Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Σχεδιάζεται το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων

Σχεδιάζεται το Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων

0
xyta xanthi

Συμμετέχουν και οι 4 δήμοι του νομού. Έληξε χθες η προθεσμία για την αναθεώρηση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης (ΠΕΣΔΑ)

Το ΠΕΣΔΑ της ΑΜΘ υποβλήθηκε για γνωμοδότηση στο υπουργείο

Αγώνα δρόμου δίνουν οι 4 δήμοι της Ξάνθης προκειμένου να προλάβουν να εκπονήσουν ένα κοινό διαδημοτικό Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων καθώς έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν όπως τους δίνει αυτό το δικαίωμα ο Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ). Στο μεταξύ χθες έληξε και η προθεσμία της αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) με την Περιφέρειά μας να είναι μεταξύ των 5 περιφερειών, της Αττικής, της Θεσσαλίας, του Βόρειου Αιγαίου, της Ηπείρου και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έχουν υποβάλλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος για γνωμοδότηση την αναθεώρηση των Σχεδίων τους. Να σημειώσουμε πως Η αναθεώρηση του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων το καλοκαίρι έγινε υπό καθεστώς αφόρητης χρονικής πίεσης και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην προλάβουν οι περιφέρειες να ολοκληρώσουν την επικαιροποίηση των Σχεδίων τους προκειμένου να προετοιμαστούν τα έργα που προβλέπουν για να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ (χωρίς αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ δεν μπορούν, λόγω του όρου της αιρεσιμότητας). Οι λόγοι που δεν είναι έτοιμοι οι περιφερειακοί σχεδιασμοί είναι πολλοί. Κατ’ αρχήν, ο χρόνος ήταν ελάχιστος. Επιπλέον σε κάποιες περιφέρειες (κυρίως όσες είχαν προγραμματισμένα έργα ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα τα οποία ακυρώθηκαν) υπάρχει μεγάλη αντίδραση στον νέο εθνικό σχεδιασμό και είναι αμφίβολο ότι τα αντίστοιχα ΠΕΣΔΑ θα προχωρήσουν (ή οι συγκεκριμένες περιφέρειες θα προσφύγουν στο ΣτΕ για την ακύρωση του ΕΣΔΑ).

Ένα Σχέδιο και οι 4 δήμοι του νομού μας

Σ’ ότι αφορά τα τοπικά σχέδια των δήμων το ΕΣΔΑ το οποίο εγκρίθηκε στις 10 Αυγούστου 2015 αλλάζει ως προς την φιλοσοφία του και τις κατευθύνσεις του και μεταθέτει τον στρατηγικό ρόλο στην διαχείριση των αποβλήτων στους δήμους και όχι στις περιφέρειες όπως ήταν μέχρι τώρα. Παράλληλα όμως δεν καταργεί το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης αλλά αυτό αναθεωρείται ώστε να είναι συμβατό με τις νέες αλλαγές. Υπό το πρίσμα των αλλαγών οι δήμοι καλούνται να συντάξουν τοπικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων και έπρεπε να τα καταθέσουν στο υπουργείο μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι στον όρο Απόβλητα δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο τα αστικά απορρίμματα αλλά και τα οργανικά, τα ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά, τα ανακυκλώσιμα και μια σειρά άλλα όπως πράσινα (κλαδιά), ογκώδη( μπάζα) και επικίνδυνα απόβλητα. Οι γενικές κατευθύνσεις του τοπικού σχεδίου όπως είναι ότι δίνεται έμφαση στην ανακύκλωση στον διαχωρισμό στην πηγή, ενώ προβλέπει κομποστοποίηση σε μια κατηγορία αποβλήτων όπως τα βιοαπικοδομήσιμα. Να σημειώσουμε τέλος ότι ο νομός μας έχει την εμπειρία και την τεχνογνωσία από τον ΣΔΑΝ που λειτουργεί σ’ αυτή τη βάση και μάλλον ισχυροποιείται ως δομή αποκομιδής. Να σημειώσουμε επίσης ότι το Εθνικό Σχέδιο περιλαμβάνει και αυτόνομη διαχείριση αποβλήτων από φορείς όπως Νοσοκομείο ή Πανεπιστήμιο ενώ επίσης αναγνωρίζει συμπράξεις δήμων και φορείς υλοποίησης όπως η ΔΙΑΑΜΑΘ .

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πέντε επερωτήσεις στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜΘ την Τετάρτη

Τίθενται προς γνωμοδότηση δύο ΜΠΕ. Ζητεία από το ΥΠΑΑΤ η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης του …