Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παναγιώτης Ρίζος, ένας 24χρονος εφευρέτης… οπλικών συστημάτων

Παναγιώτης Ρίζος, ένας 24χρονος εφευρέτης… οπλικών συστημάτων

0
mathites-torpili

Ο τελειόφοιτος του ΤΕΙ Καβάλας που κατασκεύασε την έξυπνη τορπίλη πέρυσι, «κατεβαίνει» φέτος με ένα νέο αντιτορπιλικό σύστημα

Παγκόσμια πρωτοτυπία στην αγορά αμυντικών συστημάτων του Πολεμικού Ναυτικού, που μπορεί να αποφέρει κέρδη

Είναι 24 ετών, τελειόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΑΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Καβάλα. Τώρα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, κάνοντας την πρακτική του σε ελληνική εταιρεία αμυντικών συστημάτων. Ο λόγος για τον Παναγιώτη Ρίζο, που πέρυσι κατέπληξε και βραβεύτηκε για την εξαιρετικά ασυνήθιστη πτυχιακή εργασία, που παρουσίασε με την συμφοιτήτριά του Νικολέτα Μιχαηλίδου. Οι δύο φοιτητές σχεδίασαν και κατασκεύασαν μια τορπίλη και μάλιστα με εξελιγμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, που όχι μόνο θα μπορεί να πλήττει τον στόχο της, αλλά και να παραπλανά τα αμυντικά συστήματα του εχθρού. Η «έξυπνη» τορπίλη ονομάζεται ST14 (Smart Torpedo 2014) και αποτελεί αποτέλεσμα της δουλειάς των δύο υποσχόμενων νέων, που είχαν την έμπνευση να υλοποιήσουν ένα τόσο περίπλοκο όπλο στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής τους εργασίας, υπό την επίβλεψη του καθηγητή, δρα Δημήτρη Πογαρίδη. Και όχι μόνο το ξεκίνησαν, αλλά κατάφεραν να το ολοκληρώσουν μόνοι τους, χωρίς τεχνική ή οικονομική βοήθεια. Πέρυσι, μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2014, στο πλαίσιο του πανελλαδικού Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής i2fest2014 στην Καβάλα, η πτυχιακή εργασία βραβεύτηκε με το ανώτερο βραβείο αρτιότητας από το Κέντρο Τεχνολογικής Έρευνας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ένας νέος με πρωτοποριακές ιδέες στην Ελλάδα της κρίσης

Ο Παναγιώτης τυγχάνει αναγνώστης του «Ε» από τα χρόνια που φοιτούσε στην Καβάλα, ενώ τώρα παρακολουθεί τα νέα της περιοχής μας από την ιστοσελίδα της εφημερίδας στο διαδίκτυο. Επικοινωνήσαμε μαζί του με αφορμή την έμπνευση και δημιουργία ενός νέου υποβρύχιου αμυντικού συστήματος που κατασκεύασε. Το σύστημα THELXIOPE (Θελξιόπη), προσωπικής του ιδιοκατασκευής, ανήκει στην κατηγορία των soft kill αναλώσιμων ακουστικών αντιμέτρων (ψευδοστόχων) αντιτορπιλικής άμυνας υποβρυχίων αλλά και πλοίων επιφανείας. Οι στόχοι του Παναγιώτη υψηλοί και ο ίδιος εργάζεται με μεράκι και επιμονή για να τους κατακτήσει. «Στην Ελλάδα γενικά είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα και πόσο μάλλον στην αμυντική βιομηχανία. Σκέφτηκα, λοιπόν, να δοκιμάσω ένα τέτοιο εγχείρημα, ώστε να χαράξει τον δικό του δρόμο», σημειώνει ο Παναγιώτης, αναφερόμενος στη σύλληψη της αρχικής ιδέας. Ένα επιπλέον κίνητρο για τον ίδιο είναι το γεγονός ότι ενδιαφέρεται να ασχοληθεί γενικότερα με τα αμυντικά συστήματα, συνεχίζοντας το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του πάνω στον κλάδο αυτό. Αναφερόμενος στο δημιούργημά του, θεωρεί ότι εκτός της δυνατότητας να παραχθεί και να αξιοποιηθεί στην ελληνική αμυντική βιομηχανία και το Πολεμικό Ναυτικό, μπορεί να αποφέρει ζήτηση και στην παγκόσμια αγορά όπλων.

Η σειρήνα Θελξιόπη «έδωσε» το όνομά της στη νέα τορπίλη

Για ένα υποβρύχιο που δεν διαθέτει μεγάλες δυνατότητες ελιγμών, δεν υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης όταν η τορπίλη έχει φθάσει τυπικά σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων. Επομένως, η παράμετρος της έγκαιρης αντίδρασης άφεσης soft kill αντιμέτρων είναι πολύ σημαντική σε σχέση με την τελευταία φάση επίθεσης, όπου η τορπίλη μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνον από hard kill (αντιτορπιλικά όπλα) μέσα. Τα υλικά αντίμετρα soft kill μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ψευδοστόχοι, τόσο για τη σύγχυση της τακτικής εικόνας του αντιπάλου πριν από την βολή τορπίλης, όσο και μετά από τη βολή για την παραπλάνηση της τορπίλης. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ο σκοπός είναι το όπλο του βάλλοντος να κατευθυνθεί μακριά από τη θέση του στόχου πλοίου επιφανείας ή υποβρυχίου. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν ακουστικό παρεμβολέα (acoustic jammer) παθητικών ακουστικών τορπιλών, ικανού να παράγει ήχους απειλών και σήματα συγκεκριμένων συχνοτήτων προσαρμοσμένης παραπλάνησης, ενώ μπορεί να εκτοξευθεί από υποβρύχια, πλοία επιφανείας ή ακόμα και να αφεθεί από ελικόπτερα κάνοντας χρήση αλεξιπτώτου. Η THELXIOPE είναι χαμηλού κόστους, ρυθμιζόμενη, έχει διάρκεια ζωής αρκετών λεπτών, διαθέτει βιβλιοθήκη απειλών-ήχων, ενώ δεν υπάρχει ανάγκη για εξοπλισμό επί του σκάφους. Μπορεί να ενεργήσει είτε ακίνητη/στατική, είτε αυτοπροωθούμενη με ικανή ταχύτητα απομάκρυνσης σε τυχαίες τροχιές.

Το ακουστικό αντίμετρο THELXIOPE, έλαβε το όνομά του από μία εκ των Σειρήνων της Ελληνικής μυθολογίας, την Θελξιόπη, οι οποίες προσέλκυαν με το τραγούδι τους ναυτικούς. Η THELXIOPE θα παρουσιαστεί στο ερχόμενο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής i2fest 2015 στις 18 Οκτωβρίου στην Καβάλα, όπου το κοινό θα έχει την δυνατότητα να την θαυμάσει από κοντά και να πληροφορηθεί για το πώς λειτουργεί.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …