Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αφού δεν υπάρχει «ζεστό» χρήμα πληρώνουμε με πλαστικό!

Αφού δεν υπάρχει «ζεστό» χρήμα πληρώνουμε με πλαστικό!

0
kartes

Αύξηση 50% στην χρήση κάρτας καταγράφουν οι τράπεζες

Με το «στανιό» η ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών

Οι κάρτες και το πλαστικό χρήμα έχουν μπει για τα καλά στην ζωή μας ιδιαίτερα από τότε που έκλεισαν οι τράπεζες . Συγκεκριμένα όπως επιβεβαιώνουν οι τράπεζες καταγράφεται αύξηση 50% στη χρήση πιστωτικών καρτών κατά τις ημέρες που ισχύει η τραπεζική αργία, καθώς οι πολίτες σπεύδουν να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες για αγορές στα σούπερ μάρκετ, τα βενζινάδικα ή άλλα εμπορικά καταστήματα μέσω του πλαστικού χρήματος. Να σημειωθεί ότι η αύξηση αυτή προκύπτει από την εσωτερική κατανάλωση και όχι από την τουριστική κίνηση, δηλαδή από κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.

Αύξηση 50% στην χρήση κάρτας

Από τη στιγμή που το όριο ανάληψης των 60 ή 50 ευρώ καθημερινά δεν επαρκεί για τις ανάγκες, τα νοικοκυριά πλέον κάνουν τα ψώνια τους με τη χρήση κάρτας. Αυτό βέβαια ευνοεί τα μεγάλα σούπερ μάρκετ που είναι εφοδιασμένα με το ειδικό μηχάνημα και λειτουργεί εις βάρος των συνοικιακών παντοπωλείων. Επίσης βασικός λόγος που ωθεί τους καταναλωτές σε αυξημένη χρήση των καρτών είναι και το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός πολιτών που έχει αποσύρει τους τελευταίους μήνες χρήματα από τις τράπεζες προτιμά να κρατά τη ρευστότητα για κάθε απρόβλεπτο ενδεχόμενο, προκρίνοντας έτσι τις συναλλαγές μέσω κάρτας για την ικανοποίηση βασικών καταναλωτικών αναγκών.

Με το «στανιό» ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών

Η τραπεζική αργία και οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων είχαν τελικώς ως αποτέλεσμα αυτό που ήταν επιδίωξη για πολλά χρόνια, δηλαδή την ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών. Η εξέλιξη αυτή, αν δεν γινόταν με βίαιο τρόπο, θα μπορούσε να θεωρηθεί ακόμη και επιθυμητή, με τη διαφορά ότι συμβαίνει υπό συνθήκες ανωμαλίας. Να σημειωθεί ότι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία καθορίζει τις τραπεζικές συναλλαγές που μπορούν να γίνουν κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας επιτρέπει την απεριόριστη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, με βάση το όριο που προβλέπει η σύμβαση με την τράπεζα, δηλαδή το πιστωτικό όριο ή το χρηματικό διαθέσιμο που υπάρχει στο λογαριασμό αντίστοιχα. Αντίθετα, δεν επιτρέπει την ανάληψη μετρητών από πιστωτική κάρτα πέραν του ποσού των 60 ευρώ, ότι ισχύει, δηλαδή, και για την ανάληψη μετρητών από καταθετικούς λογαριασμούς.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Sunlight Group: Στην παραγωγή πρωτότυπης μπαταρίας 2ης ζωής

Στο ερευνητικό ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα Battery2Life συμμετέχει η εταιρεία …