Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

0

 Δεν ξεχνιούνται
«Οι παλιές φιλίες είναι σαν τις παλιές αγάπες», λέει ο λαός. «Δεν ξεχνιούνται ποτέ». Μ’ αυτό το δεδομένο κανέναν δεν παραξενεύει το γεγονός των εναγκαλισμών και των στενών επαφών και ομοτράπεζων σχέσεων των δημοτικών συμβούλων που ενώ ξεκίνησαν από άλλο συνδυασμό, ηγούνται ενός άλλου.
Σημεία των καιρών;  Κι αυτό, αλλά και ότι οι ανθρώπινες σχέσεις δεν θα πρέπει να διακόπτονται όταν για διάφορους λόγους χωρίζουν οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί δρόμοι. Ο πολιτικός πολιτισμός σ’ αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται και εδώ ξεχωρίζουν οι άνθρωποι.
Γ.Δ.


Βαγγέλης Χαριτάτος
Άγνωστος σε σας και λογικό, το ίδιο και σε μας. Τον γνωρίσαμε το Σάββατο διαβάζοντας γι’ αυτόν τον συμπατριώτη μας εκ Κεφαλονιάς· που ζει και προκόβει στην μακρινή Ζιμπάμπουε. Ε, λοιπόν, στη χώρα των 15,5 εκατ. κατοίκων ο πατριώτης μας Χαριτάτος, έγινε υπουργός. Ανέλαβε το κρίσιμο υπουργείο Γεωργίας και Υδάτων, σε μια χώρα όπου η γεωργία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.
Η Ζιμπάμπουε ως χώρα βρίσκεται γεωγραφικά στο Νότο της Αφρικής και σε πολλούς τομείς είναι σε υψηλότερο επίπεδο από τη δική μας χώρα. Από άγνοια προφανώς κάποιοι Έλληνες λένε ή γράφουν «γίναμε Ζιμπάμπουε». Όχι, είμαστε πιο πίσω από αυτούς. Κάποτε ήμασταν μπροστά. Εδώ και χρόνια είμαστε πίσω και από την Ζιμπάμπουε και από άλλες αφρικανικές χώρες…
Γ.Δ.


Το νέο σήμα της Ν.Δ.
Τι τους πιάνει τους νέους αρχηγούς και αλλάζουν σήματα και σύμβολα στο κόμμα τους; Είναι μια διαχρονική απορία αυτή για τα κόμματα εν Ελλάδι. Νέος αρχηγός, νέο σήμα, νέα τερτίπια επικοινωνιακής μορφής που στην ουσία όχι μόνο δεν προσφέρουν αλλά προβληματίζουν κιόλας. Μανία όμως.
Ο Σαμαράς κατήργησε τον πυρσό και έφτιαξε κάτι άλλο, πολύ προχώ, σαν ένα αγκαθωτό σύρμα. Ήρθε η σειρά του Μητσοτάκη, και έφτιαξε ένα σήμα σαν παζλ που μπερδεύει το μάτι αντί αμέσως να γίνεται κατανοητό και εμφανές το σήμα. Με την ευκαιρία της ελληνικής μανίας αλλαγής των σημάτων στα κόμματα, θυμήθηκα τα αμερικανικά κόμματα. Από το 1830 που ιδρύθηκαν, το μεν Δημοκρατικό έχει ως σύμβολο το γαϊδουράκο και το Ρεπουμπλικανικό τον ελέφαντα. Ίδια μέχρι σήμερα.
Γ.Δ.


Ξανθιώτισσα η Νοτοπούλου;
Ελέχθη ότι η υπουργός Μακεδονίας – Θράκης ή Βορείου Ελλάδος (κι εδώ αλλαγές στο όνομα του υπουργείου, βρε μανία που έχουν…) ότι έχει ξανθιώτικη καταγωγή. Ρωτήσαμε να μάθουμε για το γενεαλογικό της κυρίας Νοτοπούλου, αλλά καμία πληροφορία. Γι’ αυτό, παρακαλούμε όποιος γνωρίζει κάτι σχετικό, ας μας ενημερώσει. Μας ρωτούν κι εμάς και δεν γνωρίζουμε τίποτε για ν’ απαντήσουμε για το αν πράγματι έχει καταγωγή από τα μέρη μας.
Γ.Δ.


Σπίτι Χατζιδάκι
Για την εκκίνηση της διαδικασίας ανάθεσης υπηρεσιών φύλαξης στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης (Σπίτι Χατζιδάκι) ενημερώνει με ανάρτηση στο facebook ο πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης Μιχάλης Πουσπουρίκας, σημειώνοντας ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ και η Π.Ε. Ξάνθης προχωρούν σε συνεργασία με την Επιτροπή Διαχείρισης του Πολυχώρου Τέχνης και Σκέψης στη δημοπράτηση του έργου «ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΦΥΛΑΞΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ & ΣΚΕΨΗΣ “ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ” και σχολιάζει ότι «ο Πολυχώρος αρχίζει και αναβαθμίζεται σε όλα τα επίπεδα και το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις σχετικά με τη λειτουργία του».
Αναμένουμε με ενδιαφέρον, καθώς τρία χρόνια παρήλθαν από τα εγκαίνια του χώρου και ακόμη, πέρα από κάποιες πολύ αξιόλογες εκδηλώσεις, δεν έχουμε δει πολλά και κυρίως δεν έχουμε δει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του.
Ε.Δ.


Χρειάζονται ψήφους κι όχι παιδιά
Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν πως η οικονομική κρίση, η χρεοκοπία του κράτους και οι πολιτικές των κυβερνήσεων που ακολούθησαν βύθισαν περαιτέρω την υπογεννητικότητα, με τη μεγάλη κατρακύλα πέρυσι να φτάνουν οι γεννήσεις τις 88.553, ένα σημείο που μπορεί να υποθηκεύσει το μέλλον των Ελλήνων, αν δεν αναχαιτιστεί.
Φαίνεται φυσιολογικό σε μια χώρα με πλέον του ενός εκατομμυρίου ανέργων, με 600 χιλιάδες νέους στο εξωτερικό, με εκατοντάδες χιλιάδες στα πρόθυρα της φτώχειας να μειωθούν οι γεννήσεις. Το ίδιο συνέβη και σε άλλες χώρες με παρόμοια κρίση. Αλλά δεν είναι φυσιολογικό, τώρα που βγαίνουμε από τα μνημόνια, που ανακτούμε τα δημοσιονομικά εργαλεία, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, να μην ασκούνται άμεσα πολιτικές αναχαίτισης της υπογεννητικότητας που θα μπορέσουν να αποδώσουν σε μερικά χρόνια. Αντίθετα, οι παιδικοί σταθμοί δεν επαρκούν γιατί κανείς δεν φρόντισε γι’ αυτό παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, καμιά σοβαρή πρόταση δεν έγινε για την επιστροφή των νέων μας από το εξωτερικό και καμιά πρόταση δεν ακούστηκε για ενίσχυση οικογενειών, όχι για τρίτο, αλλά για δεύτερο παιδί…
Οι πολιτικές κατά της υπογεννητικότητας δεν φέρνουν άμεσα ψήφου. Χρειάζεται χρόνος να αποδώσουν. Εκείνο που απασχολεί τους κυβερνώντες αυτή τη στιγμή είναι πως θα κερδίσουν ψήφους από τους συνταξιούχους, γι’ αυτό και τα δίνουν όλα, για να διορθώσουν την περικοπή των συντάξεων τους και πως θα μοιράσουν μερικά δωράκια σε όσους έχουν ανάγκες εν όψει των Χριστουγέννων. Η χώρα μας χρειάζεται τώρα τις πολιτικές για την αύξηση των γεννήσεων τα επόμενα χρόνια. Δεν μπορεί να περιμένει πολύ. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όμως, χρειάζονται τώρα ψήφους και όχι παιδιά.
Α.Κ.


Κάντε το όπως στην Κερκίνη …
Οι πιο «ψαγμένοι» κι αυτοί που δεν κατεβάζουν μοιρολατρικά το κεφάλι αλλά προσπαθούν να αντιστρέψουν τα δεδομένα και να δημιουργήσουν ευκαιρίες μέσα σε αντίξοες καταστάσεις είναι τελικά οι κερδισμένοι της κρίσης αλλά και σε κάθε περίπτωση.  Αυτό όσο κοινότυπο και αν ακούγεται είναι τελικά η αλήθεια και γίνεται πραγματικότητα με πολύ επιμονή και δουλειά. Ας δούμε ένας παράδειγμα: Πόσο ωφελεί σ’ έναν κτηνοτρόφο να γκρινιάζει συνεχώς για το ότι οι γαλακτοβιομηχανίες μειώνουν συνεχώς τις τιμές που του αγοράζουν αιγοπρόβειο ή το αγελαδινό γάλα του και να αναθεματίζει τον εκάστοτε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την πολιτική απέναντι στους κτηνοτρόφους.; Αυτό δεν κάνουν συνεχώς οι δικοί μας;  Αντ’ αυτού ένας έξυπνος επιχειρηματίας κτηνοτρόφος θα επέλεγε να προσαρμόσει στα νέα δεδομένα την εκτροφή του. Για παράδειγμα να στραφεί στην βουβαλοτροφία, αξιοποιώντας το φυσικό πλεονέκτημα ότι έχουμε υγροβιότοπους όπως την Βιστονίδα και το Δέλτα του Νέστου που είναι ο φυσικός χώρος για τα βουβάλια και το «τεχνικό» ότι θα πάρει και την επιδότηση του προγράμματος για τη διάσωση των σπάνιων φυλών. Αυτό το έχουν προχωρήσει πολύ στην Κερκίνη όπου έχουν γίνει  πολλά βουβάλια και ο εκεί συνεταιρισμός έχει περάσει και στο κομμάτι της μεταποίησης πουλώντας κρέας  αλλά και τα  προϊόντα γάλακτος (βούτυρο –  γιαούρτι) σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Ιδού η ευκαιρία και για τους κτηνοτρόφους της Ξάνθης.
Να σημειώσουμε ότι παλιότερα η περιοχή μας είχε πολλά βουβάλια αλλά εξαφανίστηκαν από τότε που άρχισαν οι επιδοτήσεις στα αιγοπρόβατα η στα βοοειδή! Ήρθε η ώρα να πάρουν την …εκδίκησή τους!
Μ.Ξ.


Οι δηλώσεις Σγουρίδη
Είναι αδιαμφισβήτητα ένας έμπειρος πολιτικός που διακρίνεται για την ευθύτητα των λόγων του και όχι χωρίς πολιτικό κόστος. Ο λόγος για τον αντιπρόεδρο των ΑΝΕΛ που ξαφνιάζει και πάλι με τις δηλώσεις του αυτή τη φορά ευχάριστα για το συγκυβερνών κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε λοιπόν σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, ο κ. Σγουρίδης δήλωσε μεταξύ άλλων, πως «οι κρυφές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα. Εμείς, οι ΑΝΕΛ κρατήσαμε την κυβέρνηση και βγήκε η χώρα στο οικονομικό ξέφωτο. Με οποιονδήποτε άλλον και να είχε συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε δύο φορές εκλογές. Μερίδιο αυτής της επιτυχίας, πχ για την καταπολέμηση της ανεργίας, την αύξηση του κατώτατου μισθού, οφείλεται και στη σταθερότητα της κυβέρνησης λόγω των ΑΝΕΛ.»
Sripta manent!
Μ.Ξ.


Ήτανε νέοι, Ήτανε παιδιά, και Έτυχε να’ ναι και καλή σοδιά
Καλλιμάρμαρο Δημαρχείο Ξάνθης. Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018. Ώρα 8:00μμ. Τελετή βράβευσης και αναγνώρισης του Ήθους της Αριστείας και της Γνώσης, στα πρόσωπα των Θωμά Βουγιουκλή και Αλεξάνδρου Λάππα.
Θωμάς και Αλέξανδρος, Σφηνωμένοι Ναοί σε βράχια, Τόλμησαν το άλμα πάνω από το χάσμα του καιρού, και κολύμπησαν ως την πέρα όχθη. Κοσμογονίας δραπέτες σε διώρυγες χωροχρόνου, Μακριά από ταριχευμένα οικοσυστήματα.
Μιχάλης Σπανίδης


Μήδεια Πόλη, μια φορά να άκουγες και να μας πίστευες…..
Μία φορά, έστω μία φορά να άκουγες τους ελάχιστους που χτυπάνε το καμπανάκι και όχι αυτούς που βαράνε παλαμάκια. Κράτα τώρα την ματαιοδοξία σου, και πνίξου μες στους ψεύτικούς σου μύθους και τις πλανεύτρες τις σημαίες. Αφού έπαψες να ονειρεύεσαι πια το άλλο, ζήσε με την αστήρικτη αυθάδεια, το άγχος της αιωνιότητας, κλεισμένη σε ένα μπουκάλι με φυτίλι αναμμένο, ποστάροντας στου Εφιάλτη το δείπνο.
Τώρα που συνθηκολόγησες γυμνή για το πουρμπουάρ, ρίχνοντας το φόρεμά σου στο πάτωμα, διαμαρτύρεσαι για το αιματηρό επιχείρημα. Γκρεμίστηκες σε μια αποικία παθιασμένων προσχημάτων, σε ένα κενοτάφιο αρρωστιάρικων αναμονών προς την εικονική ολοκλήρωση. Όμως Πόρνη μου. Η Μαγδαληνή τόλμησε και έπλυνε τα πόδια Του. Στο «λάβετε» σου αντισταθήκαμε, Στο «φάγετε» πεινάσαμε, Στο «πιέτε» διψάσαμε.
Όμως στου ήλιου τ’ αλώνι Ξυπόλητοι, την μετοχή μας ξοδέψαμε στην κοινωνία του αληθούς.
Μιχάλης Σπανίδης


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …