Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μ’ ένα γιατρό έμεινε το ΠΕΔΥ Ξάνθης!

Μ’ ένα γιατρό έμεινε το ΠΕΔΥ Ξάνθης!

0
ika 2-empros

S.O.S. από τον Σύλλογο Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Θράκης: « Ας μην αφήσουμε τη δημόσια δωρεάν υγεία στη Ξάνθη να πεθάνει»

Ουρές ασφαλισμένων, ταλαιπωρία και επεισόδια κατά των εργαζομένων – Ενήμεροι οι βουλευτές – Προσπαθούν για την προκήρυξη έστω μίας θέσης γιατρού  

Στα πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκεται το ΠΕΔΥ Ξάνθης η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που αντικατέστησε ως δομή τον ΕΟΠΥΥ και το ΙΚΑ με ολέθριες επιπτώσεις για την παροχή των υπηρεσιών του σε 60.000 ασφαλισμένους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας! Κραυγή αγωνίας από το Σύλλογο Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Θράκης που σε ανακοίνωση του γνωστοποιεί το πρόβλημα που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της υποστελέχωσής του που από 37 γιατρούς στην περίοδο του ΙΚΑ έφτασε να λειτουργεί με 1 Γενικό γιατρό ως ΠΕΔΥ εξυπηρετώντας από την 1/1/2015 έως τις 30/92015 27.853 άτομα – σύμφωνα με τα στοιχεία που μας κοινοποίησε η υπεύθυνη του ΠΕΔΥ Ξάνθης , οδοντίατρος κα Παπαγεωργίου.

S.O.S. από το ΠΕΔΥ Ξάνθης – Έμεινε μ’ ένα γιατρό!

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης ξεκίνησε από τον Απρίλιο του 2014, όπως σημειώνει στο «Ε» η κα Παπαγεωργίου. Ήταν η περίοδος που από ΕΟΠΥΥ μεταβλήθηκε σε ΠΕΔΥ και οφείλεται εν πολλοίς και στην απροθυμία των γιατρών να στελεχώσουν την Μονάδα Υγείας επειδή διάταξη του νομοσχεδίου τους αφαιρούσε το δικαίωμα να έχουν ιδιωτικά ιατρεία. Έτσι από 37 γιατρούς που είχε ως ΙΚΑ έμεινε με 3 (2 Οδοντιάτρους και 1 ακτινολόγο) ως ΠΕΔΥ! Το πρόβλημα επιλύθηκε προσωρινά με την μεταφορά άλλων 3 γιατρών εκ περιτροπής από τα Κέντρα Υγείας του νομού. Στην συνέχεια προκηρύχθηκαν 9 θέσεις επικουρικών εκ των οποίων καλύφθηκαν μόνο οι 3 εξαιτίας της έλλειψης ενδιαφέροντος των γιατρών. Από τους 3 η μία γιατρός που είχε υποβάλει και αίτηση για το Αγροτικό Ιατρείο των Κιμμερίων επιλέχθηκε και προτίμησε εκείνη τη θέση. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε όταν με την πρόσφατη απόφαση του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ μετακινήθηκαν οι γενικοί γιατροί των Κέντρων Υγείας   που εξυπηρετούσαν και το ΠΕΔΥ για εφημερίες στο νοσοκομείο Ξάνθης. Έτσι μετά τις εφημερίες παίρνουν τα ρεπό τους με αποτέλεσμα να έχει μείνει το ΠΕΔΥ με 1 γιατρό όλο τον Νοέμβριο αν δεν βρεθεί κάποια λύση.

Ουρές ασφαλισμένων, ταλαιπωρία και απειλές…

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων οι οποίοι – όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου και επιβεβαιώνει η κα Παπαγεωργίου – περιμένουν από τα ξημερώματα έξω από το κτήριο του ΠΕΔΥ σχηματίζοντας ουρές ιδιαίτερα τις ημέρες που κλείνονται τα ελάχιστα διαθέσιμα ραντεβού με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις και εκνευρισμός και να ξεσπούν πάνω στους εργαζομένους τους οποίους και θεωρούν υπεύθυνους για την ταλαιπωρία τους. Είναι φανερό ότι αν οι δομές της ΠΦΥ δουλέψουν ορθά, τότε θα αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο από τα περιστατικά που χρήζουν πρωτοβάθμιας φροντίδας, για να μπορέσει να επικεντρωθεί στην παροχή της δευτεροβάθμιας περίθαλψης με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να εξυπηρετούνται άμεσα και χωρίς ταλαιπωρία ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Ενήμεροι οι βουλευτές

Όπως αναφέρει η κα Παπαγεωρίου έχει εκθέσει την κατάσταση εγγράφως και προφορικώς στον Υπεάρχη αλλά και στους τρεις βουλευτές της Ξάνθης. Ο βουλευτής Στάθης Γιαννακίδης επιβεβαίωσε ότι είναι γνώστης του προβλήματος και ότι γίνονται προσπάθειες και από τους τρεις βουλευτές για την προκήρυξη έστω και μιας θέσης γιατρού που κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη για την στήριξη της δομής. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι δεδομένων των δυσμενών συνθηκών αυτό μπορεί να μην είναι και άμεσα υλοποιήσιμο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …