«Μάγεψε» για άλλη μια φορά η Dilek Koç με την γλυκιά και μελωδική της φωνή
Ελληνόφωνα και τουρκόφωνα τραγούδια της Μικράς Ασίας, παρά τα ανιστόρητα παράπονα κάποιων για… τούρκικα τραγούδια
Στην οδό Ιωακείμ Σγουρού, απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, ο χώρος γεμίζει από πολύ νωρίς. Μέλη του Συλλόγου-εθελοντές προετοιμάζονται σαν εργατικό μελίσσι να υποδεχθούν τους Μικρασιάτες, τους φίλους του Συλλόγου, αλλά και τους λάτρεις της καλής παραδοσιακής μουσικής. Φέτος, για ακόμη μια χρονιά, δύο βραδιές κόσμησε με την παρουσία και την φωνή της η γνωστή Τουρκάλα τραγουδίστρια Ντιλέκ Κοτς.
Εξηγήσεις προς… ανιστόρητους
Λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τρίτης, το μουσικό σχήμα «Ήχοι της Ανατολής» ανέβηκε στην σκηνή και άρχισε να ξεδιπλώνει με ούτια, βιολιά και κανονάκια μελωδίες γνωστές και αγαπημένες. Δημοφιλής στο κοινό οι δύο Ξανθιώτες μουσικοί, Χρήστος Μπαρτζόπουλος στο τραγούδι και στο κανονάκι, ο διδάσκαλος της χορωδίας του Συλλόγου, Γιάννης Κατσούλης στο ούτι και το τραγούδι, μαζί με τον εκ Θεσσαλονίκης Γιώργο Ψάλτη στο βιολί και το τραγούδι και τον Γιώργο Παγκοζίδη στα κρουστά και τα πλήκτρα. Λίγο μετά το ξεκίνημα του προγράμματος η ορχήστρα κάλεσε στην σκηνή τον πρόεδρο του Συλλόγου, Ανδρέα Εφραιμίδη. Διαβάζοντας στοιχεία των πληθυσμών στους διάφορους οικισμούς της Μικράς Ασίας πριν την Μικρασιατική Καταστροφή, ο κ. Εφραιμίδης προσπάθησε να απαντήσει σε δημοσιεύματα, όπως είπε, και παράπονα, που ακούστηκαν για τα ‘’τουρκικά’’ τραγούδια που επιλέγει ο Σύλλογος να παίξει στις Γιορτές. Ασφαλώς, όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι με στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας για την παρουσία του Ελληνισμού στην Μικρά Ασία, μεγάλο μέρος των κατοίκων ήταν τουρκόφωνοι. Είχαν, δηλαδή, ως καθομιλουμένη την τουρκική γλώσσα, χριστιανοί στο θρήσκευμα και ενταγμένοι στην συνείδηση όλων στην κοινότητα των ρωμηών. Τα τραγούδια που είναι στην τουρκική διάλεκτο «αφορούν δημιουργήματα των προγόνων μας στην τουρκική γλώσσα και δεν τα χαρίζουμε σε κανέναν», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Εφραιμίδης.
Ένα μουσικό ταξίδι από την Ανατολή έως την Θράκη
Το πρόσωπο της βραδιάς, όπως και της προηγούμενης, ήταν η αγαπητή τραγουδίστρια Ντιλέκ Κοτς. Το μουσικό ταξίδι ξεκίνησε από την… Πολίτικη Κουζίνα, την επιτυχημένη ταινία του Τάσου Μπουλμέτη, ο οποίος έγραψε και τους στίχους του τραγουδιού. Η μετάφραση στα τουρκικά έγινε από την Ντιλέκ Κοτς, η οποία αποδίδει το τραγούδι και στην ταινία. Η μουσική περιδιάβαση συνεχίστηκε στα παράλια της Μικράς Ασίας για να περάσει σε πιο ηπειρωτικά ακούσματα από την Καππαδοκία. Για να μην μείνουν παραπονεμένοι οι φίλοι του Συλλόγου που δεν έλκουν την καταγωγή τους από την Μικρά Ασία, ακούστηκαν, επίσης, παραδοσιακά τραγούδια από τον Πόντο και την Θράκη, που σήκωσαν πολλούς από τις καρέκλες τους. Ένα μουσικό πάντρεμα του ανατολίτικου ηχοχρώματος με τους ρυθμούς των Βαλκανίων, που έφερε στην μνήμη τα σοκάκια της Κωνσταντινούπολης, τα Καφέ Αμάν της Σμύρνης, τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, τους οντάδες της Καππαδοκίας, πρόσωπα και ιστορίες που χάνονται στις αρχές του περασμένου αιώνα. Από τις ωραίες στιγμές της βραδιάς, το τραγούδι που ερμήνευσαν στα τουρκικά η Ντιλέκ Κοτς και ο σύζυγός της Γιώργος Ψάλτης. Οι ζωντανές μουσικές εμφανίσεις συνεχίζονται κάθε βράδυ στο στέκι των Μικρασιατών, όπου απόψε θα βρίσκεται η Σοφία Νεοχωρίτου με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια της Ανατολής.