Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Καίει» το δεύτερο πόρισμα για την ΕΑΠΑΞ τον Θ. Καλαϊτζή

«Καίει» το δεύτερο πόρισμα για την ΕΑΠΑΞ τον Θ. Καλαϊτζή

0
kalaitzis theo

Κρίθηκε προφυλακιστέος για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος και οδηγήθηκε στις Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής

Στο 1,4 εκ. ευρώ το έλλειμμα της ΕΑΠΑΞ σύμφωνα με το δεύτερο πόρισμα επαναληπτικού ελέγχου που ζήτησε ο Καλαϊτζής – Καταστράφηκε το αρχείο της ΕΑΠΑΞ

Στις Δικαστικές Φυλακές Κομοτηνής οδηγήθηκε την Δευτέρα 27 Ιουλίου ο πρώην Διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΠΑΞ Α.Ε. και πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβούλιου Ξάνθης κ. Θεολόγος Καλαϊτζής. Ο κ. Καλαϊτζής κλήθηκε σε απολογία επί του πορίσματος των Ελεγκτών Δημόσιας διοίκησης της υπό εκκαθάρισης εταιρείας και κρίθηκε προφυλακιστέος με σύμφωνη απόφαση Ανακριτή και Εισαγγελέα Ξάνθης και παραπέμπεται για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος.

«Κάηκε» από το δεύτερο πόρισμα που ζήτησε ο ίδιος!

Υπενθυμίζουμε ότι αυτή ήταν η δεύτερη απολογία του κ. Καλαϊτζή καθώς είχε προηγηθεί τον Απρίλιο του 2014, όταν οι δικαστικές αρχές ερευνούσαν πιθανές ποινικές ευθύνες με βάση το πόρισμα των ελεγκτών δημόσιας διοίκησης για τον τρόπο διαχείρισης των πόρων που πέρασαν από τα ταμεία της ΕΑΠΑΞ κατά τη διάρκεια λειτουργίας της, αφού σύμφωνα με το πόρισμα προέκυψε «τρύπα» 860.000 € περίπου, που τέθηκε υπό διερεύνηση.

Τότε με την σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή στον Θεολόγο Καλαϊτζή επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα της Ξάνθης κάθε μήνα καθώς και χρηματική εγγύηση ύψους 80.000 ευρώ. Στη συνέχεια όπως μας διαβεβαιώνει ένας από τους δύο δικηγόρους που τον υπερασπίζεται, ο κ. Στέργιος Γιαλάογλου – ο έτερος είναι ο καθηγητής Νομικής και δικηγόρος Ροδόπης κ. Θεοχάρης Δαλακούρας – κατόπιν αιτήματος του ιδίου του κ. Καλαϊτζή και με την αιτιολογία ότι ο έλεγχος ήταν ελλιπής και το πόρισμα βασίστηκε μόνο σε συμπεράσματα και όχι αποδεικτικά στοιχεία ο έλεγχος επαναλήφθηκε από τον ίδιο όμως ελεγκτή και αυτή την φορά το έλλειμμα που εντοπίστηκε στα ταμεία της ΕΑΠΑΞ ανήλθε στα 1,4 εκ. ευρώ. Αυτό ήταν και το στοιχείο με βάση του οποίου ο κ. Καλαϊτζής κρίθηκε προφυλακιστέος.

Να σημειώσουμε επίσης ότι πάντα σύμφωνα με τον κ. Γιαλάογλου ο κ. Καλαϊτζής ανέθεσε σε γνωστό οικονομολόγο της πόλης να διενεργήσει έλεγχο ο οποίος και δεν βρήκε καθόλου έλλειμμα!

Καταστράφηκε το αρχείο της ΕΑΠΑΞ

Η ένσταση της πλευράς Καλαϊτζή αναφορικά με τα πορίσματα έγκειται στο γεγονός ότι δεν βασίστηκαν σε αποδεικτικά στοιχεία επειδή το αρχείο της ΕΠΑΞ έχει καταστραφεί. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Καλαϊτζής έχει αποχωρήσει από την ΕΑΠΑΞ προ 5ετίας, η εταιρεία έχει τεθεί σε εκκαθάριση από το 2011. Ερωτηματικά όμως εγείρονται γιατί – αν έτσι ισχύει – γιατί δεν διαφυλάχτηκε το αρχείο της ΕΑΠΑΞ και ποιανού ευθύνη ήταν η τήρηση και η διαφύλαξή του.

Χαρακτηρίστηκε «αμαρτωλή» ΕΑΠΑΞ

Είναι γνωστό ότι η υπόθεση ΕΑΠΑΞ έχει πολλές σκοτεινές πλευρές και εξ’ αυτού η αντιπολίτευση του δήμου Ξάνθης την έχει χαρακτηρίσει «αμαρτωλή». Έχει συνδεθεί με μια εποχή που οι ΟΤΑ διαχειρίζονταν πολλά χρήματα και η ίδρυση της εταιρείας (επί αειμνήστου Φίλιππου Αμοιρίδη) είχε στόχο να δώσει μεγαλύτερη «ευελιξία» στο δήμο Ξάνθης να προλαμβάνει προσωπικό και να διαχειρίζεται προγράμματα. Όμως ο τρόπος λειτουργίας της έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από την αντιπολίτευση ως «άντρο διαφθοράς αδιαφάνειας και διαπλοκής» και « ως μηχανισμός που εξασφάλιζε τις πελατειακές σχέσεις για ψηφοθηρικούς λόγους τροφοδοτώντας πάντα το ίδιο κομματικό σύστημα».

Γιαλάογλου «Κάποιοι βολεύονται …»

Ο κ. Γιαλάογλου μιλώντας στο «Ε» αναφορικά με την προφυλάκιση Καλαϊτζή είπε πως: «Κάποιοι βολεύονται μ’ αυτή την εξέλιξη. Η εμπλοκή του κ. Καλαϊτζή τους βολεύει….», χωρίς όμως να αποδώσει ευθύνες σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Συμπλήρωσε δε πως «αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν ευθύνες του κ. Καλαϊτζή σ’ ότι αφορά την διοίκηση της εταιρείας. Άλλο όμως είναι κάποιος να αποδειχθεί ένας κακός διευθύνων σύμβουλος και άλλο να κατηγορείται για υπεξαίρεση».

Η υπόθεση κρίνεται πολύ σοβαρή και γι αυτό επισείει ποινή έως και ισόβιας κάθειρξης αν αποδειχθεί το αδίκημα στο ακροατήριο. Ο κ. Καλαϊτζής θα παραμείνει προφυλακιστέος έως ότου οριστεί δικάσιμος, πράγμα που μπορεί να συμβεί και σε ένα χρόνο περίπου εκτός αν καταθέσει αίτημα αποφυλάκισης με χρηματική εγγύηση όμως αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμη από τον ίδιο και τους δικηγόρους υπεράσπισής του.

Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Γ. Δερές

Μαζί με τον Θ. Καλαϊτζή απολογήθηκε και ο πρώην διευθυντής της ΕΑΠΑΞ Γιώργος Δερές, ο οποίος εμπλέκεται στην ίδια υπόθεση για άλλα αδικήματα. Αφέθηκε όμως ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και με χρηματική εγγύηση 10.000 ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίασε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος

Προέδρευσε ο Χριστόδουλος Τοψίδης –  «Βάρος» στην πρόληψη Η πρώτη συνεδρίαση της Επι…