Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αύριο το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και τα προβλήματα καλά κρατούν….

Αύριο το πρώτο κουδούνι στα σχολεία και τα προβλήματα καλά κρατούν….

0
olme-sinendefski15

Συνέντευξη τύπου του Διδασκαλικού Συλλόγου και της ΕΛΜΕ Ξάνθης για τα προβλήματα στην εκπαίδευση

Με κενά εκπαιδευτικών θα υποδεχτούν τη νέα σχολική χρονιά όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και τα μειονοτικά

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης με θέμα τα «Προβλήματα με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2015-16», στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

«Η κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων σε θέματα εκπαίδευσης»

Πρώτος το λόγο παρέλαβε ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Δημήτριος Ντούμος, ο οποίος αναφέρθηκε στο σκοπό διεξαγωγής της συνέντευξης, αφενός για την κατάδειξη των προβλημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης και αφετέρου για την εύρεση λύσεων σε αυτά τα προβλήματα. Αρχικά, χαρακτήρισε την κατάσταση με τα κενά στα σχολεία ως εκρηκτική και τραγική, αποδίδοντάς την όχι μόνο σε οικονομικούς λόγους, αλλά και στην ολιγωρία της κυβέρνησης. Η κάλυψη των κενών, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλει να ολοκληρωθεί με μόνιμους διορισμούς και η πολιτεία δόκιμο θα ήταν να αποφασίσει τι τύπο σχολείου επιθυμεί για την ελληνική κοινωνία. Παράλληλα, στηλίτευσε την αναστολή των συμβάσεων των καθαριστριών, οι οποίες απουσιάζουν από τα εκπαιδευτικά κτήρια, γιατί δεν αναλαμβάνεται από κάποιον η ευθύνη πληρωμής τους. Ο κ. Ντούμος ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας πως η κυβέρνηση ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων, προβαίνοντας σε μεταρρυθμίσεις στην τελευταία βαθμίδα εκπαίδευσης, το λύκειο, ενώ θα έπρεπε να ασχοληθεί αρχικά από το θεμέλιο, δηλαδή το νηπιαγωγείο.

Λουκέτο σε τρία μειονοτικά σχολεία στην περιοχή του Δ. Ξάνθης

Στη συνέχεια, ο κ. Κιγιτζή Νουρεντίν, πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Απόφοιτων ΕΠΑΘ Μειονοτικών Σχολείων Ξάνθης, συμπλήρωσε το τοπίο στην εκπαίδευση, μιλώντας και για την τραγική κατάσταση, η οποία επικρατεί στα μειονοτικά σχολεία, καθώς υπάρχουν 23 κενά εκπαιδευτικών για το ελληνόφωνο πρόγραμμα και 37 για το τουρκόφωνο, για το οποίο μάλιστα δεν έχει ανακοινωθεί καν η προκήρυξη, για να προχωρήσουν οι ενδιαφερόμενοι σε αιτήσεις. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την πικρία του για την αύξηση ωραρίου στους διευθυντές μόνο στα μειονοτικά σχολεία, γεγονός, το οποίο δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το έργο τους, και για την αναστολή λειτουργίας τριών μειονοτικών σχολείων στην περιοχή (διθέσιο Σαπών, Ρεύματος και Προσήλιου), των οποίων οι μαθητές θα πηγαίνουν με ταξί σε σχολεία της Σμίνθης και του Εχίνου.

Αύξηση ωραρίου των καθηγητών, για την κάλυψη των κενών στα σχολεία

Τη σειρά των ομιλιών ολοκλήρωσε ο πρόεδρος καθηγητών ΕΛΜΕ Ξάνθης, κ. Αστέριος Ιωαννίδης, ο οποίος προέβαλε το διαχρονικό ζήτημα των αναπληρωτών, επεξηγώντας πως στα λεγόμενα πέντε χρόνια του Μνημονίου, οι διορισμοί έγιναν με το σταγονόμετρο, σε αντίθεση με τις αυξημένες ροές προς συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα να μην τηρείται η ισορροπία στο εκπαιδευτικό σύστημα. Επιπλέον, η διάσπαση του εκπαιδευτικού χώρου σε κομμάτια, προκαλεί διαμάχες στον κλάδο, καθώς αναπληρωτές διεκδικούν θέσεις από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δικαιούνται μόνιμο διορισμό, και καταφεύγουν σε ασφαλιστικά μέτρα, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη για τη διαδικασία πρόσληψης. Για αυτό θα έπρεπε να παραχωρούνται ίσα δικαιώματα σε αναπληρωτές και διορισμένους. Ο κ. Ιωαννίδης, επίσης, κατέκρινε το γεγονός πως τα κενά συνήθως καλύπτονται με αύξηση του ωραρίου των καθηγητών, κάτι το οποίο θεωρείται απαγορευτικό, μιας και το ωράριο των εκπαιδευτικών είναι ορισμένο σύμφωνα με διεθνείς επιστημονικούς δείκτες.

Η συνέντευξη τύπου ολοκληρώθηκε με το κάλεσμα σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο το μεσημέρι της Παρασκευής, ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς.

Χ.Π.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σχολικά κυλικεία: Νέα δεδομένα με επίκεντρο την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Το έργο θα αναλάβει η νεοσύστατη Εθνική Επιτροπή Διατροφής Τα τρόφιμα που πωλούνται στα σχ…