Αυξημένα δίδακτρα κατά 23% για χιλιάδες γονείς σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία, με τους φροντιστές της Ξάνθης να μην μπορούν να απορροφήσουν την αύξηση
Κεραυνός εν αιθρία η απόφαση για μη αναστολή του μέτρου, παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή
Στην πολιτική αβεβαιότητα, που ακολούθησε την πρόσφατη παραίτηση της κυβέρνησης, περιπλέχθηκε το θέμα με την επιβολή του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία. Μετά την προχθεσινή κυβερνητική σύσκεψη δεν δόθηκε αναστολή στην επιβολή του ΦΠΑ, ενώ αναμενόταν η έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα έδινε αναστολή δύο μηνών στην εφαρμογή του μέτρου, μεταφέροντάς το μετά τις εκλογές και στην ευθύνη της νέας εκλεγμένης κυβέρνησης. Τελικά δόθηκε παράταση έως τις 8 Σεπτεμβρίου από τη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων στα εκπαιδευτήρια, προκειμένου να μεταβούν στην εφορία και να ενταχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ, ώστε να το καταβάλλουν κανονικά από την φετινή σχολική χρονιά.
Συναντήσεις με πολιτικά πρόσωπα και δεσμεύσεις για στήριξη
Το «Ε» επικοινώνησε με τον κ. Ηράκλη Ζωγράφο, ιδιοκτήτη φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης στην Ξάνθη και Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Φροντιστών Θράκης, ο οποίος μας ενημέρωσε για τις εξελίξεις πάνω στο θέμα. Ο κ. Ζωγράφος βρισκόταν από την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα σε συνέδριο και εν συνεχεία σε σύγκληση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος. Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των κατά τόπους Συλλόγων Φροντιστών, όπου παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Τουρκικής Πανομοσπονδίας Φροντιστών, Ιμπραήμ Τασέλ, ως Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ιδιωτική εκπαίδευση και ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας της Τουρκίας, υπεύθυνος για θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης. Οι εκπρόσωποι των φροντιστών είχαν συναντήσεις με στελέχη των αρμόδιων υπουργείων, καθώς και με την ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Μ. Σπυράκη, τον τομεάρχη της ΝΔ για θέματα Παιδείας, καθηγητή Θ. Φορτσάκη, τους βουλευτές Γ. Μαυρωτά από το Ποτάμι και Ανδ. Λοβέρδο από το ΠΑΣΟΚ. Όλοι εξέφρασαν την στήριξή τους προς του ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, με τους Φορτσάκη-Σπυράκη να δεσμεύονται ότι αν εκλεγεί η ΝΔ στις επικείμενες εκλογές, θα απαλείψει ως προτεραιότητα το ΦΠΑ, που πλήττει την μέση ελληνική οικογένεια.
Αλαλούμ και απόφαση της τελευταίας στιγμής από την υπηρεσιακή Κυβέρνηση
Παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις και την αναμονή «παγώματος» του μέτρου με πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τουλάχιστον δύο μήνες (Σεπτέμβριο και Οκτώβριο), οι εξελίξεις το απόγευμα της Δευτέρας ήταν ένα πραγματικό σοκ για τον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. «Ενώ αναμέναμε να εκδοθεί η Π.Ν.Π., ξαφνικά στις 8 παρά το απόγευμα μάθαμε ότι η υπηρεσιακή Κυβέρνηση δεν υπογράφει την Π.Ν.Π., φοβούμενη την μείωση των δημοσίων εσόδων και την μονομερή ενέργεια σε ένα θέμα στο οποίο η Ελλάδα δεσμεύεται απέναντι στους εταίρους και δανειστές βάσει των όσων υπογράφηκαν», δήλωσε ο κ. Ζωγράφος, περιγράφοντας τις απρόσμενες εξελίξεις. Παρότι στο γραφείο της Πρωθυπουργού κας Θάνου είχε φτάσει mail από την Κομισιόν ήδη από το Σάββατο, σύμφωνα με τον κ. Ζωγράφο, παρόλα αυτά, η κα Θάνου επέλεξε να μην επωμιστεί την ευθύνη. Το μήνυμα του επιτρόπου της Κομισιόν ανέφερε ρητά ότι δεν υπάρχει απαίτηση της Ε.Ε. στην επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, κάτι που δεν υφίσταται πουθενά στην Ευρώπη.
Προβλήματα στις εφορίες με τις δηλώσεις των φροντιστηρίων
Εν αναμονή της έκδοσης εγκυκλίου από την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ήταν όλοι οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, καθώς ήδη έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στις εφορίες. Ο «μνημονιακός» νόμος ορίζει ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου (φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία κλπ) θα έπρεπε να έχουν προσέλθει στις εφορίες και να κάνουν δήλωση υπαγωγής στον ΦΠΑ μέσα σε 10 ημέρες από τη δημοσίευση του νόμου, δηλαδή μέχρι και τις 24 Αυγούστου. Με ανακοίνωσή της η Γ.Γ.Δ.Ε. είχε δώσει χρονικό περιθώριο μέχρι και τις 31/08. Ωστόσο, υπήρξαν εφορίες που δεν αναγνώρισαν την ανακοίνωση, καθώς είθισται να λειτουργούν βάσει εγκυκλίων, και ζήτησαν από τις επιχειρήσεις να πληρώσουν πρόστιμο για εκπρόθεσμη υποβολή της δήλωσης μεταβολής. Με την νέα παράταση που δόθηκε με την εγκύκλιο της Γ.Γ.Δ.Ε., Κατερίνας Σαββαΐδου, γίνεται δεκτό ότι, για λόγους χρηστής διοίκησης, η δήλωση μεταβολών των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, οι οποίες από 19 Αυγούστου 2015 υπάγονται σε ΦΠΑ (σύμφωνα με το ν. 4336/2015), δύναται να υποβληθεί μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου 2015 χωρίς πρόστιμο.
Γεγονός πλέον το 23% στα δίδακτρα των μαθητών στην Ξάνθη
Παρά την κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., με τον κ. Παπαδημούλη να ισχυρίζεται ότι η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν αντιβαίνει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τον κ. Μεϊμαράκη να τονίζει ότι υπάρχει κοινοτική οδηγία, που δεν επιτρέπει τη φορολόγηση της ιδιωτικής παιδείας, το 23% είναι πλέον γεγονός. Η Κομισιόν, μάλιστα, διαμήνυσε χθες ότι δεν έλαβε κανένα αίτημα από ελληνικής πλευράς για εξαίρεση της ιδιωτικής εκπαίδευσης από το ΦΠΑ 23%. Ο κ. Ζωγράφος, χωρίς να μπορεί να εκφράσει το σύνολο των φροντιστών της Ξάνθης, θεωρεί ότι ο ΦΠΑ δεν μπορεί να απορροφηθεί από τα φροντιστήρια, καθώς το περιθώριο κέρδους ήταν ήδη χαμηλό τα τελευταία χρόνια. «Από 1η Αυγούστου λειτουργούμε ήδη με το 23% στα δίδακτρα των μαθητών της Γ’ Λυκείου, και από 1η Σεπτεμβρίου ξεκινούμε και με τους μαθητές της Α’ Λυκείου. Η αύξηση του ΦΠΑ επιβαρύνει πλέον την μέση ελληνική οικογένεια, καθώς το ποσό δεν μπορεί να απορροφηθεί από τους φροντιστές», τόνισε ο ίδιος. Οι Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες των ιδιοκτητών φροντιστηρίων συνεχίζουν τις προσπάθειες και αυξάνουν τις πιέσεις, καθώς βλέπουν ότι επέρχεται μεγάλο πλήγμα στην ιδιωτική εκπαίδευση.