Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στις αρχές του 2016 υπογράφεται η σύμβαση για το κάμπινγκ Μυρωδάτου

Στις αρχές του 2016 υπογράφεται η σύμβαση για το κάμπινγκ Μυρωδάτου

0
dimotiko avdiron ian 15 2

Εκτενώς συζητήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης τα αιτήματα που υπέβαλε ο Γιάννης Ιατράκης

Αναβλήθηκε η εκποίηση των οικοπέδων στο Π. Λάγος, αν και ολοκλήρωσε το πόρισμά της η αρμόδια Επιτροπή. Εγκρίθηκε το νέο σχέδιο για την ανακύκλωση μέσω των δήμων

Με όρεξη για… συζήτηση και… φασαρία προσήλθαν οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Αβδήρων στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης. Εκτενώς συζητήθηκε το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που καλούσε το Σώμα να λάβει απόφαση επί αιτήματος του Γιάννη Ιατράκη, πλειοδότη της δημοπρασίας για το κάμπινγκ Μυρωδάτου. Η νομική σύμβουλος του δήμου Αθηνά Ιωακειμίδου εξήγησε ότι ο κ. Ιατράκης ζήτησε να μην πληρώσει το μίσθωμα του 2015 αφού τελειώνει ο Οκτώβριος και δεν έχει καν υπογραφεί η σύμβαση και, μιας και είχε ήδη από το διαγωνισμό εκφράσει την πρόθεσή του να συστήσει εταιρία για την αξιοποίηση του μισθίου, να υπογραφεί απευθείας η σύμβαση με την εταιρία που συστήνει για το σκοπό αυτό. Η ίδια σημείωσε ότι πράγματι η σύμβαση δεν είναι έτοιμη και ότι ο δήμος είχε εξαρχής υπολογίσει το ενοίκιο του 2015 θεωρώντας ότι θα το νοίκιαζε το Μάιο και άρα ο ανάδοχος θα είχε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει την τουριστική σεζόν. Ως προς την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρία εξέφρασε την άποψη ότι από τη διακήρυξη δίνεται η δυνατότητα, χωρίς να αναφέρεται ο χρόνος, να αλλάξει ο συμβαλλόμενος με το δήμο.

Ο κ. Ιατράκης που ήταν παρών με το δικηγόρο του ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο ότι μέσω εταιρίας θα είναι μακράν πιο άμεση η διαδικασία έκδοσης εγγυητικής επιστολής λόγω των capital controls και ότι η πλευρά είναι έτοιμη να παραλάβει και να υπογράψει τη σύμβαση άμεσα. Ακόμη, είπε ότι έχουν καταλήξει στο εταιρικό σχήμα και τη νομική μορφή της εταιρίας. Το καταστατικό θα είναι έτοιμο την ερχόμενη εβδομάδα οπότε και θα υποβληθεί το αίτημα για έναρξη στη ΔΟΥ Ξάνθης. Όπως πληροφόρησε, η εταιρία θα είναι ετερόρρυθμη με ομόρρυθμους εταίρους τον ίδιο και τον Παναγιώτη Δαριώτη, μηχανικό, επίσης συμμετέχοντα στη δημοπρασία και ως ετερόρρυθμο εταίρο την Εμιλία Πέτροβα που παραμένει και εγγυήτρια. Την εταιρία θα εκπροσωπούν ο Γιάννης Ιατράκης και ο Παναγιώτης Δαριώτης. Ο ίδιος ανέφερε δε ότι το όνομα είναι υπό σκέψη, αλλά σίγουρα θα έχει τη λέξη «Μυρωδάτο»!

Ο κ. Τσολακίδης σχολίασε ότι τα μισθώματα του 2015 χάθηκαν με υπαιτιότητα του δημάρχου, αφού η διαδικασία οδήγησε σε αδιέξοδο. Ο δήμαρχος αντέτεινε ότι ο δήμος κατάφερε να νοικιάσει το κάμπινγκ, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις για τα αιτήματα του κ. Ιατράκη, δηλώνοντας ότι πρόκειται περί ρίσκου που θα πάρει ο ανάδοχος και αν αυτός συμφωνεί ο δήμος θα συναινέσει. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αντέδρασε, επικρίνοντας το δήμαρχο ότι τορπιλίζει τη διαδικασία, μη αναλαμβάνοντας την ευθύνη κατά την τοποθέτησή του στο σώμα.

Τελικά αποφασίστηκε να ιδρυθεί η εταιρία ως τις 30 Νοεμβρίου και να έρθει ως θέμα η έγκριση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, ενώ το αργότερο ως τις 10 Ιανουαρίου 2016 θα πρέπει να υπογραφεί και η σύμβαση, προκειμένου να καταβληθεί και το μίσθωμα του 2016 στο δήμο.

Ο δήμαρχος ζήτησε να επανεξεταστούν τα δικαιολογητικά των δικαιούχων, κατόπιν αντιρρήσεων της μείζονος αντιπολίτευσης

Τα αιτήματα 11 ενδιαφερόμενων για την αξιοποίηση μέσω ανέγερσης κατοικίας εκποιούμενων δημοτικών οικοπέδων στο Πόρτο Λάγος όχι με δημοπρασία, αλλά με κλήρωση εξέτασε επιτροπή που συστάθηκε με προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σταμάτης Βαλασίδης. Ο κ. Βαλασίδης ενημέρωσε ότι με βάση τα πορίσματα της επιτροπής, όπου συμμετείχε και δικηγόρος και οι 11 περιπτώσεις εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου και δικαιούνται οικοπέδου. Αντιρρήσεις εξέφρασαν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης κ. Ξανθόπουλος και Αθανασίου, προβάλλοντας αιτιάσεις ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είτε η επιτροπή δεν έχει τη συνολική εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης, είτε μεταβίβασαν σπίτια ακόμα και επιχειρήσεις σε άλλους (τα παιδιά τους κυρίως) για να επωφεληθούν από το νόμο.

Μπροστά στις διαμαρτυρίες ο κ. Τσιτιρίδης αρνήθηκε να επιτρέψει τη συζήτηση του θέματος και αποφάσισε να το αναβάλει, καλώντας την επιτροπή να ξανασυνεδριάσει, επανεξετάζοντας μόνο τα δικαιολογητικά.

Θα πάρει χρόνο, αλλά θα γίνει ο νέος σχεδιασμός ανακύκλωσης

Παρουσίαση του Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔ) ΟΤΑ νομού Ξάνθης πραγματοποίησε στο δημοτικό συμβούλιο ο υπάλληλος Απόστολος Ελευθεριάδης, δίνοντας έμφαση στα βασικά σημεία και τονίζοντας ότι στα βασικά του χαρακτηριστικά περιλαμβάνεται ο διαχωρισμός στην πηγή, αλλά και η ανάδειξη του δήμου ως βασικού κυττάρου της διαδικασίας. Εξήγησε ότι ο σχεδιασμός στην Ξάνθη αποφασίστηκε να λειτουργήσει υπό την ομπρέλα του ΣΔΑΝΞ και ότι θα υπάρξουν περισσότεροι διαφορετικοί κάδοι για να τοποθετούνται τα διαφορετικού είδους απορρίμματα. Υπογράμμισε πολλές φορές ότι ο σχεδιασμός δε θα γίνει σε μία ημέρα, αλλά θα πρέπει να γίνει αν οι δήμοι θέλουν να αποφύγουν κυρώσεις και πρόστιμα. Ενημέρωσε ότι θα υπάρξει πράσινο σημείο στο δήμο για άλλα απορρίμματα, όπως λάστιχα, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, μπαταρίες κλπ και σημεία συλλογής γι’ αυτά σε 2-3 οικισμούς. Κάδοι κομποστοποίησης θα μπουν σε όλα τα σπίτια και θα αλλάξει η λειτουργία του ΚΔΑΥ. Σχολίασε δε ότι πρακτικά αυτός ο σχεδιασμός θα δημιουργήσει μακροπρόθεσμα οφέλη που θα επιστραφούν στους δημότες, μέσω των τελών. Πρόσθεσε δε ότι σε αυτή την κατεύθυνση οι χρηματοδοτήσεις είναι γενναιόδωρες και αναμφίβολα θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για την υλοποίηση. Το σχέδιο εγκρίθηκε με το Νίκο Καλιαμπάκα να δηλώνει ότι παρά τις αντιρρήσεις συμβούλων του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους δήμους, όπου ψήφισαν λευκό, ο ίδιος θα υπερψηφίσει γιατί πρόκειται για ένα σχέδιο πρωτοποριακό για το δήμο.

Γράψτε τέλος για τους κοινωνικούς λαχανόκηπους της Γενισέας

Ματαιώνεται τελικά η προσπάθεια που ξεκίνησε ο Βασίλης Τσολακίδης ως δήμαρχος για τη δημιουργία κοινωνικών λαχανόκηπων σε αγρόκτημα 7 στρεμμάτων δίπλα στο γήπεδο της Γενισέας, με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα ενασχόληση και βιοπορισμού για νεαρά και εξαρτημένα άτομα, που παρουσίασαν αύξηση στο δήμο. Ο δήμαρχος εξήγησε ότι ακυρώνει την απόφαση, προκειμένου, μέσω δημοπρασίας, να εκμισθώσει το αγρόκτημα για να αποκομίσει οικονομικό όφελος ο δήμος. Ο κ. Τσολακίδης διαμαρτυρήθηκε κατηγορώντας τον κ. Τσιτιρίδη ότι δεν έχει και δεν τον ενδιαφέρει να έχει κοινωνικό έργο. Με το σκεπτικό του συμφώνησαν τόσο ο κ. Καλιαμπάκας όσο και ο κ. Αντωνιάδης που καταψήφισαν την εισήγηση του δημάρχου.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…