγναφέρη για την απουσία κυβερνητικού εκπροσώπου
Δηλώσεις με μηνύματα και νοήματα από τους: Μητροπολίτη, Αντιπεριφερειάρχη, Δήμαρχο Ξάνθης
Χωρίς κάγκελα, χωρίς εκπρόσωπο της κυβέρνησης αλλά με πολύ ήλιο, νιάτα, κόσμο καθώς και μηνύματα και ευχές από τις θρησκευτικές και πολιτικές αρχές του τόπου γιορτάστηκε και φέτος η εθνική επέτειος του «ΟΧΙ» στην Ξάνθη. Μια επέτειος που παρότι απέχει χρονικά 75 χρόνια από σήμερα ωστόσο το μήνυμά της είναι πάντα επίκαιρο όπως και το εθνικό χρέος απότισης φόρου τιμής κάθε χρόνο σ’ αυτούς του ανώνυμους ήρωες που έγραψαν το έπος του ‘ 40 δίνοντας μαθήματα αυτοθυσίας, πατριωτισμού, δημοκρατίας ενάντια στον φασισμό. Â
Κόκκινα γαρύφαλλα και …γκρίνιες για την απουσία κυβερνητικού εκπροσώπου
Το πρωτόκολλο του εορτασμού τηρήθηκε απαρέγκλιτα με την Δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων της πόλης, παρουσία της θρησκευτικής, πολιτικής, στρατιωτικής ηγεσίας καθώς και εκπροσώπων φορέων και στην συνέχεια με την παρέλαση που άνοιξαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι ακολούθησε η μαθητιώσα νεολαία και έκλεισε ως συνήθως ο Στρατός. Η μοναδική ίσως …απόκλιση ήταν από τους τρεις βουλευτές της Ξάνθης Χουσεϊν Ζεϊμπέκ, Στάθη Γιαννακίδη και Γρηγόρη Στογιαννίδη που επέλεξαν να τιμήσουν τους πεσόντες Ήρωες του ‘ 40 καταθέτοντας από μια ανθοδέσμη με κόκκινα γαρύφαλλα αντί για τα γνωστά δαφνοστέφανα, προκαλώντας χαμηλόφωνα σχόλια και στη συνέχεια να παρακολουθήσουν την παρέλαση με τον κόσμο και όχι από την εξέδρα των επισήμων. Επίσης η απουσία για δεύτερη φορά κυβερνητικού εκπροσώπου (σ.σ. στις 25 Μαρτίου 2015) χρέη του οποίου επωμίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης προκάλεσε τον δημόσιο σχολιασμό από τον ίδιο με δηκτικότητα καθώς τη στάση αυτή την χαρακτήρισε ως ασέβεια στον λαό της Ξάνθης… Τέλος αλλαγές υπήρξαν και στα κείμενα που εκφωνούνται κατά την διάρκεια της παρέλασης καθώς εξέλιπαν οι πομπώδεις φράσεις – κλισέ. Αντίθετα ήταν πιο ουσιαστικές στην περιγραφή των γεγονότων προκαλώντας θετικά σχόλια. Σ’ ότι αφορά την παρέλαση δεν υπήρξαν έκτροπα, ούτε αντιδραστικές συμπεριφορές όπως παλαιότερα αλλά όλα κύλησαν ομαλά με ευπρέπεια και όπως αρμόζει στο νόημα και την σημειολογία της ημέρας που αποδόθηκε με τις δηλώσεις του μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, του αντιπεριφερειάρχη Ξάνθη κ. Ζαγναφέρη και του δημάρχου Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλου.
Δηλώσεις με μηνύματα και νοήματα
Ο Μητροπολίτης Ξάνθης συνεχάρη τους μαθητές και τους στρατιώτες και τόνισε την ανάγκη της ενότητας του λαού. Ευχήθηκε δε: «Εύχομαι ο άρχοντας της ειρήνης να χαρίσει τον λαό μας αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο την ειρήνη, την αγάπη, την ομόνοια και την ενότητα».
Ο κ. Ζαγναφέρης αναφέρθηκε στο μήνυμα της ημέρας ανακαλώντας μνήμες για το κατόρθωμα εκείνης της γενιάς των ελλήνων. Είπε δε ότι πρέπει αυτή η μέρα να είναι αφετηρία αγώνων για να ξεπεράσουμε την κρίση και να κάνουμε την Ελλάδα έτσι όπως θα την ήθελαν εκείνοι που θυσιάστηκαν τότε. Αίσθηση επίσης προκάλεσε η δήλωσή του ότι η κρίση που βιώνουμε είναι και κρίση δημοκρατίας : «Η δική μου γενιά μεταξύ 50 και 60 είμαστε συνδεδεμένοι περισσότερα από κάθε άλλη εθνική γιορτή με αυτή της 28ης Οκτωβρίου. Γιατί όλοι μας είχαμε κάποιον πατέρα ή παππού που πολέμησε. Αυτοί που τα έζησαν μας τα περιέγραφαν… Και διακρίναμε μικροί τότε μια δόση υπερβολής. Μετά από 75 χρόνια και στην ηλικία μας πια διαπιστώσαμε ότι ούτε υπερβολή ήταν και τα λόγια ήταν φτωχά να περιγράψουν αυτό που κατόρθωσαν όπως το βλέπουμε τώρα με τη χρονική απόσταση… Η χώρα μας περνά μια κρίση τα τελευταία χρόνια που εκτός από οικονομική είναι και κρίση παιδείας, κρίση πολιτισμού, κρίση δημοκρατίας. Είναι κρίση δημοκρατίας γιατί τα τελευταία 40 χρόνια αποδημήσαμε μέσα από τον λαϊκισμό των πολιτικών ηγεσιών μέσα από τον άκρατο λαϊκισμό δεν δώσαμε στον κόσμο να καταλάβει ότι στην δημοκρατία δεν υπάρχουν μόνο δικαιώματα και απαιτήσεις αλλά και υποχρεώσεις. Ίσως εκεί έγκειται και η μεγάλη κρίση που προέκυψε. Με αφετηρία την εθνική επέτειο και θέλοντας από το χρέος που έχουμε ως έλληνες πολίτες να γίνουμε άξιοι των προγόνων μας να ξαναφέρουμε την Ελλάδα εκεί που την ονειρεύτηκαν αυτοί οι αγωνιστές εύχομαι να είναι αυτή η μέρα αφετηρίας αγώνων».
Τέλος ο Δήμαρχος Ξάνθη κ. Δημαρχόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα της εθνικής ομοψυχίας και της αλληλεγγύης για να ξεπεράσουμε την κρίση: «Είναι μέρα γιορτής και μνήμης. Μέρα που φέρει μήνυμα για εθνική ενότητα για πίστη στις παραδόσεις και στις αξίες του τόπου μας, της Ελλάδας. Κάθε γενιά αντιμετωπίζει διαφορετικές προσκλήσεις. Ειδικά σήμερα ιδιαίτερα που περνάει η χώμα μας μια δύσκολη κρίση. Είναι υποχρέωση όλων μας να αντισταθούμε και να προχωρήσουμε με εθνική ομοψυχία αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη προκειμένου να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα το συντομότερο δυνατό».