Συσκέφθηκαν στην Ξάνθη σύλλογοι αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων όλης της ΑΜ-Θ – Συμφωνούν σ’ αυτά που διαφωνούν
Πάνε για μαζικές πανελλαδικές κινητοποιήσεις από τον Νοέμβριο μέχρι… τελικής πτώσεως
Αγρότες, κτηνοτρόφοι αλλά και μελισσοκόμοι από συλλόγους της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και από τις Σέρρες, συναντήθηκαν στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της Ξάνθης το βράδυ της Τετάρτης, 21 Οκτωβρίου, για να αποφασίσουν τους τρόπους αντίδρασής τους απέναντι στα μέτρα που πρόκειται να εφαρμόσει η Κυβέρνηση στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν περισσότεροι από εκατό συνδικαλιστές, μέλη των ΔΣ των συλλόγων από τις Σέρρες έως και την Ορεστιάδα, καταλήγοντας στην απόφαση να πραγματοποιηθούν εκ νέου συνελεύσεις όλων των κατά τόπους Συλλόγων, ώστε να καταγραφεί η μαζικότητα που θα υπάρξει σε μελλοντική κινητοποίηση.
Όλοι συμφωνούν στην ανάγκη γενικευμένων κινητοποιήσεων
Τον λόγο πήραν περισσότεροι από δέκα εκπρόσωποι αγροτικών και κτηνοτροφικών συνδικαλιστικών οργάνων, παρουσιάζοντας τις πτυχές του προβλήματος και καταθέτοντας προτάσεις για το πλαίσιο των αιτημάτων που πρέπει να διαμορφωθεί πριν από την έναρξη των κινητοποιήσεων. Την συζήτηση συντόνισαν από μεν τον νομό Καβάλας ο κ. Ν. Δημόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Καβάλας, από δε την Ξάνθη οι κύριοι Θ. Λουκμακιάς, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, και Κ. Δαλάτσης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου δήμου Τοπείρου. Παρότι ζητήθηκε να μην αναλωθεί η συζήτηση σε διαπιστώσεις των γνωστών προβλημάτων, αλλά να διατυπωθούν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, δεν έλειψαν οι επαναλήψεις γνωστών σε όλους θεμάτων που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα.
Γ. Πασαλίδης: «Χάνουμε κάθε ανταγωνιστικότητα στις εξαγωγές»
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Γιάννης Πασαλίδης, αναφέρθηκε στις ανεδαφικές μεταβολές στο ασφαλιστικό, την στιγμή που περίπου 400.000 ασφαλισμένοι του ΟΓΑ δεν μπορούν να καλύψουν ούτε την εισφορά των 70-80 ευρώ που πληρώνουν σήμερα. Με τους αγρότες του Νέστου να παρουσιάζουν εξαγωγική δραστηριότητα, ο κ. Πασαλίδης επεσήμανε ότι χάνεται με τα νέα μέτρα και την αύξηση της φορολόγησης κάθε περίπτωση ανταγωνιστικότητας με τις γειτονικές χώρες. Τόνισε δε ότι οι κινητοποιήσεις δεν θα πρέπει να επιβαρύνουν το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο (κλείσιμο δρόμων), αλλά να είναι πανελλαδικές και μέχρι τελικής πτώσεως.
Ανάγκη συνολικής και συλλογικής απάντησης στην Κυβέρνηση
Αυτό που επισημάνθηκε ήταν η ανάγκη συλλογικής και συνολικής πίεσης προς την Κυβέρνηση, με κάποιους να θεωρούν πιο αποτελεσματική την παρουσία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ άλλους να προκρίνουν την κινητοποίηση σε επίπεδο Περιφέρειας. Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας, Κώστα Στεφανίδη, που είπε χαρακτηριστικά: «Πού ακούστηκε κινητοποίηση με προκαθορισμένη ημερομηνία λήξεως σε δύο μέρες; Αν ήμουν ο Αποστόλου θα έτριβα τα χέρια μου», αναφερόμενος στον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης. Αυτό που καταγράφηκε σαν άμεση ανάγκη ήταν η ανάγκη καθορισμού του πλαισίου των αιτημάτων, στην έλλειψη του οποίου αποδόθηκε εν μέρει και η αποτυχία παρόμοιων κινητοποιήσεων στο παρελθόν. Οι δηλώσεις του κ. Στεφανίδη για ενότητα με τον υπόλοιπο λαό που δοκιμάζεται και όχι η ανάλωση σε αιτήματα που αφορούν μόνο τον πρωτογενή τομέα έγινε δεκτή με σκεπτικισμό, αφού κάποιοι θεωρούν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για καθολικές απαιτήσεις. «Τι σημαίνει αφορολόγητο μόνο για τους αγρότες, όταν όλη η χώρα μαστίζεται από την φορολογία;», διερωτήθηκε ο κ. Στεφανίδης, προτείνοντας να βρεθεί ένα ποσό εκκίνησης στις δέκα ή δώδεκα χιλιάδες ευρώ.
Ν. Δημόπουλος: «Δεν συμμετείχαμε ποτέ σε κινητοποιήσεις άλλων»
Οι τοποθετήσεις του κ. Στεφανίδη προκάλεσαν αντιδράσεις, με την κα Ελπίδα Σιδηροπούλου από τον Πανσερραϊκό Σύλλογο Κτηνοτρόφων να τονίζει ότι δεν θα πρέπει να μηδενίζονται προσπάθειες χρόνων. Ο κ. Δήμοπουλος από την πλευρά του κατέληξε σε μια διαπίστωση που προκάλεσε προβληματισμό. «Δεν συμμετείχαμε ποτέ σε κινητοποιήσεις άλλων. Όταν κατεβήκαμε στην πόλη ο κόσμος μας κοίταζε σαν ξένους. Θα πρέπει να μιλάμε για ρεαλιστικούς στόχους και όχι για αφορολόγητα στις 40 χιλιάδες, που ακούγεται από μερικούς», σημείωσε ο ίδιος. Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Χρήστος Παρασχούδης, πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Β. Έβρου «Θρακών Αμνός», μετέφερε την εμπειρία του από τα χρόνια που έζησε στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα επιστημονικό πλαίσιο. «Δεν μας παίρνει κανείς στα σοβαρά όταν κάνουμε προχειροδουλειές. Πρέπει να οργανωθούμε, να απευθυνθούμε σε επιστήμονες και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο σε βάθος χρόνου, επί του οποίου θα συνομιλήσουμε με τον υπουργό. Η συνήθεια των μεγάλων αγροτοπατέρων να βγάζουν τον κόσμο στους δρόμους χωρίς λόγο, δεν απέδωσε τόσα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παρασχούδης.
Η επίσημη απόφαση της σύσκεψης, που ολοκληρώθηκε στις 11 το βράδυ, είναι να υπάρξουν επίσημες τοποθετήσεις από όλους τους Συλλόγους μέχρι την 1η Νοεμβρίου για την πρόθεση και την μαζικότητα της συμμετοχής τους σε επικείμενη κινητοποίηση.