Σχόλια 18/07/15

0
Nomarxis 15-empros
Έχουμε κυβέρνηση μειοψηφίας και μνημόνιο πλειοψηφίας. Μόνο στην Ελλάδα!


Τι ισχύει;
Ψήφισαν ΟΧΙ στο 3ο Μνημόνιο αρκετοί κυβερνητικοί βουλευτές. Και εξερχόμενοι του Κοινοβουλίου, δήλωσαν πως στηρίζουν την κυβέρνηση παρά το ΟΧΙ!
Τι είδους στήριξη είναι άραγε αυτή; Πρωτοφανής και νεοφανής που μόνο οι εν λόγω Συριζαίοι αντιλαμβάνονται. Τέλος πάντων, κάπου τα έχουν μπερδέψει τα πράγματα και με δικαιολογίες προσπαθούν να δικαιολογηθούν.
-Τους λέμε ΟΧΙ, δηλαδή ΝΑΙ, τους πιστεύουμε!
Γ.Δ.


Πάνω απ’ όλα η χώρα
«Χώρα πάνω από το κόμμα». Αυτή είναι η ανάγκη αλλά και η προτροπή για να δρομολογηθεί λύση στα θεσμικά προβλήματα της Ελλάδος. Αυτό το αυτονόητο και λογικό, τη χώρα πάνω από το κόμμα αποφάσισαν από κοινού και τήρησαν τα κόμματα στην Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρο κλπ.
Έτσι, μ’ αυτή την στόχευση, προχώρησαν από κοινού και έσωσαν τις χώρες τους. Αγνοώντας τα κόμματά τους, διότι υπέρτατο καθήκον η σωτηρία της Πατρίδας κι όχι βέβαια του όποιου κόμματος.
Αυτό δυστυχώς άργησε πολλά χρόνια να συμβεί στη χώρα μας. Κι αντί να το πράξει το Αριστερό κόμμα, το έπραξαν τα αστικά κόμματα δίδοντας το παράδειγμα, αφήνοντας πίσω την πικρία της πολεμικής αντιπολιτευτικής στάσης που δέχτηκαν κατά το πρόσφατο παρελθόν.
Τέλος πάντων, μια αρχή έγινε. Σημασία έχει αυτή να συνεχιστεί. Διότι χωρίς την κοινή πορεία δεν θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μόνος του να τα βγάλει πέρα.
Κι ούτε οι εκλογές θα λύσουν κάποιο πρόβλημα.
Γ.Δ.


Το φυσικό αέριο
Είμαστε δεδηλωμένα υπέρ της χρήσης του φυσικού αερίου για χρήση στα σπίτια και στους χώρους εργασίας. Εξάλλου το γνωρίζουμε και το χρησιμοποιούμε ήδη εν μέρει. Γι’ αυτό και με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε τη συμφωνία της περιφέρειάς μας με τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) για την υλοποίηση της πρώτης φάσης του έργου της έναρξης κατασκευής των δικτύων διανομής στις 5 μεγάλες πόλεις της Περιφέρειάς μας.
Διότι μόνον εάν κατασκευαστεί το εσωτερικό δίκτυο στις πρωτεύουσες των νομών στην αρχή, για οικιακή χρήση, υπάρχει σιγουριά ότι το αέριο σιγά-σιγά θα κυριαρχήσει ως ενεργειακό μέσο. Διότι όντως είναι πιο φθηνό, καθαρό και πλέον αποδοτικό, καθώς εκτός από τη θέρμανση ζεσταίνει το νερό, σε μπάνιο και κουζίνα, αντικαθιστά τις ηλεκτρικές κουζίνες και συνολικά είναι οικονομικότερο έναντι του πετρελαίου.
Γι’ αυτό και χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη. Με μια σημείωση: Εάν ξεκινήσει την υλοποίηση αυτού του όντως μεγάλου έργου, θα γράψει το όνομά του με χρυσά γράμματα.
Γ.Δ.


Ανοίγουν σιγά-σιγά οι τράπεζες
Από Δευτέρα οι πόρτες των τραπεζών θ’ ανοίξουν. Όχι βέβαια όπως τις γνωρίζαμε πριν το κλείσιμό τους. Οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων θα υπάρχουν αλλά απλά θα διευρυνθεί ο αριθμός των εργασιών τους.
Το κανονικό άνοιγμα των τραπεζών θ’ αργήσει. Κι αυτή η απόφαση, η με περιορισμούς, οφείλεται στον Ντράγκι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι αυτός που κάποιοι στην κυβέρνηση χλεύασαν και λοιδόρησαν.
Τέλος πάντων, ο Σούπερ Μάριο στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας έμπρακτα και βοήθησε πραγματικά. Οι μικρές, έστω, οικονομικές ανάσες μέχρι σήμερα που βιώνουμε, σ’ αυτόν οφείλονταν. Αυτή είναι η αλήθεια.
Γ.Δ.


Ποιοι υπουργοί;
Ποιοι υπουργοί θα μεταρρυθμίσουν τη χώρα; ποιοι υπουργοί θα συντάξουν νομοσχέδια για την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ; Ποιος υπουργός θα ιδιωτικοποιήσει τον ΟΛΠ, τα αεροδρόμια, τον ΟΛΘ, τον ΟΣΕ;
Ποιοι υπουργοί θα μειώσουν τον δημόσιο τομέα, ώστε να μειωθούν οι δαπάνες του κράτους προκειμένου να μειωθούν τα βάρη- φόροι προς τους αδύνατους;
Ας θυμηθούμε ότι το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου είναι 53,5 δις ευρώ, όταν το 2004 παρεδόθη από τον Σημίτη στον Καραμανλή ένα Δημόσιο με μισθολογικό κόστος 31,5 δις ευρώ. Αν δεν συγκροτήσει αύριο κυβέρνηση με στελέχη διεθνούς εμβέλειας, μεγάλης εμπειρίας, γνώσης της διεθνούς πραγματικότητας, που δεν υπολογίζουν το πολιτικό κόστος, με βεβαιότητα θα αποτύχουμε.
Εάν ο κ. Τσίπρας σκέφτεται το πολιτικό του μέλλον, θα πρέπει να εμπιστευτεί άτομα του βεληνεκούς του Στουρνάρα, της Διαμαντοπούλου, του Χριστοδουλάκη, του Φλωρίδη, ώστε να σώσει την παρτίδα.
Η εμμονή του στα μέτρια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για το κυβερνητικό σχήμα δεν οδηγεί παρά στην άβυσσο.
Ι.Γκ.


Η κατάρα της Αριστεράς
Όλα τα παράδοξα σ’ αυτή τη χώρα θα συμβούν. Να στηρίζει την κυβέρνηση η αντιπολίτευση και να μην τη στηρίζει το κυβερνών κόμμα! Να σηκώνουν μπαϊράκι, να μην ψηφίζουν τα νομοσχέδια, να το παίζουν αντάρτες αλλά και να μην παραδίδουν τις έδρες τους. Να κινδυνεύει να πέσει η κυβέρνηση, να πάει στράφι η συμφωνία και η χώρα να οδηγηθεί στη δραχμή μ’ ότι καταστροφικό συνεπάγεται για την ήδη αφανισμένη οικονομία, επειδή κάποιοι μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να το παίξουν αριστερότεροι των αριστερών!
Αυτοί είναι η «κατάρα» της Αριστεράς και να προσέξουν μη γίνουν η «κατάρα» της χώρας!
Μ.Ξ.


Μαζί αλλά χώρια
Όλο και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες μετά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής μπαίνει στο προσκήνιο το σενάριο πρόωρων εκλογών, αφού στο κυβερνών κόμμα φαίνεται ότι είναι… όλοι μαζί, αλλά και χώρια.
Ο ανασχηματισμός, καθώς και η νέα συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας θα κρίνουν τις εξελίξεις, γιατί δεν είναι μόνο οι «ΟΧΙ» και οι «παρόντες» βουλευτές, αλλά και όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σπεύδουν να κάνουν… δήλωση μετάνοιας μετά τη στήριξή που έδωσαν στον πρωθυπουργό και τη συμφωνία.
Χωρίς τη στήριξη του κόμματός του ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να προχωρήσει στα όσα προβλέπονται στο νέο Μνημόνιο, ενώ πλησιάζει επικίνδυνα το «κατώφλι» των 120 βουλευτών. Όλα δείχνουν ότι συζητιέται έντονα το σενάριο εκλογών το Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, αφού κλείσει η συμφωνία, αλλά και τότε δεν μπορεί να προβλεφθεί πώς θα διαμορφωθούν οι εξελίξεις αφού άγνωστες παραμένουν οι… βουλές της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και τι θα κάνει με δαύτους ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που μέχρι και την τελευταία του συνέντευξη με πείσμα τους κάλυπτε όλους για τις προθέσεις και τις δηλώσεις τους.
Ε.Δ.


Κάποιοι είναι πιο… αριστεροί
Βγάζουν και μετράνε ποιος είναι ποιο αριστερός στο κυβερνών κόμμα, αφού μέχρι και σήμερα οι διαφωνούντες δεν έχουν καταθέσει κάποια εναλλακτική πρόθεση, έναντι της συμφωνίας που επέλεξε ο Τσίπρας με γνώμονα τη μη καταστροφή της χώρας. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δε δέχεται ότι κάποιοι έχουν μεγαλύτερο συνειδησιακό δίλημμα από τον ίδιο και κάλεσε την… εσωτερική αντιπολίτευση να δώσει εναλλακτική. Όμορφα και συγκεκριμένα.
Κάποιοι δυστυχώς ακόμη νομίζουν ότι είναι το κόμμα του 3% που μπορεί να διαφωνεί χωρίς προτάσεις και χωρίς ευθύνη.
Ε.Δ.


Τα πύρινα νέα
Για άλλη μια χρονιά η χώρα μας υποδέχεται το καλοκαίρι με καταστροφικές πυρκαγιές, που απειλούν ζωές και ιδιοκτησίες. Ήδη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του ενώ εκκενώνονται κτίρια και περιοχές, στα σημεία που εξαπλώνεται η πύρινη λαίλαπα.
Δυστυχώς, εκεί που πιστεύεις ότι ασχολείσαι με τα μείζονα, έρχονται επιτακτικά νέα προβλήματα που απαιτούν λύση και δε χωρούν καθυστέρηση.
Σε ετοιμότητα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, φυσικά, και στην περιοχή μας και ευχή όλων να μην προκύψουν φλογερά συμβάντα.
Ε.Δ.


Φάτε μάτια ψάρια
Για να ‘’φάνε’’ τα μάτια, προφανώς έχει ο κόσμος, για να φτάσουν μέχρι το στομάχι όμως, όχι. Άντε καμιά σαρδελίτσα, κανένα γαύρο, όχι ότι είναι άσχημα ψάρια στην εποχή τους, αλλά μέχρι εκεί. Αυτή η κατάσταση επικρατεί στα ιχθυοπωλεία της πόλης, με την κίνηση να έχει πέσει ακόμη πιο χαμηλά από τα ήδη χαμηλά επίπεδα που βρισκόταν. Μισό κιλό σαρδέλες για μια οικογένεια, ίσα για την γεύση δηλαδή, με μόνες εξαιρέσεις τους πομάκους αγοραστές, όπως λένε οι ψαράδες, που φθάνουν πολλές φορές να αγοράζουν τρία με τέσσερα κιλά. Οι μεγάλες οικογένειες, φέρνουν και μεγάλη κατανάλωση. Ήδη, πολλοί καταστηματάρχες, και σε αυτό τον κλάδο, αναγκάζονται να δίνουν… άδειες στους υπαλλήλους, προκειμένου να μην τους απολύσουν. Με δύο και τρεις πελάτες την μέρα, που αφήνουν δύο με τρία ευρώ ο καθένας, φυσικά δεν κρατιέται επιχείρηση. Αν αναλογιστεί κανείς ότι πρέπει να είναι κάθε μέρα ‘’στο πόδι’’ από… την νύχτα, για να βρίσκονται στην ιχθυόσκαλα της Καβάλας, καταλαβαίνει ότι τα πράγματα είναι δραματικά. Το μόνο θετικό που κατέγραψαν οι ιχθυοπώλες από τις τελευταίες εξελίξεις, είναι ότι δεν ανέβηκε ο φόρος στα ψάρια, αλλά μόνο στα κρέατα. Στην εποχή μας κάτι είναι κι αυτό.
Χ.Δ.


Το ρίχνουμε έξω να ξεχαστούμε
Μοιάζει να είναι συνήθης τακτική ημών των Ελλήνων, όταν τα πράγματα ζορίζουν επικίνδυνα, όταν όλα γύρω είναι μαύρα, να το ρίχνουμε έξω. Καλό είναι, κάποιες φορές, και αναγκαίο, γιατί αλλιώς θα μας στρίψει με τα τόσα που βλέπουμε και ζούμε. Αλλά σε όλα χρειάζεται ένα μέτρο. Μπορεί να το έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, που τους έχουμε κορώνα στο κεφάλι μας, αλλά δύσκολα το επιτυγχάνουμε. Στην παρούσα κατάσταση, το λογικό κι επόμενο για κάθε φυσιολογικό λαό, θα ήταν ο έντονος προβληματισμός, η προσπάθεια πίεσης με κάθε τρόπο να βρεθούν λύσεις, η προσπάθεια εύρεσης τρόπων άρσης των καθημερινών αδιεξόδων των πολιτών. Αναμενόμενη, ίσως, και η ενεργοποίηση συλλογικών οργάνων, που θα μπορούσαν να εκφράσουν την ομαδική ανησυχία των πολιτών για τα τεράστια ζητήματα που είναι ανοιχτά. Αντ’ αυτού, αυτό που κυριαρχεί είναι μια χαλαρή διάθεση όλων, συνεχόμενη προσέλευση στις παραλίες, γεμάτες καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ τα βράδια. Προφανώς, όλο αυτό το μπάχαλο που επικρατεί, δεν μας ανησυχεί πλέον, διότι απλούστατα μας βολεύει. Μάθαμε να λειτουργούμε στο μπάχαλο της γραφειοκρατίας με τα παραθυράκια των νόμων, την έλλειψη τιμωρίας, την μη τήρηση των προβλεπομένων, το χαοτικό των υπηρεσιών και φυσικά της ιδιότυπης παραοικονομίας που κρατούσε ζωντανή την οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες. Μια διαστροφική μεταφυσική ελπίδα διαχέεται παντού και… ο Θεός βοηθός!
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …