Στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους η τρόικα
Στο ίδιο έργο θεατές, για τρίτη φορά από το 2010, βρεθήκαμε όλοι, καθώς ξεκίνησαν από εχθές επίσημα οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο μνημόνιο το οποίο θα καθορίσει την πορεία της οικονομίας και τη ζωή μας από τώρα ως το 2018.
Με… άγριες διαθέσεις ήρθαν στην Αθήνα οι δανειστές, απαιτώντας ουσιαστικά από την κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν από την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων, να υιοθετήσει, εντός του Αυγούστου, νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων είτε για να δοθεί δάνειο-γέφυρα εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο του ESM, είτε και για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος εάν έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στις Συμπληγάδες πρόσθετων προαπαιτούμενων μέτρων, προκειμένου να λάβει δανειακή βοήθεια για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Αυγούστου.
Οι προθέσεις των δανειστών αποτυπώνονται τόσο στις δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα όσο και στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρωζώνη, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Η εκπρόσωπος της Κομισιόν κατέστησε σαφές ότι η Αθήνα θα πρέπει να λάβει νέα μέτρα για να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του νέου προγράμματος, λέγοντας ότι «περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας θα χρειαστούν προκειμένου να γίνει δυνατή η πρώτη εκταμίευση».
Το σενάριο είναι ίδιο, αναλλοίωτο μέσα στον χρόνο. Οι δανειστές αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τη διαχείριση του χρέους και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και η Ελλάδα καλείται να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της και σταδιακά να φτάσει σε τέτοια οικονομική θέση ώστε να αποπληρώνει πρώτα τους τόκους και στη συνέχεια να εισέλθει σε μια πορεία απομείωσης του χρέους.
Η μεγάλη διαφορά είναι ότι το τελευταίο εξάμηνο η δημοσιονομική κατάσταση επιδεινώθηκε, η οικονομία επιβαρύνθηκε από την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα και οι επιχειρήσεις δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από τη στιγμή που επιβλήθηκαν τα capital controls και έκλεισαν τράπεζες και Χρηματιστήριο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ευρωπαϊκών πηγών, το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί εφέτος κατά 11 δισ. ευρώ (!).
Το πλαίσιο των μέτρων και των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία είναι όλα όσα είχαν αποτυπωθεί στις προαπαιτούμενες δράσεις του πρώτου μνημονίου (δεν υλοποιήθηκαν και μεταφέρθηκαν στο δεύτερο μνημόνιο) και αυτά που είχαν καταγραφεί ως εκκρεμότητες στο δεύτερο μνημόνιο (τον Ιούλιο του 2014) το οποίο δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Από το πρώτο μνημόνιο στο τρίτο Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν αφορούν:
-Την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος. Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων (έχουν ήδη συμφωνηθεί) και αλλαγές στη δομή του συστήματος (ενοποιήσεις Ταμείων κ.λπ.) και την εξίσωση του ύψους εισφορών και παροχών σε όλα τα Ταμεία. Τα δύσκολα μέτρα, μειώσεις συντάξεων μέσω της αύξησης εισφορών, έχουν ήδη νομοθετηθεί.
-Τη θέσπιση νέου πλαισίου για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις απολύσεις που θα κινείται στα ευρωπαϊκά πρότυπα, και θα πρέπει να είναι έτοιμο το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
-Την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων. Η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης θα επιδιώξει να διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, το ψωμί, το γάλα, τις Κυριακές. Σε αντάλλαγμα προτείνει τη θεσμοθέτηση νέων μεταρρυθμίσεων κατά των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέτρα τα οποία μελέτησε και υπέδειξε ο ΟΟΣΑ.
-Τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα με αλλαγές στη δομή του Δημοσίου και στο ενιαίο και στα ειδικά μισθολόγια. Επίσης η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις και άλλες