Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 1.587 πρόσφυγες –μετανάστες από τον Έβρο σε 3 μήνες

1.587 πρόσφυγες –μετανάστες από τον Έβρο σε 3 μήνες

0
prosfyges 1

Αύξηση στους μήνες Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο –Καθοριστική η συνδρομή της Frontex στην αλλαγή διαδρομής

Περισσότεροι από 250.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν έλθει στην Ελλάδα το 2015. 2.700 πέθαναν φέτος προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη σύμφωνα με τον ΟΗΕ

 

Ως «Καλοκαίρι των μεταναστών» χαρακτηρίζεται το φετινό καλοκαίρι καθώς γιγάντιο κύμα μεταναστών και προσφύγων από την Συρία, Αφγανιστάν, Μπαγκλαντές Λιβύη  χτυπά την χώρα μας κυρίως και την Ιταλία που είναι οι πύλες εισόδου για τις ευρωπαϊκές χώρες της κεντρικής Ευρώπης οι οποίες κατά κύριο λόγο είναι και οι χώρες προορισμού των μεταναστών. Τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση (ΙΟΜ) αναφέρουν πως περισσότεροι από 250.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν έλθει στην Ελλάδα το 2015. Και αυτό τους 9 πρώτους μήνες του έτους ενώ ο αντίστοιχος αριθμός πέρυσι, για όλη τη χρονιά ήταν 34.000! Βαρύς και ο φόρος αίματος που πληρώνουν για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και να πάρουν εισιτήριο για μια καλύτερη ζωή καθώς 2.700 πρόσφυγες και μετανάστες πέθαναν φέτος προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη!

Οι κύριες εθνικότητες που συρρέουν προς την Ευρώπη είναι: Σύριοι, Αφγανοί, Πακιστανοί και Ιρακινοί.

1.587 πρόσφυγες –μετανάστες έχουν περάσει από τον Έβρο τους 3 μήνες του καλοκαιριού

Είναι φανερό ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν αλλάξει διαδρομή και ενώ πρώτα ως πύλη εισόδου είχαν τον Έβρο φέτος το καλοκαίρι ο κύριος όγκος τους κατευθύνθηκε από την Τουρκία στα νησιά του Αιγαίου Κω – Λέσβο και λιγότερο σε Σαμοθράκη – Χίο – Σάμο με την διακίνηση να γίνεται εκ θαλάσσης με τα γνωστά δραματικά αποτελέσματα. Σ’ αυτό συνέβαλε και η Frontex με τον φράχτη στον Έβρο. Ωστόσο αύξηση παρουσιάζει τους 3 μήνες του καλοκαιριού η εισροή μεταναστών και προσφύγων και από τον Έβρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης τον μήνα Ιούνιο συνελήφθησαν 18 διακινητές με 257 μη νόμιμους μετανάστες, τον μήνα Ιούλιο 14 διακινητές και 397 μετανάστες και τον Αύγουστο 31 διακινητές με 836 μετανάστες. Είναι φανερό ότι παρουσιάζεται μια μεγάλη αύξηση που συνεχίζεται και τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με την Αστυνομία την Τρίτη συνελήφθησαν 5 Σύριοι στα διόδια του Ιάσμου που μετακινούνταν με λεωφορείο του ΚΤΕΛ και είχαν πλαστές Βουλγάρικες ταυτότητες. Την ίδια μέρα επίσης συνελήφθησαν στο ίδιο σημείο από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κοτύλης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης, 40χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Συρίας, ο οποίος προωθούσε στο εσωτερικό της χώρας δέκα (10) μη νόμιμους μετανάστες, υπηκόους Συρίας. Συνολικά στους 3 μήνες του καλοκαιριού από τον Έβρο μπήκαν 1.587 αριθμός αμελητέος όταν στην Κω εισέρχονται σχεδόν κάθε μέρα τόσοι!

Δεν περνούν από τον Εβρο λόγω Frontex- Άλλαξε η διαδρομή

Όπως σημειώνει ο αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης κ. Βαγγέλης Γκίγκας έχει παρατηρηθεί μια αύξηση στη διακίνηση μεταναστών και προσφύγων κυρίως από την Συρία που εισέρχονται από τον Έβρο ωστόσο αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τον …ορυμαγδό που γίνεται στα νησιά. Κι αυτό – όπως το αιτιολογεί – επειδή έχει αλλάξει η διαδρομή που επιλέγουν να ακολουθήσουν μετά και τα εμπόδια που μπήκαν στον Έβρο. Εξάλλου η Ελλάδα είναι ο ενδιάμεσος σταθμός και όσοι εισέρχονται από τον Έβρο κατευθύνονται από τα Σκόπια, στην Σερβία, Ουγγαρία και Γερμανία.

Ποια η διαφορά προσφύγων και μεταναστών;

Πρόσφυγες θεωρούνται οι άνθρωποι εκείνοι που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω πολέμου και τους καλύπτει η «ομπρέλα» του διεθνούς δικαίου. Αυτοί έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στις χώρες υποδοχής τους. Αντίθετα μετανάστες θεωρούνται εκείνοι που εθελοντικά φεύγουν από τις εστίες τους αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Οι περισσότεροι πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι από την Συρία καθώς στην χώρα αυτή μαίνεται ο πόλεμος σε δύο μέτωπα: των αντικαθεστωτικών εναντίον του Άσαντ αλλά και των τζιχαντιστών του ISIS. Παράλληλα έχει μειωθεί στο μισό και το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ, λόγω περικοπών στη χρηματοδότηση. Αυτοί είναι οι δυο βασικότεροι λόγοι που εξωθούν τους Σύριους να εγκαταλείπουν κατά εκατομμύρια τη χώρα τους. Επίσης, η Λιβύη είναι πλέον πεδίο πολέμου καθώς ελέγχεται από συμμορίες και ομάδες ανταρτών εξτρεμιστών. Έτσι ο “κλασικός” αυτός δρόμος μετανάστευσης είναι πλέον πιο επικίνδυνος και πολλοί προτιμούν τη διαδρομή του Αιγαίου (Τουρκία – Ελλάδα).

Ποιες χώρες δέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ τα τέλη του 2014, 19,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ήταν πρόσφυγες. Περίπου τα 10 εκατομμύρια από τη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία. Η Τουρκία είναι μακράν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που υποδέχεται πρόσφυγες: 2.000.000 πρόσφυγες βρίσκονται στο έδαφος της. Δεύτερο το Πακιστάν με 1,5 εκατ., ο Λίβανος με 1,1 εκατ., το Ιράν με 1 εκατ., η Αιθιοπία με 660.000 και η Ιορδανία με 630.000.

Το σχέδιο Γιούνκερ και τα στοιχεία του ΟΗΕ

Περίπου 380.000 άνθρωποι έφτασαν σε ευρωπαϊκό έδαφος μέσω θαλάσσης, σύμφωνα με τον ΙΟΜ. Σύμφωνα με σχέδιο που εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, 120.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία θα πρέπει να αναδιανεμηθούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ο αριθμός των προσφύγων που διαπλέουν τη Μεσόγειο για να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη θα φθάσει φέτος τις 400.000 και μπορεί να υπερβεί τις 450.000 το 2016.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στη βορειοδυτική Τουρκία: 76 νεκροί και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Εννέα συλλήψεις – Σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία του συστήματος πυρασφάλειας Τραγωδία …