Σχόλια 30/10/15

0
zeimpek-louloudia
Ο Φίλης θα μείνει στην ιστορία ως ο πολιτικός που από ιδεολογία προτίμησε να φορολογηθούν τα παιδιά αντί για τα μοσχάρια…


Τα γαρίφαλα της αριστεράς και οι «ψίθυροι» της Δεξιάς
Η κίνηση των τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να τιμήσουν του πεσόντες του 40 καταθέτοντας από μια ανθοδέσμη κόκκινα γαρίφαλα και όχι δαφνοστέφανα προκάλεσε σχετικούς «ψιθύρους» από την πλευρά των παρατεταγμένων επισήμων. Και όχι γιατί το θεωρούν ασέβεια αλλά γιατί έτσι κάνουν διακριτή την αριστερή τους ιδεολογία μιας και το γαρίφαλο έχει ταυτιστεί με τους αγώνες της Αριστεράς και αυτό φυσικά δεν αρέσει στις αρχές του τόπου που έχουν όλοι τους παλαιοκομματικές πολιτικές καταβολές! Τουλάχιστον ας αφήσουν τους αριστερούς να ξεχωρίζουν απ’ αυτά γιατί στα άλλα… Μνημόνια και τότε …μνημόνια δυστυχώς και τώρα!
Μ.Ξ.


Πάλι λίγο το προσωπικό

Και να θέλει κανείς ν’ αγιάσει δεν τον αφήνουν και ιδού γιατί: Ο νέος αντιδήμαρχος Καθαριότητας Μποζ Ραμαδάν στις πρώτες του δηλώσεις (φιλοξενούνται σήμερα στο ΕΜΠΡΟΣ) τι νομίζετε ότι είπε; «Παρά το ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας θα προσπαθήσει».
Καλός μαθητής ο κ. Μποζ. Το έχει μάθει το μάθημά του καλά και μάλλον θα διαπρέψει στις δικαιολογίες.
Αναρωτήθηκε άραγε, ρώτησε να μάθει γιατί είναι λίγο το προσωπικό; Πάντως δεν άρχισε καλά. Ας ελπίσουμε η συνέχεια να είναι καλύτερη.
Γ.Δ.


Τέλος οι πρόωρες συντάξεις
Θετικό το βήμα κι οφείλουμε να το καταγράψουμε. Η κυβέρνηση υλοποιώντας δεσμεύσεις συμφωνηθέντων, προχωρά στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων. Καιρός ήταν για να σταματήσει η ελληνικότατη αυτή φάμπρικα. Άνθρωποι 35, 40, 45 χρόνων, υγιέστατοι, να είναι συνταξιούχοι!
-Φυσικά, γνήσιο ελληνικό φαινόμενο…
Γ.Δ.


Αύξηση εργοδοτικών εισφορών
Ταφόπλακα στον ιδιωτικό τομέα επιχειρήσεων θα αποτελέσει η πιθανή αύξηση των Ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών. Στο υπουργείο Οικονομικών το σκέφτονται σαν ισοδύναμο για να μη μειωθούν οι συντάξεις. Μόνο που εάν υλοποιηθεί η σκέψη αυτή, θα έχουμε απολύσεις εργαζομένων, άρα αύξηση της ανεργίας, άρα μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές, θα υπάρξει αύξηση της ανασφάλιστης «μαύρης» εργασίας και εν τέλει, μείωση εισφορών προς τα Ταμεία, άρα μείωση, άρα κίνδυνος κατάρρευσης.
Εάν τελικά αυτό γίνει αποδεκτό από την τρόικα έστω με κλιμακωτή άνοδο των ασφαλιστικών εισφορών – που ήδη είναι πολύ υψηλές – θα πρόκειται για το τέλος του επιχειρείν στη χώρα που θα πάψει να είναι ανταγνωστική ως προς το κόστος, άρα θ’ αυξηθεί η φυγή προς άλλες χώρες δίπλα, άρα σταδιακή αύξηση του αρνητικού προσήμου της οικονομίας.
Γ.Δ.


Νοοτροπία Ελληνική
Βέβαια, τα πράγματα μπορεί να είναι πιο απλά και να μη χρειάζεται να αναλυθούν στο ψυχαναλυτικό ντιβάνι. Μπορεί απλώς να είναι η απόλυτη έκφραση της νοοτροπίας του Έλληνα την οποία είχε συμπυκνώσει ο μακαριστός Χριστόδουλος σχεδόν προφητικά στην εξής φράση: «Να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα».
Είναι οι Έλληνες που όχι μόνο δεν ενοχλήθηκαν από τα capital controls γιατί δεν έχουν τίποτα να χάσουν, αλλά χαίρονται κιόλας με τη δυστυχία των άλλων, οι καταθέσεις των οποίων έχουν εγκλωβιστεί στις ελληνικές τράπεζες. Εννοείται ότι δεν θα χύσουν κανένα δάκρυ αν μεθαύριο ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα και ταυτόχρονα κουρευτούν και οι καταθέσεις του.
Όσο αναμενόμενη ήταν η δέσμευση του νεομαρξιστή Ευκλείδη για πολιτική με ταξικό πρόσημο και για αριστερό υπουργείο Οικονομικών, άλλο τόσο ακούστηκε κάπως παράταιρη. Σε τελευταία ανάλυση, αυτό που έχει σημασία για τον ένοικο του έκτου ορόφου του κτιρίου της οδού Νίκης είναι να είναι αποτελεσματικός. Αλλά αυτό δεν είναι και πολύ αριστερό, ειδικά σε μνημονιακές εποχές.
Γ.Δ.


Είναι και θέμα χρόνου και επιλογών
Δεν είναι τα πάντα θέμα χρημάτων: καμία κρίση και κανένα Μνημόνιο δεν μπορούσε να εμποδίσει την εξαγγελία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αλλαγή του κράτους. Για τον εκσυγχρονισμό του Δημοσίου. Για ένα νέο μοντέλο στη δημόσια υγεία. Για πρωτοποριακές αλλαγές στην παιδεία.
Η χώρα έχει ανάγκη από σοβαρές θεσμικές αλλαγές – και η κυβέρνηση Τσίπρα διαθέτει τη νομιμοποίηση να τις προχωρήσει, αντί να περιορίζεται σε αποσπασματικές διευθετήσεις ή σε πολιτικές που παραπέμπουν στον «παλιό» ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται ένα συνολικό σχέδιο για τη χώρα, που δεν θα παραπέμπει στη μετά την κρίση εποχή αλλά στο τώρα.
Μέχρι στιγμής όμως, δυστυχώς δεν έχει αξιοποιήσει την ιστορική αυτή ευκαιρία και φαίνεται να χάνει τον χρόνο χωρίς να δίνει λύσεις, αρκούμενη σε συζητήσεις εντός κι εκτός της χώρας.
Ο χρόνος όμως φεύγει και η οικονομία δεν διαθέτει πολύ ακόμη από αυτόν…
Γ.Δ.


Δικαστική προαγωγή
Στα νέα πρόσωπα που ορίστηκαν ως Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου περιλαμβάνεται και η κυρία Ειρήνη Πετρουλάκη- Κιουρκτσόγλου. Πρόκειται για τη σύζυγο του Γιώργου Κιουρκτσόγλου, συνταξιούχου Φυσικού, αδελφού του συμπολίτη μας Γιάννη Κιουρκτσόγλου ο οποίος υπηρετούσε στο Ηράκλειο απ’ όπου και κατάγεται η κυρία Πετρουλάκη.
Τα συγχαρητήριά μας για το νέο αξίωμα στην άξια δικαστικό και από εμάς.
Γ.Δ.


Αν έχεις… γάντι, διάβαινε.
Λέγονται και γράφονται πολλά για το γεγονός ότι οι γνωστές αγωνίστριες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών γίνονται γραμματείς στα Δικαστήρια και μάλιστα σαν να πρόκειται για κατόχους πανεπιστημιακού πτυχίου. Αυτό πράγματι ισχύει στα Ελληνικά Δικαστήρια. Υπάρχει η περίφημη κατηγορία ΠΕ 0 (μηδέν) που σημαίνει Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση με μηδέν χρόνια. Μία ανακάλυψη του ελληνικού κομματικού κράτους, που θέλησε να εξυπηρετήσει έτσι τα παιδιά του, πριν από είκοσι και πλέον χρόνια. Τώρα εκμεταλλεύονται την κατάσταση οι ‘’σημερινοί’’ για να τακτοποιήσουν τα δικά τους παιδιά, όπως έκαναν οι χτεσινοί με τα δικά τους. Αυτοί που τώρα φωνασκούν αντιπολιτευόμενοι σε αυτή την τακτική, την γνώριζαν από παλιά. Από τότε που είχαν συσσωρευτεί πολλοί κλητήρες στα δικαστήρια επί ΠΑΣΟΚ (καθώς ήταν πιο εύκολος ο διορισμός τους) και η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Η έλλειψη σε γραμματείς ήταν λογική, αφού στην περίπτωσή τους γίνονταν εξετάσεις. Οπότε, αποφάσισαν να κάνουν τους κλητήρες… γραμματείς. Αλλά με ένα δώρο. Τους έκαναν ΠΕ0! Πήραν τα επιδόματα της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης και ξεπέρασαν τους συναδέλφους τους που είχαν πτυχίο ΤΕΙ. Γιατί να στερηθεί, λοιπόν, ένα τέτοιο κομματικό ‘’όπλο’’ η παρούσα κυβέρνηση; Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται.
Χ.Δ.


Λάθη επί λαθών
Τρύπα 347 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2016 προκαλεί λάθος στον υπολογισμό των προσδοκώμενων εσόδων από τον ΦΠΑ, το οποίο εντόπισαν με καθυστέρηση κυβέρνηση και θεσμοί. Στους πίνακες που είχε καταρτίσει το υπουργείο Οικονομικών για τις εκτιμώμενες εισπράξεις από τον ΦΠΑ υπήρχε διπλοεγγραφή που αύξανε το τελικό ποσό εσόδων κατά 347 εκατ. ευρώ. Το λάθος αφορά στα προσδοκώμενα έσοδα από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που ίσχυε για τον ΦΠΑ των νησιών του Αιγαίου. Επιτομή ερασιτεχνισμού και προχειρότητας χαρακτηρίζεται η πράξη από εγχώριους και ξένους τεχνοκράτες. Η όλη υπόθεση ξεκίνησε στις αρχές του προηγουμένου Ιουνίου, όταν η ελληνική κυβέρνηση αντάλλασσε προτάσεις με τον κ. Γιούνκερ για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει ένα «αποδεκτό» από την ελληνική πλευρά πρόγραμμα στήριξης. Αλλά και μετά την υπογραφή του μνημονίου και την ψήφισή του από τη Βουλή, το λάθος δεν εντοπίσθηκε. Έτσι, ο λάθος υπολογισμός περιελήφθη και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού 2016. Στο δημοσιονομικό κενό του 2016, που παρουσίασαν την προηγούμενη εβδομάδα οι θεσμοί στην Αθήνα και αγγίζει το 1,7 δισ. ευρώ, αθροίζονται και τα έσοδα από τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τις περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, τις παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τις εισπράξεις από την αύξηση της φορολόγησης στα έσοδα από ενοίκια, καθώς δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη. Με το υπουργείο Οικονομικών να αναζητά ισοδύναμα για να μην επιβληθεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, το «αυτογκόλ» με τον λάθος υπολογισμό των εισπράξεων από τον ΦΠΑ μειώνει πλέον αισθητά τα περιθώρια ελιγμών για την κυβέρνηση.
Χ.Δ.


Τιμή στους πεσόντες ήρωες του ΄40!
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης ήταν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις επετειακές εκδηλώσεις εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου. Όχι δεν άλλαξε παράταξη, παραμένει Νεοδημοκράτης μέχρι το κόκαλο! Απλά δεν ορίστηκε κάποιος κυβερνητικός και αναγκαστικώς η τιμή περιήλθε στον κ. Ζαγναφέρη . Ωστόσο το σχολίασε επικριτικά επισημαίνοντας πως είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει και ότι δεν είναι θέμα προσώπων αλλά θεσμών και ότι μ’ αυτή την στάση η κυβέρνηση δείχνει ασέβεια στο λαό της Ξάνθης.
-Έλεος πια με τα πρωτόκολλα και τις τυπολατρίες θα πούμε εμείς! Η τιμή δεν μετριέται με τις παρελάσεις και το κόρδωμα των επισήμων στην εξέδρα αλλά με πιο ουσιαστικές εκδηλώσεις μνήμης και απόδοσης τιμής σ’ αυτούς που έγραψαν το έπος του ΄40! Και πρώτα απ’ όλα αυτό που οφείλει να φροντίσει η κυβέρνηση είναι να …θάψει τους νεκρούς ήρωες του αλβανικού μετώπου που βρίσκονται 75 χρόνια διάσπαρτοι στα βουνά της Αλβανίας σε πρόχειρους τάφους και ενώ υπάρχει από το 2009 συμφωνία με την Αλβανική κυβέρνηση που επικυρώθηκε απ’ τα δύο Κοινοβούλια ακόμη η χώρα μας δεν αξιώθηκε να κάνει ένα νεκροταφείο για τους νεκρούς του έπους του ‘40!
Μ.Ξ.


Άγνωστο το μέλλον για το 12%
Ομολογουμένως και δικαιολογημένα οι επιχειρήσεις της Ξάνθης αγωνιούν για την τύχη που θα έχει η επιδότηση του 12% επί του μισθολογικού κόστους. Όχι βέβαια για τις επόμενες δόσεις, αλλά τουλάχιστον ευελπιστούν να εισπράξουν κάτι από τις προηγούμενες, για όσες δηλαδή κατέθεσαν δικαιολογητικά, πιστεύοντας (τότε) ότι κάτι θα εισπραχθεί.
Η κυβέρνηση, δια μέσω και των τοπικών βουλευτών, είναι ενήμερη για την αγωνία των επιχειρηματιών και συζητά σενάρια, με το άγρυπνο βλέμμα ωστόσο των θεσμών που θέλουν να αποφύγουν ενέργειες που ευνοούν περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού. Ίσως αν και οι δύο πλευρές προσεγγίσουν το θέμα με κατανόηση να υπάρξει κάποια λύση, είτε μερικής καταβολής, είτε συμψηφισμού. Είναι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι σε κλειστές συναντήσεις, αλλά ακόμη για το ελάχιστο υπάρχει επιφυλακτικότητα και πολύ μικρό καλάθι.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …