Άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου στον ΣΥΡΙΖΑ –Νέο κόμμα από Λαφαζάνη μπαίνει «σφήνα» στο πολιτικό σκηνικό και διεκδικεί την τρίτη διερευνητική εντολή
Θρίλερ με την ημερομηνία των εκλογών – Βασιλική Θάνου: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα;
Άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου στον ΣΥΡΙΖΑ αμέσως μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών και την παραίτηση της κυβέρνησης. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές καθώς μέσα σε λίγες ώρες από το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στον οποίον κατέθεσε την παραίτηση της κυβέρνησης, 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη προχώρησαν σε ανεξαρτητοποίηση και σε σχηματισμό νέου κόμματος με το όνομα «Λαϊκή Ενότητα».
Άνοιξε ο Ασκός του Αιόλου στον ΣΥΡΙΖΑ –Νέο κόμμα από Λαφαζάνη
Το νέο κόμμα είναι η τρίτη δύναμη στη βουλή και κατά συνέπεια θα λάβει την τρίτη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δεδομένου ότι η ΝΔ έχει 76 βουλευτές και το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή διαθέτουν από 17 βουλευτές. Σ’ αυτό δεν συμμετέχει (προς το παρόν τουλάχιστον) η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου ( παρότι δεν ψήφισε την συμφωνία) η οποία και εξέφρασε την άποψη ότι οι εκλογές είναι άκυρες εφόσον δεν ενημερώθηκε η ίδια από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και εξαπέλυσε μύδρους κατά του πρόεδρου και του Αλέξη Τσίπρα μιλώντας για θεσμικό ατόπημα και συνταγματική εκτροπή. Στο νέο κόμμα όμως δεν συμμετέχει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος όμως δεν φαίνεται διατιθεμένος να είναι υποψήφιος και με τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με δηλώσεις του στον ξένο Τύπο.
Έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ διαιρείται σε δύο κομμάτια και στα εξ ων συνετέθη διεκδικώντας την λαϊκή εντολή με διακύβευμα την εφαρμογή του μνημονίου οι περί τον Τσίπρα και την ακύρωση του οι περί τον Λαφαζάνη!
Ποιοι θα πάρουν διερευνητικές εντολές
Σ’ ότι αφορά τις κινήσεις και τις προοπτικές που έχουν τα υπόλοιπα κόμματα: Η ΝΔ δια του προέδρου της Βαγγέλη Μεϊμαράκη διεμήνυσε ότι θα εξαντλήσει τα περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης ώστε να μην χρειαστεί να γίνουν εκλογές όμως κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό με δεδομένο ότι ακόμη και με το Ποτάμι και με το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί η δύναμή όλων δεν ξεπερνά του 106 βουλευτές. Να σημειώσουμε ότι και η διερευνητική εντολή της νεοσύστατης Λαϊκής Ενότητας δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα καθώς τα μόνα κόμματα που επιμένουν αντιμνημονιακά είναι η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Και με την μεν Χρυσή Αυγή δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης για το δε ΚΚΕ υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις σ’ ότι αφορά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του κόμματος Λαφαζάνη αλλά και την ψήφιση από την αριστερή πτέρυγα όλων των υπόλοιπων νόμων που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος, γεγονός που αποτελεί «κόκκινο πανί « για το ΚΚΕ το οποίο «έκοψε μαχαίρι» κάθε πιθανότητα συνεργασίας.
Θρίλερ με την ημερομηνία των εκλογών
Ανοιχτή παραμένει ακόμη η ημερομηνία των εκλογών μετά την δήλωση Μεϊμαράκη ότι θα εξαντλήσει τις 3 μέρες που του δίνει το σύνταγμα για την διερευνητική εντολή. Επίσης η διαδικασία καθυστερεί και από την παρελκυστική τακτική που ακολουθεί η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία ζητά ολομέλεια των προέδρων της Βουλής επικαλούμενη αντισυνταγματικότητα για την παράκαμψή της ως τρίτου τη τάξη πολιτειακού παράγοντα.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα επί της διαδικασίας
Το άρθρο 38 του Συντάγματος προβλέπει: «Αν ο Πρωθυπουργός παραιτηθεί (…) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει Πρωθυπουργό αυτόν που προτείνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος στο οποίο ανήκει ο απερχόμενος Πρωθυπουργός, εφόσον αυτό διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών». Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, εφαρμόζονται οι προβλέψεις του άρθρου 37 περί διερευνητικών εντολών: «Aν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού Kυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Bουλής». Δεδομένου ότι ο κ. Τσίπρας είπε πως καταθέτει αμέσως την εντολή που θα του έδινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «προχωρούμε» στην επόμενη φάση: (Αρθρο 37 παρ. 3): «Aν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος. Kάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρεις ημέρες». Επομένως, αν οι κ. Μεϊμαράκης και Λαφαζάνης εξαντλήσουν το τριήμερο, θα οδηγηθούμε στις 27 του μηνός. «Aν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και, αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει τον σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου τον σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή». Το άρθρο 41 του Συντάγματος προβλέπει ότι «το διάταγμα διάλυσης της Bουλής πρέπει να περιλαμβάνει την προκήρυξη εκλογών μέσα σε τριάντα ημέρες και τη σύγκληση της νέας Bουλής μέσα σε άλλες τριάντα ημέρες από τις εκλογές». Επομένως, είναι πιθανό οι εκλογές να διεξαχθούν στις 27 –ακόμη και στις 4 Οκτωβρίου– αλλά όχι στις 20 Σεπτεμβρίου.
Βασιλική Θάνου: Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός στην Ελλάδα;
Με βάση τον νόμο, μετά την παραίτηση της κυβέρνησης ορίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Το πιθανότερο λοιπόν είναι να οριστεί ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Έτσι θα υπάρχει για πρώτη φορά στην Ελλάδα γυναίκα πρωθυπουργός, έστω και υπηρεσιακή και θα είναι η Βασιλική Θάνου. Εκείνη με τη σειρά της θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με λίστα και όχι με σταυροδοσία – καθώς δεν έχει παρέλθει το απαιτούμενο 18μηνο από τις τελευταίες εκλογές – μετά από 21 μέρες. Η Βασιλική Θάνου – Χριστοφίλου γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1950, είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Εντάχθηκε στο Δικαστικό Σώμα το 1975 και προήχθη σε Πρόεδρο Πρωτοδικών, το 1992, σε εφέτη το 1996 και σε Πρόεδρο Εφετών το 2005. Η κ. Θάνου, ανέλαβε την προεδρία του Αρείου Πάγου την 1η Ιουλίου, μετά τη λήξη της θητείας του προκατόχου της Αθανάσιου Κουτρουμάνου λόγω συνταξιοδότησης.
mxanthopoulou@empros.gr