Σχόλια 26/08/15

0
lae
Το σεισμό που προκάλεσε η κινεζική κρίση στις αγορές πίστευε ο Βαρουφάκης ότι θα προκαλούσε η Ελλάδα με το Grexit. Όνειρα θερινής νυχτός!


Εκλογικό Ι
Παλιά λέγαμε ετοιμάστε τα εκλογικά σας βιβλιάρια. Εδώ και χρόνια αυτά έχουν καταργηθεί πλέον και ψηφίζουμε μόνο με την ταυτότητά μας. Παρόλο που άλλαξε αυτό όπως και η παρουσία στρατιωτών (θα τη θυμούνται οι παλαιοί), εντούτοις κάθε εκλογική αναμέτρηση έχει τις δικές της παραμέτρους.
Αυτές που θα γίνουν τώρα θα είναι με λίστα και την σειρά των υποψηφίων στη λίστα κάθε νομού θα καθορίσει ο αρχηγός κάθε κόμματος. Συνήθως δε μπαίνουν πρώτοι οι εκλεγμένοι ήδη βουλευτές δικαιωματικά και ακολουθούν οι επόμενοι με τον αριθμό των ψήφων που έχουν πάρει στις προηγούμενες εκλογές του Ιανουαρίου.
Γ.Δ.


Εκλογικό ΙΙ
Αυτό βέβαια, η σειρά της λίστας, δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει εφησυχασμός εκ μέρους των πρώτων και όσων εξελέγησαν. Απεναντίας, όλοι θα κάνουν τον αγώνα τους, θα τρέξουν και θα αγωνιστούν όχι τόσο για τους ίδιους, όσο για την πρωτιά του κόμματός τους ή την καλή συγκέντρωση ψήφων που θα δώσει το δικαίωμα τόσο για είσοδο στη βουλή όσο και για μια καλή σειρά στην τελική κατάταξη.
Οι επερχόμενες εκλογές είναι ως εκ τούτου και δύσκολες αλλά και απρόβλεπτες ως προς το αποτέλεσμα. Το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο είναι δύσκολο και παρακινδυνευμένο να λεχθεί. Δημοσκοπήσεις βέβαια θα γίνουν, όμως η πραγματικότητα ενίοτε είναι διαφορετική.
Γ.Δ.


Εκλογικό ΙΙΙ
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι δημοσκοπήσεις έχουν πέσει έξω. Κάποιοι μάλιστα πάρα πολύ έξω σε σημείο γελοιοποίησης. Έτσι, όλοι είναι επιφυλακτικοί ως προς το αποτέλεσμα για ν’αποφύγουν το κάζο και την αμφισβήτηση. Κι αυτό διότι υπάρχουν ερωτώμενοι των δημοσκοπήσεων που για δικούς τους λόγους, προσωπικούς, δεν λένε την αλήθεια ως προς το κόμμα που θα ψηφίσουν και λένε κάτι άλλο.. Αυτό οδηγεί σίγουρα σε λανθασμένο συμπέρασμα για τους δημοσκόπους και την εξαγωγή λανθασμένων αποτελεσμάτων.
Σε αναμονή λοιπόν, λίγες ημέρες έμειναν μέχρι τη διάλυση της βουλής και τον ορισμό της ημερομηνίας για την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Σημειώνουμε πως με τον ορισμό της ημερομηνίας και τη διάλυση της βουλής, ορίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα έχει την ευθύνη της διεξαγωγής των εκλογών.
Γ.Δ.


Εκλογικό ΙV
Πάντως, για να κλείσουμε το όλο θέμα, αναφορικά με το νομό μας, σοβαρές αλλαγές δεν αναμένονται στις λίστες των υποψηφίων. Το χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας μας ήταν κατατοπιστικό και απαντούσε σε πολλές απορίες.
Τα δεδομένα για την Ξάνθη είναι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ζεϊμπέκ και Γιαννακίδης, ένας από τη Ν.Δ., ο Κοντός. Το εάν θα συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει δύο βουλευτές τοπικά θα εξαρτηθεί α) από τον αριθμό των σταυρών που θα δώσει η μειονότητα στο ΣΥΡΙΖΑ και β) το ποσοστό πανελλαδικά που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εάν αυτά τα δύο είναι μειωμένα, τότε έχει πολλές πιθανότητες να βγάλει βουλευτή το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ.
Γ.Δ.


Οινότοπος
Η Ξάνθη μας έχει γίνει ένας πολύ σημαντικός Οινότοπος κι αυτό είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης. Έχουμε τους αμπελώνες Βουρβουκέλη, Σγουρίδη, Καρακώστα και Αφων Νικολαΐδη. Όλοι τους με τα αμπέλια τους στα Άβδηρα, που σηματοδοτεί πολλά. Διότι η περιοχή Αβδήρων από την αρχαιότητα ακόμη ήταν φημισμένη για το παραγώμενο κρασί της. Δεν είναι δε καθόλου τυχαίο που τοποθετείται ως η γενέτειρα του Διόνυσου η Θράκη.
Μάλιστα, τα κρασιά της Ξάνθης και ειδικότερα των Αβδήρων, έχουν βραβευθεί κατ’ επανάληψη και μάλιστα σε διεθνείς διαγωνισμούς κατακτώντας πολύ υψηλές διακρίσεις.
Γι΄αυτό, για λόγους αρχής, οφείλουν οι Ξανθιώτες καταναλωτές να προτιμούν τα κρασιά της περιοχής τους. είναι ισάξια εάν όχι ανώτερα πολλών άλλων.
Ας μην το ξεχνάμε αυτό.


Το άστρο της Λαϊκής Ενότητας
Παρά το σύντομο χρονικό διάστημα από τη δημιουργία του, το νέο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, Λαϊκή Ενότητα, φαίνεται πως ήταν έτοιμο από καιρό και παρουσίασε ήδη το σύμβολό του. Η γραμματοσειρά θυμίζει τον σκιτσογράφο Στάθη, ο οποίος θα τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας σύμφωνα με πληροφορίες και μάλλον είναι δικής του έμπνευσης.
Το μήνυμα είναι προφανές. Είναι το αστέρι της Βηθλεέμ που μας δείχνει τον δρόμο προς την ανατροπή των μνημονίων.
Και εγεννήθη λοιπόν ο νέος αντιμνημονιακός Μεσσίας της χώρας που θα μας απαλλάξει από τα Μνημόνια μετά την αποτυχία του προηγούμενου. Και το όνομα αυτού: Παναγιώτης Λαφαζάνης! Και άντε πάλι το αντιμνημονιακό παραμύθι απ’ την αρχή…


Μονόδρομος… σωτηρίας
Είναι αξιοσημείωτο, και πιθανό αντικείμενο ανθρωπολογικής έρευνας, το πώς βλέπουν και αντιλαμβάνονται την προσωπική ευθύνη κάποιοι στην Ελλάδα. Βγαίνουν διάφοροι και δογματίζουν υπέρ ενός κόμματος, που θα σώσει την χώρα στις επικείμενες εκλογές. Για να περάσει όμως η άποψή τους, πρέπει να φορτώσουν ενοχές όσους δεν ψηφίζουν το δείνα κόμμα. Τίποτα το ασυνήθιστο μέχρις εδώ, θα μου πείτε, αυτά γίνονται συνεχώς από όλους. Το θέμα είναι ότι φορτώνουν ενοχές και προειδοποιούν όσους δεν ψηφίσουν την ΝΔ για παράδειγμα -και γίνουν με τον τρόπο αυτό αίτιοι της καταστροφής της χώρας- εκείνοι που τον Γενάρη ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, εκείνοι που επέλεξαν να ψηφίσουν ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, εκείνοι που δεν τους άρεσε η επιλογή του Σταύρου Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014… Αυτοί έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν τιμωρητικά, από αντίδραση, με οργή. Οι υπόλοιποι πρέπει να ‘’σώζουν’’ συνεχώς την χώρα. Ηθικοί εκβιασμοί που μόνο αντίδραση και αγανάκτηση προκαλούν. Βέβαια, κάποιοι ‘’φιλελεύθεροι’’ αποφάσισαν προεκλογικά να στηρίξουν Τσίπρα τον Γενάρη, γιατί πίστεψαν σ’ αυτόν, στην πορεία τον έβριζαν και τώρα έχουν μπροστά τους την εναλλακτική Λαφαζάνη, αλλά αντιπαθούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, και έτσι βιώνουν το απόλυτο αδιέξοδο.
Χ.Δ.


Ο λαός θέλει αίμα
H Zωή Κωνσταντοπούλου καλεί, για μια ακόμη φορά, τον Γιάννη Στουρνάρα στην Βουλή. Σαφώς και φροντίζει για την προσωπική της προβολή και την ενδυνάμωση της πίστης των ψηφοφόρων της στο πρόσωπό της. Προσκαλεί τον «κακό μνημονιακό υπαίτιο των πάνδεινων», Γιάννη Στουρνάρα, για να τους αποδείξει πως εκείνη εξακολουθεί να παραμένει αγνή λαϊκίστρια και πως έχει κάθε ‘’καλή’’ διάθεση να τους προσφέρει ‘’αίμα στην αρένα’’, αρκεί να την ψηφίσουν και πάλι. Εξυμνεί την οργή τους για τον ‘’εχθρό’’ με επικοινωνιακά παιχνίδια, και μάλιστα όσο ακόμη κατέχει την θέση της Προέδρου της Βουλής. Προεκλογικός αγώνας, μέσω γραφείου του Προέδρου της Βουλής, πρώτη φορά στα χρονικά. Η άλλη επιλογή που όλοι λατρεύουν να μισούν, ο παροπλισμένος Γιάνης Βαρουφάκης, βγάζει χολή σαν… ‘’απατημένη σύντροφος’’. «Έχει πέσει θύμα των συμβούλων του και του εγώ του και έχει μετατραπεί σε έναν νέο Ντε Γκολ ή καλύτερα Μιτεράν», δήλωσε για τον Αλέξη Τσίπρα. Προφανώς, δεν θεωρεί θετικό το να ομοιάζει κανείς στον Ντε Γκολ και στον Μιτεράν.
Χ.Δ.


Μεταναστευτική ηθική
Στο χθεσινό μας φύλλο δημοσιεύσαμε μια φωτογραφία από συσσίτιο στο Χαλέπι της Συρίας το 1923, όπου κατέφυγαν κυνηγημένοι πολλοί Έλληνες. Τώρα που η ιστορία δοκιμάζει τον ανθρωπισμό μας, σε πολλές περιπτώσεις βαθμολογούμαστε αρνητικά. Μαρτυρίες για περιπτώσεις που ζητήθηκαν πέντε και δέκα ευρώ από πρόσφυγες για να φορτίσουν τα κινητά τους τηλέφωνα! Εκμετάλλευση της ανάγκης και του πόνου του άλλου. Δεν έρχονται φτωχοί μετανάστες που αναζητούν εργασία. Καταφτάνουν καθημερινά άνθρωποι κυνηγημένοι, που βλέπουν τα στρατεύματα να πλησιάζουν στις πόλεις και τα χωριά τους και να κατασφάζουν αδιακρίτως. Άντρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, που δεν είχαν καμία διάθεση να αφήσουν την πατρίδα τους. Δυστυχώς, φαίνεται να έχουμε παράδοση σε τέτοιες συμπεριφορές, τουλάχιστον λογοτεχνικά. Οι «Έξι νύχτες στην Ακρόπολη», το μοναδικό μυθιστόρημα του Σεφέρη, με κείμενα του 1925-1927, περιέχουν το ακόλουθο: «Άκουσα σήμερα από έναν πρόσφυγα τούτο: Βγήκαν κυνηγημένοι σ’ ένα ελληνικό νησί. Μαγαζιά, σπίτια, πόρτες, παράθυρα, έκλεισαν όλα μονομιάς. Αυτός με τη γυναίκα του μέσα στο κοπάδι. Το μωρό έξι μέρες να τραφεί· έκλαιγε, χαλνούσε τον κόσμο. Η γυναίκα παρακαλούσε για νερό. Τέλος από ένα σπίτι της αποκρίθηκαν: ‘’Ένα φράγκο το ποτήρι’’. Κι ο πατέρας συνεχίζει: ‘’Τι να κάνω, κυρ Στράτη, έφτυσα μέσα στο στόμα του παιδιού μου για να το ξεδιψάσω’’».
Χ.Δ.


Επιτέλους τέλος με τις Πανελλαδικές
Η αγωνία για τους 100.000 υποψήφιους για εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας φτάνει στο τέλος της, καθώς σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις των Πανελλαδικών 2015, με μια μικρή επιφύλαξη για αύριο, αφού αναμένονται ήδη από τις 20 Αυγούστου. Οι βάσεις θα αναρτηθούν στα σχολεία, αλλά και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας results.it.minedu.gov.gr. Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων και τα 4 αρχικά των ονομαστικών στοιχείων του με τη σειρά: Επώνυμο, Όνομα, Πατρώνυμο, Μητρώνυμο και κατόπιν να πατήσει ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ για να δει τις βάσεις. Οι εγγραφές των επιτυχόντων σε ΑΕΙ που εποπτεύονται από το υπουργείο Παιδείας (όχι των υπουργείων Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη) θα γίνουν ηλεκτρονικά εντός Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώνεται από τις Γραμματείες των Τμημάτων.
Χ.Δ.


Κάποιοι …ξινίστηκαν στο ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ
Δίχασε το ΠΑΣΟΚ η απόφαση της προέδρου κας Φώφης Γεννηματά να προσεγγίσει τον Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να διευρυνθεί το ΠΑΣΟΚ και να συμπορευτούν μαζί στις εκλογές. Πρώτος – πρώτος αντέδρασε ο πρώην πρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος και οι συν αυτώ που δεν συγχωρούν στον Γιώργο Παπανδρέου ότι ίδρυσε νέο κόμμα ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Γενάρη που μείωσε δραματικά τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ το οποίο κινδύνευσε να μην μπει στη Βουλή. Και δεν είναι βεβαίως μόνο αυτό που δεν του συγχωρεί καθώς οι δύο πολιτικοί άνδρες έχουν μακρά ιστορία αντιπαράθεσης . Αλλά και από το Κίνημα κάποιοι …ξινίστηκαν στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνεργασίας. Και πρώτος σε τοπικό επίπεδο ο Σωκράτης Ξυνίδης – σύμφωνα με δηλώσεις του – που το βρίσκει πολύ δύσκολο λόγω των διαφορών. Σε κεντρικό όμως επίπεδο Φώφη και Γιώργος φαίνεται να τα βρίσκουν καθώς και οι δύο γνωρίζουν ότι αν δεν συνεργαστούν θα …εξαϋλωθούν!
Να σημειώσουμε εδώ ότι υπάρχει και το κόμμα των Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη που όπως λένε τα προγνωστικά έχει πιθανότητες να μπει στην Βουλή.
Μ.Ξ.


Νοικοκυρέματα…
Εργασίες συντήρησης και εξωραϊσμού πρόκειται να κάνει ο δήμος Αβδήρων στην κεντρική πλατεία του ιστορικού οικισμού Αβδήρων και του κτηρίου «Αντιλογίας Δόμος». Συγκεκριμένα πρόκειται να αντικαταστήσει όπου χρειάζεται τις ξύλινες κατασκευές (παγκάκια, κουφώματα κ.λ.π.) τόσο στην πλατεία όσο και στο κτήριο και να βερνικώσει ότι είναι σε καλή κατάσταση προκειμένου να το συντηρήσει. Είναι απαραίτητες τέτοιες εργασίες γιατί ο χρόνος και η χρήση φέρνουν φθορές στα έργα. Καλό θα είναι η δημοτική αρχή ν’ ασχοληθεί και με το Κλειστό Γυμναστήριο στο οποίο φωλιάζουν …νυχτερίδες και αράχνες! Θυμίζουμε ότι είναι άλλο ένα ολυμπιακό έργο που δεν τέλειωσε …γιατί στο μεταξύ τέλειωσαν τα λεφτά!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 18 Μαΐου 2024

Προσοχή στο λάθος Σε προεκλογική περίοδο βρισκόμαστε. Αυτό αποτελεί κορύφωση της δημοκρατι…