Η Ελλάδα υπήρξε η μεγαλύτερη δύναμη στον πλανήτη πριν μερικές χιλιετίες. Η Αθηναϊκή Δημοκρατία δεν ήταν μόνον Δημοκρατία αλλά και μία μεγάλη οικονομική και στρατιωτική δύναμη δυόμιση χιλιάδες χρόνια πριν. Η οικονομική δύναμη προέρχονταν από το μεγάλο εμπόριο βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων τα οποία ήλεγχε στο μεγαλύτερο μέρος της τότε γνωστής παγκοσμιότητας. Εξ αιτίας της οικονομικής ευμάρειας είχε δημιουργήσει έναν όχι μόνον αξιόμαχο στρατό αλλά έναν ακατανίκητο στόλο. Παράλληλα με την οικονομία είχε δημιουργήσει και το πνευματικό κέντρο των Αθηνών που όμοιό του δεν επανελήφθη στην ανθρώπινη ιστορία.
Στα χνάρια της Αθηναϊκής δύναμης περπάτησε εκατόν πενήντα χρόνια μετά ο Μέγας Αλέξανδρος. Ηλεγξε το εμπόριο και κατόρθωσε να οργανώσει τον καλλίτερο στρατό της εποχής του. Και στις δύο περιόδους ακμής με μία λέξη μπορούμε να εκφράσουμε το βάθρο της επιτυχίας: Καπιταλισμός. Χωρίς τα χρήματα δεν θα μπορούσε ποτέ η Ελλάδα να ακμάσει πολιτιστικά και ως επικυρίαρχος των άλλων λαών, κάτι που σήμερα εφαρμόζει με απόλυτη αντιγραφή το κράτος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το Ελληνικό μοντέλο του καπιταλισμού αντέγραψαν όλες οι κατοπινές Αυτοκρατορίες. Η χιλιόχρονη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία με τις τεράστιες κατακτήσεις, η Βυζαντινή αυτοκρατορία σαν συνέχεια της Ρωμαϊκής χρησιμοποίησε το επιτυχημένο Ελληνικό μοντέλο του καπιταλισμού. Τους Έλληνες καπιταλιστές Αθηναίους αντέγραψαν στην συνέχεια οι Οθωμανοί με την απέραντη αυτοκρατορία τους που ξεκίναγε από το Αντεν της Αραβίας και κατέληγε στην Βιέννη. Ελληνικά διδάγματα είχαν και οι Τούρκοι στο θέμα της δύναμης και της επιβολής.
Μετά, τεράστια δύναμη απέκτησε η Αγγλική αυτοκρατορία στην οποία ο ήλιος δεν έδυε ποτέ. Ξεκινούσε από την Νέα Ζηλανδία έφθανε στην Αυστραλία, περνούσε στην Ινδία, στο Πακιστάν, κατέβαινε στην Νότιο Αφρική και τελείωνε στον Καναδά και τις σημερινές Ηνωμένες πολιτείες. Μερίδιο στις κατακτήσεις, το πλιάτσικο και το κλεφτομάνι, είχαν αναμφίβολα περί το 1500 η Ισπανία και η Πορτογαλία. Κοινωνικό σύστημα απόκτησης χρήματος πάντα ο σκληρός καπιταλισμός. Θα μου πείτε πως ο καπιταλισμός είναι σκληρός και αφορά στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Μπράβο για την ευαίσθητη ψυχή που διαθέτετε. Ε, και; Αν δεν τον εκμεταλλευτείς εσύ θα σε εκμεταλλευτεί εκείνος. Αν δεν είσαι ο δυνατός θα είσαι οπωσδήποτε ο αδύνατος, δηλαδή αυτός που ανέχεται να εκπορνεύεται η οικογένειά του για να εξασφαλίσει μία φέτα ψωμί χωρίς βούτυρο.
Θυμάμαι μία φράση που μας έλεγε ένας παλιός μας καθηγητής: Το δίκιο είναι του ισχυροτέρου. Είναι σαν να παίζεις με κάποιον πόκα και να βγάλεις φλός ρουαγιάλ. Έχεις το καλλίτερο χαρτί, ανώτερο δεν υπάρχει, μόνον που ο συμπαίκτης σου κρατάει ένα εξάσφαιρο. Λυπάμαι, έχασες, έλα από Δευτέρα με τον θηλυκό κηδεμόνα σου, χρειαζόμαστε και κάποια διασκέδαση εμείς οι δυνατοί καπιταλίστες. Έτσι έλεγε ο Μέγας Αλέξανδρος στους Πέρσες, το ίδιο ήθελε και ο Ντισραέλι σαν Πρωθυπουργός της Αγγλίας. Τα ίδια γούστα είχε και ο Αυστριακός Μέτερνιχ και ο σημερινός Εγγλέζος Κάμερον. Αυτή είναι η πορεία της ανθρωπότητας εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι ισχυροί καπιταλίστες αρμέγουν την ιερή και αθώα αγελάδα του σοσιαλισμού.
Θα πολεμήσουμε για να αλλάξει ο κόσμος! Άντε, καλό πόλεμο και καλή σφαγή, μην τεντώνετε και πολύ τον σβέρκο, η πριονοκορδέλα του καπιταλισμού θα τον βρει, μην ανησυχείτε. Ένας-ένας παρακαλώ, οι αθώοι βέβαια προηγούνται, είναι οι καλλίτεροι εθελοντές, κόβουμε περισσότερα κεφάλια, έχει μεγαλύτερη απόδοση η εργατοώρα.
Υπάρχει λύση; Και βέβαια υπάρχει αφού το ανθρώπινο είδος είναι μία ημιτελής κατασκευή. Σταματάς την αφέλεια, πιστεύεις σ αυτό που βλέπεις και χρησιμοποιείς την μέθοδο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στον Γόρδιο δεσμό, τον κόβεις με το σπαθί. Γίνεσαι δυνατός στο πορτοφόλι, ελέγχεις το εμπόριο, τις μεταφορές και ει δυνατόν και την βιομηχανία. Λόγω κλίματος είμαστε έξυπνος λαός και παίρνουμε στα χέρια μας και το Τραπεζικό σύστημα. Με έναν λόγο γινόμαστε χαλίφηδες στη θέση του Χαλίφη, γινόμαστε εμείς οι καπιταλιστές. Τον καπιταλισμό δεν τον πολεμάς με σοσιαλιστικά ευχέλαια, τον πολεμάς με καπιταλισμό και επειδή ως Έλληνες είμαστε οι εφευρέτες και οι δάσκαλοι του καπιταλισμού σταματάμε να αρνούμαστε την καπιταλιστική μας ιστορία και βάζουμε τους άλλους λαούς να κάνουν σοσιαλιστικές παρακλήσεις σε μας. Άντε μπαγασούλια σοσιαλιστές, αρχίστε να μας βρίζετε και κατόπιν μας δίνετε και τα πορτοφόλια σας. Βρισιές και πορτοφόλια δεκτά αμφότερα.
Φοίβος Ιωσήφ