Σχόλια 03/09/15

0
aposinthesi
Εκπαίδευση 23% ΦΠΑ – Εκκλησία 0%. Ο ορισμός ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους!


Διασπάσεις και αποχωρήσεις
Και κάνουμε ένα άλμα μικρό μεν αλλά ουσιαστικό στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος ζει μια περίοδο δύσκολη και ιδιαίτερα ταραγμένη. Κι αυτό διότι έχουμε την πρόσφατη διάσπαση και αποχώρηση σημαντικής μερίδας της Νεολαίας του κόμματος. Οι μισοί έχουν αποχωρήσει και οδεύουν προς την ΛΑ.Ε. του Λαφαζάνη.
Τέλος αποχώρηση πρόσφατη κι όχι τελευταία, αλλά ιδιαίτερα σημειολογική, του βουλευτή Έβρου των ΑΝΕΛ. Μαρίνου Ουζουνίδη. Μάλιστα ο Ουζουνίδης τα βρόντησε στον Καμμένο αφού του τα έψαλε αρκετά για τις επιλογές του (Σγουρίδης και άλλοι) και για τον αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του κόμματος.
Γ.Δ.


Υποχώρηση

Σε άτακτη υποχώρηση προχώρησε το Υπουργείο Οικονομικών στο θέμα του ΦΠΑ στην Ιδιωτική Εκπαίδευση. Ένα γενικό αλαλούμ, μια έλλειψη σοβαρότητας στη διαχείριση ενός θέματος, υποσχέσεις χωρίς ουσία και συσκέψεις για πιθανή αναστολή.
Κατάφεραν δηλαδή οι κυβερνώντες και ο περίφημος Τρύφων Αλεξιάδης, να μπλέξουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που έστρεψαν εναντίον τους όλο το χώρο της ιδιωτικής Εκπαίδευσης αλλά βεβαίως και τους γονείς.
Ούτε να το επεδίωκαν δεν θα τα κατάφερναν τόσο καλά…
-Να γελάσει ή να κλάψει κανείς;
Γ.Δ.


ΚΙΔΗΣΟ τέλος
Τα πολιτικά νέα προηγούνται τις ημέρες αυτές, μια και ως γνωστόν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο. Λοιπόν, το κομματικό δημιούργημα του Γιώργου Παπανδρέου ΚΙΔΗΣΟ δεν θα λάβει μέρος στις προσεχείς εκλογές. Ο Παπανδρέου επικαλέστηκε οικονομικούς λόγους κι έτσι κλείνει ένα κεφάλαιο της ιστορίας αυτής που δημιούργησε μεν θόρυβο αλλά χωρίς τελικό αποτέλεσμα όπως η ζωή απέδειξε.
Γ.Δ.


Στον Έβρο η Γεννηματά
Και από ΚΙΔΗΣΟ που τερμάτισε το σύντομο βίο του, πάμε στην Φώφη Γεννηματά, πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Λοιπόν η Γεννηματά ξεκίνησε τις περιοδείες της στην επαρχία και μεταξύ των άλλων περιοχών θα επισκεφθεί το Σάββατο τον Έβρο.
Οι μηχανές λοιπόν των κομμάτων πήραν μπρος και οι αρχηγοί βρίσκονται σε συνεχείς μετακινήσεις. Μάλιστα δεν τους βοηθούν και οι θερμοκρασίες που φθάνουν τους 35 βαθμούς. Τι να κάνουν όμως, πρέπει να περιοδεύσουν σε όσα περισσότερα μέρη, ενώ ο χρόνος τρέχει και οι μέρες είναι πάρα πολύ λίγες.
Γ.Δ.


Κλείνουν τα δικαστήρια στις 16 Σεπτεμβρίου
Με εγκύκλιο του υπηρεσιακού υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενόψει των εκλογών, θα παραμείνουν κλειστά τα δικαστήρια της χώρας από τις 16 Σεπτεμβρίου έως και τις 25.
Ωστόσο, ποινικές δίκες που θα αρχίσουν στο ακροατήριο πριν από την 16η Σεπτεμβρίου 2015 και δεν θα έχουν τελειώσει την ημέρα που θα ξεκινήσουν, συνεχίζονται και μετά την 16η Σεπτεμβρίου 2015.
Κανονικά θα γίνουν οι δίκες των Μεικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Εφετείων, τα κακουργήματα δηλαδή που έχουν ήδη προσδιοριστεί, ενώ θα γίνουν και οι δίκες με κατηγορρουμένους των οποίων λήγει το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης.


Την εφαρμογή του Μνημονίου φυγείν αδύνατο
Παράλληλο πρόγραμμα με το τρίτο Μνημόνιο δήλωσε ότι ετοιμάζει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράλληλο πρόγραμμα που σχεδιάζει και η Ν.Δ. μίλησε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με στόχο, όπως λένε, την εξισορρόπηση της εφαρμογής των επώδυνων μέτρων που προβλέπει η νέα δανειακή σύμβαση. Αυτό το οποίο θέλουν να αποφύγουν, κατά βάθος, είναι να εφαρμόσουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις ώστε να εξαλειφθούν οι αιτίες που οδήγησαν από το 2010 στα Μνημόνια. Γιατί στην περίπτωση αυτή, θα είναι υποχρεωμένοι –και οι δύο- να συγκρουστούν με τα συμπλέγματα εξουσίας με τα οποία διαχρονικά αλληλοϋποστηρίζονται.
Αντί, να οικειοποιηθούν (εφαρμόσουν) το πρόγραμμα, όπως ζητούν επίμονα από το 2010 οι εταίροι, και συμβαίνει, μετά τις αρχικές παλινωδίες, στη Κύπρο ή όπως έκαναν νωρίτερα οι Ιρλανδοί και οι Πορτογάλοι. Αντί να οικοδομήσουν κλίμα συναίνεσης και συνεννόησης για το πώς θα το εφαρμόσουν, αντί να αποδεχθούν τη σκληρή πραγματικότητα, προσπαθούν να αποφύγουν να πιουν από το πικρό ποτήρι.
Το αποτέλεσμα; Γνωστό; Όσα αποφεύγουν να πράξουν, μαζεύονται και φορτώνονται στο επόμενο Μνημόνιο με το χρέος να εκτοξεύεται διαρκώς…
Μ.Μ.


Λογοπαίγνιο με τις… «λαφαζανιές» ο Κουτσούμπας
Μερικές συμπτώσεις μπορούν να προκαλέσουν πολύ γέλιο ή και αμηχανία. Για παράδειγμα η ετυμολογία του ονόματος του κ. Λαφαζάνη, που έγινε λογοπαίγνιο από τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ίσως έχει ένα… πολιτικό ενδιαφέρον. Ο κ. Λαφαζάνης γεννήθηκε στην Ελευσίνα, ωστόσο, αν και δεν γνωρίζω αν είναι προσφυγικής καταγωγής, το επίθετό του είναι καταφανώς τουρκικής προέλευσης. Η λέξη lafazan στα τουρκικά δηλώνει τον πολυλογά, αυτόν που λέει πολλά αλλά κούφια λόγια, τον φαφλατά, ενώ συνώνυμό της είναι η λέξη «δημαγωγός». Σατανικές συμπτώσεις που έγιναν ‘’κερασάκι’’ στην δριμεία κριτική και τις βολές του κ. Κουτσούμπα κατά του προέδρου της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη. Η αντίδραση Κουτσούμπα βασίστηκε στις δηλώσεις Λαφαζάνη που έλεγε ότι η «αντιμνημονιακή ομπρέλα» ήταν αυτή που τον συνέδεε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο διαχωρισμός των εργαζομένων και του λαού σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς» είναι κάλπικος, κατά τον κ. Κουτσούμπα, διότι βάσει αυτής της λογικής, στο «αντιμνημονιακό μέτωπο» χωρούν από τους «ναζί και τους φασίστες, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ως τους διάφορους επαναστάτες».
Χ.Δ.


Η ιδιωτική εκπαίδευση ‘’ενοχλεί’’ και προκαλεί αναταράξεις
Το αλαλούμ με την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση (ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια) συνεχίζεται με καθημερινές εξελίξεις. Ενώ μέχρι την Δευτέρα υπήρχε η διαβεβαίωση για την υπογραφή από την υπηρεσιακή κυβέρνηση Π.Ν.Π. για πάγωμα του μέτρου και αναστολή του μέχρι να ανοίξει η νέα Βουλή, τελικά από το βράδυ της Δευτέρας το 23% παγιώθηκε. Μετά την γενική κατακραυγή, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε στάση και με ανακοίνωσή του δεσμεύθηκε ότι εάν επικρατήσει στις εκλογές θα καταργήσει το μέτρο, που ο ίδιος στο προσχέδιο προγράμματος, που παρουσίασε προ ημερών, εμφανίζει σχεδόν ως κοινωνικά δίκαιο. Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «η αύξηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προέκυψε μετά από επίμονο αίτημα των θεσμών». Παρότι είχε ζητηθεί από το πρώην επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών να ζητηθούν ισοδύναμα μέτρα που θα κάλυπταν τα 168 εκατ. ευρώ, η προχθεσινή απάντηση της Κομισιόν αφήνει εκτεθειμένη την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η επίτροπος της Κομισιόν ανέφερε ότι δεν ετέθη από ελληνικής πλευράς τέτοιο θέμα, αλλά και ότι δεν ήταν οι εταίροι που ζήτησαν το συγκεκριμένο μέτρο. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση προσανατολίζεται και πάλι στο «πάγωμα» του ΦΠΑ 23% μετά την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού πλέον υπάρχει διακομματικό αίτημα. Χιλιάδες οικογένειες και φροντιστές παρακολουθούν με κομμένη ανάσα τις εξελίξεις, που ανέτρεψαν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Χ.Δ.


Το Κίνημα δεν κινείται εκλογικά – Τους άδειασε ο Παπανδρέου …
Σύξυλους τους άφησε όλους στο Κίνημα ο Γιώργος Παπανδρέου με την απόφασή του να μην συμμετέχει στις εκλογές επικαλούμενος οικονομικούς λόγους. Για άλλη μια φορά μια απρόβλεπτη κίνηση από τον πρώην πρωθυπουργό που αιφνιδίασε τους πάντες. Όπως μαθαίνω υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός στα τοπικά στελέχη και είναι λογικό γιατί νιώθουν ότι τους έχει αδειάσει ο πρόεδρός τους. Να σημειώσουμε ότι στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του Σαββάτου πήραν απόφαση να κατεβούν αυτόνομα στις εκλογές ενώ γνώριζαν το οικονομικό πρόβλημα και τώρα ο Παπανδρέου χωρίς να ενημερώσει καν παίρνει αυτή την απόφαση. Τι μεσολάβησε και άλλαξε την απόφασή του; Κάποια συμφωνία ίσως; Όπως και να ‘χει αυτή η κίνηση δεν συνάδει με τη συμμετοχική δημοκρατία που έχει σημαία. Αντίθετα θυμίζει παλαιοκομματικές και αρχηγικές συμπεριφορές. Όπως δείχνουν τα πράγματα μάλλον το πάνε για διάλυση στο ΚιΔηΣο.  
Μ.Ξ.


Αισιοδοξούν στο ΠΑΣΟΚ ότι θα πάρουν την τρίτη έδρα
Τρίβουν τα χέρια τους στο ΠΑΣΟΚ με την απόφαση Παπανδρέου να μην κατέβει εκλογές.
Υπάρχει αισιοδοξία καθώς εκτιμούν ότι θα υπάρξει συσπείρωση και όλοι θα στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ που είναι το σπίτι τους. Αυτό βέβαια είναι μια εκτίμηση σε πρώτη ανάγνωση γιατί είναι πολύ πρόσφατη η αποτυχημένη προσπάθεια συμπόρευσης που την χρεώνουν ο ένας στον άλλο και αυτό έχει δημιουργήσει ενόχληση και δυσαρέσκεια. Στην Ξάνθη τα τοπικά στελέχη εκτιμούν ότι ανοίγει ο δρόμος για να πάρουν την τρίτη έδρα αλλά με ποιον είναι το ερώτημα. Μαθαίνω ότι ο Δημήτρης Σαλτούρος ο οποίος είναι εξαφανισμένος και δεν απαντά στα τηλέφωνα κάνει το δικό του παιχνίδι και δεν έχει καμιά σχέση με την Νομαρχιακή. Δημιουργεί έτσι προβλήματα αφού πολλοί είναι αυτοί που θέτουν ως προϋπόθεση για να μπουν στην λίστα να μην είναι ο Σαλτούρος!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Προσοχή στο λάθος Σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε. Αυτό αποτελεί κορύφωση της δημοκρατι…