Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ο αγροδιατροφικός τομέας «πρόκληση» για την ΑΜ-Θ

Ο αγροδιατροφικός τομέας «πρόκληση» για την ΑΜ-Θ

0
agrotis

Ημερίδες για την δικτύωση των αγροτών σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη

Σ. Παπαδόπουλος: «Αγροτική ανάπτυξη με επαναπροσδιορισμό του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής»

Ενημερωτική συνάντηση εργασίας για την ανάγκη δημιουργίας συνεργασιών και δικτυώσεων μεταξύ των παραγωγών, ομοίων ή ομοειδών αγροτικών προϊόντων (γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών), οριζοντίως του αγροδιατροφικού τομέα και την δημιουργία αλυσίδων αξίας, προς όφελος των παραγωγών, διοργανώνει στις 30 και 31 Οκτωβρίου η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Η εκδήλωση με θέμα «Να ξαναχτίσουμε τον αγροτικό χώρο προς όφελος των παραγωγών, να οδηγηθούμε σε ωφέλιμες συνεργασίες» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου και ώρα 17:00 στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου και ώρα 10:00 π.μ. στην αίθουσα «Ν. Μάρτης» του Διοικητηρίου Καβάλας.

Το πρόγραμμα της ημερίδας στην Καβάλα έχει ως εξής:

Συντονισμός: Σωτήριος Παπαδόπουλος, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας

10:00 Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ, κ. Γεωργίου Παυλίδη

10:15-10:45 «Αγροτικά Προϊόντα, Δικτύωση και Συνεργασία για την αξιοποίησή τους στην διαχείριση ενός τουριστικού προορισμού μικρής κλίμακας», Εισηγητής: Ευάγγελος Κυριακού, ειδικός σε θέματα Τουρισμού

10:45-11:15 «Αγροτικά προϊόντα, υπεραξία προϊόντων και παραγωγής, παράδοση και σύγχρονη γαστρονομία μέσα από τα δίκτυα clusters», Εισηγητής: Γιώργος Παλησίδης, ειδικός σε θέματα Γαστρονομίας

11:15-12:00 Συζήτηση για την Δικτύωση στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των αγροτικών προϊόντων – υπηρεσιών

Σ. Παπαδόπουλος: «Ο αγροδιατροφικός τομέας ‘’πρόκληση’’ για την ΑΜ-Θ»

«Στην Ελλάδα της κρίσης, ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του νέου αναπτυξιακού πρότυπου» δήλωσε στο «Ε» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας ΑΜ-Θ, Σωτήρης Παπαδόπουλος. Όπως ανέφερε, η Περιφέρεια αναπτύσσει εξειδικευμένες δράσεις προκειμένου να προωθήσει τα αγροτικά προϊόντα που διαθέτει και καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις των ευρωπαίων και όχι μόνο καταναλωτών. «Ο επαναπροσδιορισμός του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής, με στόχο την αγροτική ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας, αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Ο κ. Παπαδόπουλος, και λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας ως γεωπόνος, εξέφρασε την βέβαιη πεποίθηση ότι η περιοχή μας έχει τις προοπτικές ανάπτυξης στον τομέα αυτό. Αυτό που κυρίως χρειάζεται, όπως σημείωσε, είναι η προώθηση και ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των παραγωγών, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών δράσεων, με επώνυμα προϊόντα προέλευσης, απαγκιστρωμένοι από τις συμβατικές καλλιέργειες. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Οι σύγχρονες τάσεις της αγοράς υποδεικνύουν την υιοθέτηση επιπλέον στόχων που αποβλέπουν, μεταξύ άλλων, στην ενίσχυση της δικτύωσης και της συνεργασίας των ομοειδών επιχειρήσεων, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με έμφαση στη συσκευασία, μεταποίηση και πιστοποίηση καθώς και στη συνεχή εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού».

Η ιδιαιτερότητα της ημερίδας έγκειται στην εμπειρία των ομιλητών

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις ενημέρωσης που προγραμματίζονται για την δημιουργία cluster επιχειρήσεων και την αγροδιατροφική σύμπραξη, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι η απαρχή μιας συνεργασίας. «Στην ημερίδα συνάντησης έχουν κληθεί δύο εκλεκτοί συνάδελφοι, που πραγματοποιούν ανάλογες δράσεις σε Κατερίνη και Έδεσσα. Θα μας παρουσιάσουν τους τρόπους συνεργασίας μεταξύ των παραγωγών και τον τρόπο ανάδειξης των προϊόντων της κάθε περιοχής σε συνδυασμό με δράσεις τουρισμού, γαστρονομίας και αθλητισμού. Προτιμήσαμε για ομιλητές αντί κάποιων θεωρητικών καθηγητών, δύο πρόσωπα που έχουν την γνώση και την εμπειρία και εφαρμόζουν στην πράξη ήδη με επιτυχία τα προγράμματα αυτά», εξήγησε ο ίδιος. Μπορεί οι παράλληλες δράσεις με τουρισμό και γαστρονομία να ακούγονται ξένες προς τους ντόπιους παραγωγούς, γι’ αυτό και ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι θα δημιουργηθούν ομάδες που δεν θα είναι ‘’ξεκρέμαστες’’, αλλά θα παρέχεται η τεχνογνωσία και υποστήριξη, κυρίως για προϊόντα μικρής παραγωγής που αντιμετωπίζουν δυσκολία διάθεσης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…