Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Ξηρασία» από ρευστό και για τους αγρότες…

«Ξηρασία» από ρευστό και για τους αγρότες…

0
agrotes-empros

Δεν πληρώθηκαν τη σοδειά τους αρκετοί αγρότες του νομού – Αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις κλειστές τράπεζες

Προβληματισμός και ανησυχία από τη φορολογία στο 26% και την προκαταβολή φόρου 100%

Αρνητικό αντίκτυπο έχει το κλείσιμο των τραπεζών και στους αγρότες. Το γεγονός ότι διανύουμε την μέση του καλοκαιρού, κατά συνέπεια είναι σε εξέλιξη οι καλοκαιρινές καλλιέργειες και ως εκ τούτου δεν χρειάζονται σπόροι ή λιπάσματα, είδη εισαγόμενα κυρίως οι σπόροι, ωστόσο η δυσκολία έγκειται στις πληρωμές των σιτηρών.

Αλώνισαν, παρέδωσαν αλλά αρκετοί δεν πληρώθηκαν τη σοδειά τους

Αρκετοί είναι οι αγρότες του νομού μας που δεν πληρώθηκαν τη σοδειά τους από τους έμπορους στους οποίους την παρέδωσαν καθώς η πληρωμή γίνεται μέσω τραπεζών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την έλλειψη ρευστότητας σ’ ένα κλάδο που δεν είχε και πολλή σε κανονικές συνθήκες πόσο μάλλον τώρα. Επιπρόσθετα αυτό δημιουργεί επιπλέον προβλήματα καθώς αναγκάζονται να πληρώσουν μετρητοίς τους σπόρους και τα λιπάσματα που παραγγέλλουν για τις καλλιέργειες τους: «Ευτυχώς είμαστε σε μια περίοδο που δεν έχει σπορά εκτός από τα κηπευτικά και την βιομηχανική ντομάτα και όσα λιπάσματα ήταν να ρίξουμε στις καλλιέργειές μας τα έχουμε ρίξει. Μόνο τα βαμβάκια χρειάζονται εντομοκτόνο αλλά έχει επάρκεια καθώς έχουν κάνει παραγγελίες οι γεωπόνοι που συνεργαζόμαστε. Αλλά είμαστε όλοι αγχωμένοι και πολλοί από μας δεν έχουμε πληρωθεί τα στάρια», σημειώνει ο πρόεδρος των αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης.

Σκληρά τα μέτρα για τους αγρότες – Φορολογούν τις επιδοτήσεις

Ανησυχία όμως δεν έχουν οι αγρότες μόνο για τα παρελκόμενα των κλειστών τραπεζών αλλά και για το τι επιφυλάσσει και μια ενδεχόμενη συμφωνία τον κλάδο τους δεδομένου ότι και οι προτάσεις Γιούνκερ της 25ης Ιουνίου αλλά και οι προτάσεις της κυβέρνησης προέβλεπαν 26% φορολογία από το πρώτο ευρώ (κατάργηση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ) καθώς και 100% προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά: «Ουσιαστικά το 50% των επιδοτήσεων που παίρνουμε πάει σε φόρους παρότι είναι νόμος στην Ε.Ε. να μην φορολογούνται. Θεωρώ βέβαια ότι οι επιδοτήσεις δεν είναι πανάκεια και αν χαθούν δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου παρότι βοήθησαν τον αγροτικό κόσμο. Υπάρχουν παραγωγές που δεν στηρίζονται στην επιδότηση που όμως είναι πολύ αποδοτικές και έχουν καλές τιμές. Πρέπει κάποια στιγμή να στραφούμε σ’ αυτές. Στο νομό μας οι περισσότερες καλλιέργειες είναι επιδοτούμενες.», καταλήγει ο κ. Δαλάτσης.

Ενδεικτικά – όπως μας πληροφορεί ο κ. Δαλάτσης – να αναφέρουμε ότι το ελληνικό σιτάρι πουλήθηκε με τιμή 12 λεπτά το κιλό όταν το κόστος λιπάσματος ανά στρέμμα ήταν στα 6 – 8 ευρώ. Οι Τούρκοι αγρότες πούλησαν σιτάρι στα 25 λεπτά το κιλό με κόστος λιπάσματα 60 λεπτά το στρέμμα. Είναι ολοφάνερο ποιοι αγρότες βγήκαν κερδισμένοι και πως τελικά οι επιδοτούμενες καλλιέργειες δεν είναι κι οι πιο συμφέρουσες!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού

Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής κα…