Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες λίγο πριν τις εκλογές

Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες λίγο πριν τις εκλογές

0
agrotes trakter

Συνάντηση αγροτών Ξάνθης, Ροδόπης και Δράμας στην Κομοτηνή – Στο επίκεντρο φορολογικό, ασφαλιστικό, κόστος παραγωγής και ΦΠΑ

Κ. Δαλάτσης: «Θέλουμε τον κόσμο στο πλευρό μας, γιατί πλήττεται όλος ο πρωτογενής τομέας παραγωγής»

Συγκέντρωση αγροτών πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 26 Αυγούστου, μπροστά από τα γραφεία του αγροτικού συλλόγου δήμου Κομοτηνής στην κεντρική πλατεία Ειρήνης, από τους αγροτικούς συλλόγους δήμου Κομοτηνής και Μαρώνειας – Σαπών, με την συμμετοχή και παρουσία αγροτικών συλλόγων των νομών Ξάνθης και Δράμας. Η ανοικτή συνέλευση διοργανώθηκε με κοινή απόφαση των διοικητικών συμβουλίων και έπειτα από τις αναμενόμενες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, με στόχο την χάραξη των θέσεων απέναντι στα νέα μέτρα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Σε μια συνεχόμενη πορεία στα αγροτικά δρώμενα εδώ και χρόνια, ως επαγγελματίες της αγροτικής τάξης, επικροτώντας την παραγωγή, προβάλλουμε σε ρεαλιστική βάση τα αγροτικά προβλήματα που προκύπτουν από τους όρους του 3ου μνημονίου και φτωχοποιούν τον πρωτογενή τομέα, διεκδικώντας δικαίωμα στη παραγωγή». Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν την συνέλευση ήταν το φορολογικό, το ασφαλιστικό και το κόστος παραγωγής – ΦΠΑ.

Κινητοποιήσεις για τις 16 Σεπτεμβρίου

Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου δήμου Τοπείρου «Η Ενότητα», Κωνσταντίνο Δαλάτση, ο οποίος μας μετέφερε τα όσα ειπώθηκαν στην συνέλευση και απασχολούν τους αγρότες της περιοχής. Μετά από αλλεπάλληλες επαφές με το αρμόδιο υπουργείο και επιστολές, που αποτυπώνουν τον προβληματισμό και την ανησυχία των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα, οι αγρότες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ αποφάσισαν να λάβουν πιο δραστικά μέτρα. Αποφασίστηκε, λοιπόν, στην προχθεσινή συνέλευση η οργάνωση κινητοποιήσεων του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα για τις 16 Σεπτεμβρίου. «Δεν θα προβούμε σε κλείσιμο δρόμων, όπως γινόταν στο παρελθόν, καθώς δεν επιθυμούμε να προκαλέσουμε ταλαιπωρία στους συμπολίτες μας», δήλωσε ο κ. Δαλάτσης. Παρόλα αυτά, ίσως γίνει κάποιος συμβολικός αποκλεισμός για λίγες ώρες σε περιοχές που συνορεύουν με τις γειτονικές χώρες και από τις οποίες διέρχονται νταλίκες με αγροτικά προϊόντα του εξωτερικού. Μία από τις σκέψεις είναι και η διαμαρτυρία έξω από τα κτήρια των κατά τόπους Αντιπεριφερειών. Στις κινητοποιήσεις αναμένεται να συμμετέχουν και οι αγροτικοί σύλλογοι της Καβάλας και του Έβρου, με ενδεχόμενο γενίκευσης της διαμαρτυρίας σε ολόκληρη την Β. Ελλάδα.

«Πέρασαν» τα πρώτα μέτρα: φορολόγηση επιδοτήσεων και κατάργηση επιστροφής φόρου καυσίμων

Ο κ. Δαλάτσης επανέλαβε το δυσβάστακτο των νέων μέτρων, μερικά από τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί. «Έχει ‘’περάσει’’ το μέτρο για την φορολόγηση των επιδοτήσεων, σαν να πρόκειται για κανονικό εισόδημα, κάτι που δεν γίνεται πουθενά αλλού στην Ε.Ε.», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος για να προσθέσει: «Οι επιδοτήσεις είχαν σαν σκοπό να καλύψουν την διαφορά που υπήρχε στα έξοδα των γεωργών και στα μειωμένα έσοδα, επειδή γνωρίζει η Ε.Ε. ότι πουλάμε πλέον σε πολύ χαμηλές τιμές τα προϊόντα. Ο ρόλος, δηλαδή, των επιδοτήσεων ήταν αντισταθμιστικός». Ένα ακόμη μέτρο που θα πλήξει την αγροτική οικονομία είναι η κατάργηση της επιστροφής φόρου καυσίμων. «Ανάλογα με την καλλιέργεια και την έκταση του γεωργού, δινόταν επιστροφή φόρου γύρω στα 30 λεπτά ανά λίτρο. Ένα κονδύλι που ανερχόταν συνολικά για την χώρα στα 160 εκατ. ευρώ περίπου. Ήταν μια ελάφρυνση στα αυξημένα έξοδα της παραγωγής, αν και είχαμε να εισπράξουμε επιστροφή φόρου από το 2013, όταν και δόθηκε μόνο το 50%», εξηγεί ο κ. Δαλάτσης.

Τον Οκτώβριο αναμένονται τα επόμενα μέτρα ασχέτως κυβέρνησης

Παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί λόγω των επερχόμενων εκλογών, ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας είναι βέβαιος για την επιβολή και των υπολοίπων μέτρων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται η αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 20%, ενώ από το 2016 θα ανέλθει στο 26%. Ταυτόχρονα, η προκαταβολή ΦΠΑ έχει αυξηθεί από το 27,5% στο 50%, ενώ αναμένεται να ανέλθει στο 100%, εν μέσω περιόδου φορολογικών δηλώσεων, δημιουργώντας πρόβλημα σε όσους κατέθεσαν νωρίς τις φορολογικές τους δηλώσεις, οι οποίοι καλούνται τώρα να πληρώσουν την διαφορά. «Όποια κυβέρνηση και αν έχουμε τον Οκτώβριο, τα μέτρα αυτά θα δρομολογηθούν, αφού προβλέπονται από την συμφωνία που έχει υπογραφεί», δηλώνει με βεβαιότητα ο κ. Δαλάτσης.

Κ. Δαλάτσης: «Θέλουμε τον κόσμο στο πλευρό μας»

Μεταφέροντας την ανησυχία και τον προβληματισμό των αγροτών και κτηνοτρόφων για την πρωτοφανή κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν, ο κ. Δαλάτσης απηύθυνε έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στον επαγγελματικό κόσμο, να σταθούν στο πλευρό των παραγωγών. «Τα μέτρα αυτά πλήττουν όλο τον πρωτογενή τομέα, γι’ αυτό και θέλουμε, έστω ως συμβολική κίνηση, να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της 16ης Σεπτεμβρίου και οι επαγγελματίες της περιοχής, έστω και με το κλείσιμο των καταστημάτων τους για λίγες ώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου του δήμου Τοπείρου.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…