Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα Στις… ιστορικές στιγμές του «Φ. Αμοιρίδης» προστέθηκε η παρουσία της Εθνικής Ελλάδας Ανδρών Μπάσκετ

Στις… ιστορικές στιγμές του «Φ. Αμοιρίδης» προστέθηκε η παρουσία της Εθνικής Ελλάδας Ανδρών Μπάσκετ

0
amoirideio

Δεκάδες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν φιλοξενηθεί στο κλειστό γυμναστήριο της Ξάνθη από το 2000 έως σήμερα

Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα κλειστά γήπεδα της Βορείου Ελλάδας, ένα γήπεδο που αποτελεί «στολίδι» για την πόλη της Ξάνθης αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Θράκης φιλοξενώντας μεγάλες διοργανώσεις – αθλητικές και άλλες. Το «Φίλιππος Αμοιρίδης» που υποδέχτηκε το τριήμερο 21-23 Αυγούστου την “επίσημη αγαπημένη” στο διεθνές τουρνουά της Ξάνθης με την συμμετοχή της Εθνικής μας ομάδας αλλά και των Εθνικών ομάδων των Ρωσίας, Τσεχίας και Βοσνίας, έζησε για ακόμη μία φορά μεγάλες στιγμές στην ιστορία του.

Αυτό όμως το τουρνουά δεν ήταν ούτε το πρώτο αλλά και δεδομένα ούτε το τελευταίο μεγάλο γεγονός που θα φιλοξενήσει το Αμοιρίδειο, που από το 2000, όταν και εγκαινιάστηκε και μέχρι και σήμερα, αποτελεί βασική επιλογή των Εθνικών Ομοσπονδιών για να φέρνουν μεγάλες διοργανώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στη μνήμη του Φίλιππου Αμοιρίδη…

Το «Φίλιππος Αμοιρίδης» πήρε το όνομα του από τον αείμνηστο Δήμαρχο Ξάνθης Φίλιππο Αμοιρίδη που απεβίωσε το 1999. Ο άνθρωπος αυτός οραματίστηκε και πάλεψε για την δημιουργία του, με τα εγκαίνια του εντυπωσιακού κλειστού γυμναστηρίου χωρητικότητας 4.000 ατόμων να γίνονται έναν χρόνο μετά. Ο Δήμος Ξάνθης τίμησε έτσι την μνήμη του πρώην δημάρχου και εμπνευστή της δημιουργίας ενός μεγάλου κλειστού γυμναστηρίου, δίνοντάς του το όνομά του.

Ποδαρικό με Εθνική μπάσκετ!

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο μεγάλο γεγονός που φιλοξένησε το Αμοιρίδειο ήταν ένας αγώνας της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ! Στις 22 Νοεμβρίου του 2000 η “επίσημη αγαπημένη” ανέβηκε για πρώτη στην Ξάνθη για να αντιμετωπίσει την Εσθονία για τα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Εθνική κέρδισε εκείνο το ματς με 92-73 έχοντας στην σύνθεση της μεγάλα ονόματα του μπάσκετ της χώρας όπως οι Καλαϊτζής, Παπαλουκάς, Σιγάλας, Δημήτρης Παπανικολάου, Λάζαρος Παπαδόπουλος, Χατζηβρέττας, Ντικούδης και Γιαννούλης.

Η αλήθεια είναι πως η επόμενη μεγάλη διοργάνωση μπάσκετ άργησε να έρθει στο Αμοιρίδειο, καθώς έπρεπε να φτάσουμε το 2009 όταν και πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Ξάνθης το «17ο All Star Game» το διήμερο 14-15 Μαρτίου. Παράλληλα στο κλειστό Γυμναστήριο της Ξάνθης ο Α.Σ. Ξάνθης (Ξάνθη BF/Makro Ξάνθη) που αγωνιζόταν εκεί, κατάφερνε να φτάσει μέχρι και την Α2 Κατηγορία προτού διαλυθεί. Αξίζει να αναφέρουμε πως μεγάλη διοργάνωση μπάσκετ στο Αμοιρίδειο ήταν η φιλοξενία του σπουδαίου φιλικού παιχνιδιού – φιλανθρωπικού χαρακτήρα – μεταξύ των Παλαιμάχων της Εθνικής ομάδας και της Ασπίδας Ξάνθης, πριν δύο χρόνια, στις 18 Μαΐου του 2013.

Χάντμπολ, βόλεϊ και ατομικά αθλήματα

Πέρα από μπάσκετ όμως το Αμοιρίδειο έχει φιλοξενήσει και άλλα σπουδαία αθλητικά events, όπως αγώνες της Εθνικής Ομάδας Βόλεϊ τόσο για το World League όσο και για το Ευρωπαϊκό Λίγκ, σε άντρες και γυναίκες. Επίσης, το 2001 η Ξάνθη και το στολίδι κλειστό γυμναστήριό της υποδέχθηκαν το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδος Βόλεϊ με τον Ολυμπιακό να στέφεται κυπελλούχος καθώς κέρδισε στον μεγάλο τελικό με 3-0 σετ τον Ηρακλή. Ακόμα, πιο πρόσφατα, στο Αμοιρίδειο έχει φιλοξενηθεί και η Εθνική Ομάδα Χάντμπολ που στις 31 Οκτωβρίου του 2010 αντιμετώπισε την Νορβηγία στα πλαίσια του προκριματικού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 2012, με την Εθνική μας να ηττάται από τους ισχυρούς Σκανδιναβούς αλλά τους Ξανθιώτες να αγκαλιάζουν την Εθνική.

Πέρα όμως από τα ομαδικά αθλήματα και τις Εθνικές ομάδες το Αμοιρίδειο έχει αποτελέσει επιλογή και Ομοσπονδιών ατομικών αγωνισμάτων για την πραγματοποίηση διοργανώσεων όπως Πανελλήνια πρωταθλήματα Τάε κβο ντο, Πάλης και πιο πρόσφατα του Τζούντο. Επιπλέον, η Ομοσπονδία Τζούντο επέλεξε πριν δυόμισι χρόνια την Ξάνθη και το Αμοιρίδειο για την πραγματοποίηση του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Εφήβων – Νεανίδων U18.

Συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις στο… μενού

Στο «Φ. Αμοίριδης» όμως δεν διεξάγονται μόνο αθλητικές δραστηριότητες αλλά και γενικότερου ενδιαφέροντος εκδηλώσεις όπως είναι οι μεγάλες εκθέσεις της ΕΒΕ, μεγάλες γιορτές και εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων, αλλά και συναυλίες με σημαντικά ονόματα όπως η Έμμα Σάπλιν, ο Μιχάλης Χατζηγιάννης, ο Σάκης Ρουβάς, η Χάρις Αλεξίου και η Δήμητρα Γαλάνη, ο αείμνηστος Δημήτρης Μητροπάνος κ.α., ενώ μεγάλο γεγονός αποτέλεσε και το 6ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών χορών.

Τέλος, μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορίας του «Φίλιππος Αμοιρίδης» ήταν το 2011 η κατασκευή της μεγαλύτερης μάσκας στον κόσμο που μπήκε και στο ρεκόρ Γκίνες, μιας μάσκας που κατασκευάστηκε στα πλαίσια του φημισμένου Καρναβαλιού της Ξάνθης, ζύγιζε 2,000 κιλά, φτιάχτηκε από φελιζόλ, είχε ύψος 12,7 μέτρα, πλάτος 8,5 μέτρα, εμβαδόν 72 τετραγωνικά μέτρα και δανειζόταν στοιχεία από το ελληνικό θέατρο σκιών.

Ας ελπίσουμε ότι και στο μέλλον, θα φιλοξενηθούν εξίσου μεγάλα αθλητικά ή πολιτιστικά γεγονότα που θα προσφέρουν θέαμα στο ξανθιώτικο κοινό και θα προσελκύσουν κόσμο από την ευρύτερη περιοχή ώστε να υπάρξουν και ανταποδοτικά οφέλη για την πόλη μας.

Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Ξάνθη υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα τη Δευτέρα

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης Την Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, ο Δήμος Ξάνθης θα υποδεχθεί με λα…