Σχόλια 16/07/15

0
Αντί Grexit πετύχαμε Fuck it!
Θωμάς Βουγιουκλής


Οι φίλοι
Η διαπραγμάτευση Κυριακής και Δευτέρας ανέδειξε ποιοι στάθηκαν φιλικά και θετικά υπέρ της Ελλάδας και στήριξαν τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ολάντ και Ντράγκι έδωσαν τα ρέστα τους. Κι ας λοιδορήθηκαν πριν, κι ας κατηγορήθηκαν αναίτια και ανεπίτρεπτα από τους ίδιους που βοηθήθηκαν τώρα. Τέλος πάντων, αυτά είναι παλιά, το σήμερα μετράει. Και στην παρούσα περίοδο η Ελλάδα μέτρησε τους φίλους της.
Βέβαια, οφείλουμε και μια εξήγηση για να βάζουμε τα πράγματα στην πραγματική τους βάση. Στην διεθνή πολιτική σκηνή, τα συμφέροντα των κρατών προέχουν των συναισθημάτων. Πάντως δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τις προσπάθειες του αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, πάντα υπέρ της Ελλάδας.
Γ.Δ.


Προβληματισμός
Προβληματισμένος είναι και μάλιστα πολύ ο Αλέκος Κοντός για τις πολιτικές εξελίξεις συνολικά για τη χώρα αλλά και ειδικότερα για τους αγρότες.
Η φοροκαταιγίδα εις βάρος των αγροτών μεγάλη, υπολογιζόμενη στα 2 δις ετησίως. Όση και το ύψος των επιδοτήσεων. Άρα ό,τι παίρνει από τις επιδοτήσεις θα πηγαίνουν στη φορολογία. Γι’ αυτό έχει εξαγριωθεί και με τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που ανεύθυνα μιλούσε για πράγματα τελείως εξωπραγματικά.
Κι ακόμη πιο τρελό. Το νέο Μνημόνιο θ’αρνηθούν να το ψηφίσουν οι Συριζαίοι βουλευτές ενώ θα το ψηφίσουν οι της Ν.Δ., Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ! Και θα βγαίνουν μετά οι του ΣΥΡΙΖΑ και θα λένε πως δεν το ψήφισαν αυτοί ως μνημονιακού περιεχομένου, αλλά οι άλλοι!
-Είναι όντως τρελά όσα γίνονται και λέγονται αυτές τις ημέρες από κάποιους…
Γ.Δ.


Νέο κόμμα
Είναι πλέον σίγουρο πως οι πολιτικές εξελίξεις που σύντομα θα έχουμε, πως θα γίνουν με τη δημιουργία ενός νέου κόμματος. Κι αυτό θα κινηθεί στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και θ’ αποτελείται απ’ όλους αυτούς που σήμερα κινούνται στον χώρο της επιστροφής στη δραχμή.
Επικεφαλής θα είναι ο Π. Λαφαζάνης και το πιθανότερο να ενταχθούν στο νέο κόμμα η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Ραχήλ Μακρή. Μάλιστα το νέο κόμμα θα έχει ευπρόσωπη βουλευτική αντιπροσώπευση στη νέα βουλή.
Γ.Δ.


Εξελίξεις
Πρώτη εξέλιξη ο ανασχηματισμός που αναμένεται σήμερα-αύριο και θα αλλάξουν τα πρόσωπα εκείνα που έχουν διαφορετική άποψη στο θέμα της Συμφωνίας. Αρχής γενομένης από υπουργούς του κλίματος Λαφαζάνη όπως ο Στρατούλης και λοιποί και βέβαια Ζωή Κωνσταντοπούλου και Βαρουφάκης. Προφανώς δεν είναι μόνον αυτοί που διαφωνούν με το νέο Μνημόνιο.
Κάθε άλλο. Είναι αρκετοί και μάλλον θα πέσει γερό «μαχαίρι» διότι διαφορετικά το κυβερνητικό σχήμα δεν θα μπορέσει να περπατήσει όπως οι κρίσιμες ημέρες απαιτούν.
Γ.Δ.


Πιθανές εκλογές;
Συζητείται πολύ τελευταία η προσφυγή στις κάλπες. Μάλιστα τοποθετούνται και χρονικά περί το τέλος φθινοπώρου. Δικαίωμα της κυβέρνησης είναι να κάνει εκλογές, αλλά υπάρχουν μια σειρά από ερωτήματα για τη σκοπιμότητα αυτών. Το πρώτο μάλιστα είναι και το κυρίαρχο: Τι άραγε λύση θα προσφέρουν; Τι ακριβώς θα λύσουν;
Το οικονομικό πρόβλημα σίγουρα όχι, όπως και το πολιτικό. Απεναντίας, κυρίως το πρώτο, θα το περιπλέξουν περισσότερο. Εξάλλου πριν 6 μήνες είχαμε βουλευτικές, πριν 10 μέρες δημοψήφισμα, τι θα εξυπηρετήσουν νέες εκλογές; Πιθανόν να εκτιμούν από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και πως κόμματα μικρά και άτομα που δεν θα επανεκλεγούν και πως το πολιτικό σκηνικό θα είναι διαφορετικό και πλέον αναβαθμισμένο. Οψόμεθα.
Γ.Δ.


Κινητοποιήσεις
Ακόμα δεν πρόλαβε να γυρίσει από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός και οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν. Φαρμακοποιοί και ΑΔΕΔΥ «σέρνουν» το χορό και θα ακολουθήσουν κι άλλοι είναι βέβαιο.
Όμως τι περιμένουμε με τις κινητοποιήσεις; Ότι θα διασωθεί ο δικός μας… χώρος και στους άλλους ας εφαρμοστούν τα Μνημόνια; Ή να ενθαρρύνουμε και τους άλλους να… μπουν στο χορό; Και τότε ποιος θα εφαρμόσει τα μέτρα; Ο Αλέξης Τσίπρας υπέγραψε μία συμφωνία, μετά από την εντολή του ελληνικού λαού να μείνουμε στο ευρώ. Έκανε αγώνα και ξέραμε ότι ο αγώνας αυτός θα φέρει μέτρα, σκληρά και επώδυνα. Όσοι αντιδρούν οφείλουν να απαντήσουν με πρόταση. Όχι για κάτι ανάλογο, αλλά για απολύτως ισοδύναμο.
Υπήρχαν και στο πρώτο Μνημόνιο και στο δεύτερο μέτρα αναδιάρθρωσης που λέγαμε ότι και να μη συμπεριλαμβανόταν έπρεπε να τα εφαρμόσουμε, αν θέλουμε να ορθοποδήσει το «άρρωστο» κράτος μας. Κανένα από αυτά όμως δεν εφαρμόστηκε, καθώς οι πολιτικοί των προηγούμενων κυβερνήσεων, λύγισαν και μάλιστα γρήγορα, ζυγιάζοντας το πολιτικό κόστος.
Ο Αλέξης Τσίπρας που θέλει όμως να αποτινάξει κάθε παλαιοκομματική λογική έχει σήμερα έναν ακόμη λόγο να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Ε.Δ.


Αυτοί που διαφωνούν
Υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησαν σε όλους τους τόνους χθες τις αντιρρήσεις τους. Κάποιοι έσπευσαν να δηλώσουν ότι δε θα ψηφίσουν το επίμαχο πολυνομοσχέδιο και φουντώνουν οι φήμες ακόμη και για «απόσχιση» της Αριστερής Πλατφόρμας, διαδικασία γνώριμη στο κυβερνών κόμμα και από την επιλογή της ίδρυσης της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Ας εξηγήσουν όμως αυτοί που διαφωνούν τι προτείνουν. Είναι αυτοί οι πρωτεργάτες στο λόμπι της δραχμής; Θέλουν εκλογές ξανά; Για να ζητήσουν τι; Για να υποσχεθούν τι στον ελληνικό λαό;
Περιμένουμε την αντιπρόταση του κ. Λαφαζάνη που δήλωσε ότι η συμφωνία δεν είναι αποδεκτή.
Ε.Δ.


Μας βγήκε ….Μπαρουφάκης
Μπήκε στη ζωή μας αιφνιδιαστικά… μας απογείωσε ένα διάστημα και τελικά μας προσγείωσε πολύ ανώμαλα! Με το επιτηδευμένα ανεπιτήδευτο στυλ του με κάτι από ασυμβίβαστου ροκά στο πιο επικαιροποιημένο αλλά και με εκείνη την αλαζονεία της αυτοπεποίθησης. Μας εντυπωσίασε με τις γνώσεις του, την ευφράδεια του τα άψογα αγγλικά του, το ύφος αυτό του ξερόλα έως και με την κόκκινη ρίγα στο γιακά του σακακιού του! Έπαιξε με τα διεθνή Media. Έδωσε και δίνει του κόσμου τις συνεντεύξεις. Έγινε ένας σταρ διεθνούς φήμης! Έγραψε έπος! Ο λόγος για τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη που ενώ η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός τον έθεσε επικεφαλής της διαπραγμάτευσης εκείνος στα κρυφά απεργάζονταν σχέδια για Grexit  και παράλληλο νόμισμα – όπως ο ίδιος αποκάλυψε εκ των υστέρων σε συνέντευξή του σε ξένη εφημερίδα. Κι όταν παραμονές δημοψηφίσματος το αποκάλυψε ο Χάρης Θεοχάρης από το Ποτάμι πήγαν να τον φάνε τον άνθρωπο! Και σαν να μην έφτανε αυτό στην πιο κρίσιμη ώρα της χώρας με την ψηφοφορία στη Βουλή ο κ. Βαρουφάκης αποφάσισε να πάει διακοπές στην Αίγινα αφήνοντας σύξυλους και κυριολεκτικά αδειάζοντας όλους όσους τον εμπιστεύτηκαν!
Τελικά μας βγήκε ένας σκέτος …Μπαρουφάκης! Μας παραμύθιασε με τις …μπαρούφες του χωρίς να αποκαλύπτει τα πραγματικά του σχέδια και όταν δεν μπόρεσε να τα καταφέρει δεν μπήκε καν στον κόπο να τα υπερασπιστεί.  
Μ.Ξ.


Ουδέν κακόν αμιγές καλού…
Αδιαμφισβήτητα η συμφωνία είναι επώδυνη και τα μέτρα πλήττουν όλους τους κλάδους. Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για ένα τρίτο Μνημόνιο όσο και αν δεν θέλουν να το λένε έτσι. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αλλά αυτό έχουμε . Και σίγουρα εδώ που έφτασαν τα πράγματα μετά από σειρά λαθών και χάσιμο χρόνου ο πρωθυπουργός που πήρε όλη τη διαπραγμάτευση στους ώμους του έκανε ότι καλύτερο μπορούσε. Αυτό όμως που κυρίως έκανε ο Αλέξης Τσίπρας κι αυτό θα του το πιστώσει η ιστορία είναι ότι έβαλε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Πράγμα διόλου αυτονόητο όταν μάλιστα προέρχεσαι από ένα χώρο με έντονη ιδεοληψία . Έδωσε μια υπόσχεση στον λαό και στους πολιτικούς αρχηγούς και την τήρησε μέχρι τέλους. Γι αυτό και θα έχει πολύ μέλλον στο πολιτικό. Σκηνικό. Αλλά και τα δημοκρατικά κόμματα της αντιπολίτευσης (πλην του ΚΚΕ) στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων . Κι αυτά για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση έκαναν μια υπέρβαση. Ενώθηκαν όλα μαζί για να στηρίξουν απόλυτα την εθνική προσπάθεια. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, δείχνει πατριωτισμό, πολιτική ωριμότητα και πολιτικό δημοκρατικό πολιτισμό.
Μ.Ξ.


Διαλύονται και τα τελευταία… ‘’συννεφάκια’’
Μετά τις πολύμηνες διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, μαζί με τις αυταπάτες που έτρεφαν πολλοί υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα αλλάξει την Ευρώπη, διαλύθηκαν και οι αυταπάτες μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού που νόμιζε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι η μετενσάρκωση του… Τσε Γκεβάρα. Η αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει έστω και την παραμικρή νίκη απέναντι στους πανίσχυρους δανειστές βάζει με τον πιο βίαιο τρόπο τέλος στη λογική ανάθεσης, στην οποία είχαν μπει οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που στο όνομα της Αριστεράς ευαγγελιζόταν Δημοκρατία, Δικαιοσύνη και Αξιοπρέπεια, αποδείχτηκε ανίκανος να αποκρούσει τους εκβιασμούς στο εξωτερικό και να συγκρουστεί με τους ολιγάρχες, που υποτίθεται ότι θα διέλυε, στο εσωτερικό. Πολλοί θεωρούν ότι υπάρχει και μια θετική πλευρά στην συμφωνία που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, όσο περίεργο και να ακούγεται. Ίσως είναι προτιμότερο που το τρίτο μνημόνιο έρχεται από μία αριστερή κυβέρνηση. Ίσως είναι προτιμότερο που διαλύθηκαν οι ψευδαισθήσεις πολλών όταν ζούσαμε με τη Νέα Δημοκρατία και να φανταζόμασταν ότι με το ΣΥΡΙΖΑ όλα θα ήταν τέλεια. Ίσως έπρεπε να υπάρξει αυτή η εξέλιξη. Ίσως…
Χ.Δ.


Χρώματα κι αρώματα του Μπαϊραμιού
Αν και δειλά και λίγο σφιγμένα εξαιτίας της οικονομικής στενότητας των ημερών, οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας άρχισαν τις προετοιμασίες για την γιορτή του Σεκέρ-Μπαϊράμ. Το Ραμαζάνι πλησιάζει στο τέλος του, και ήδη ξεκίνησαν οι προμήθειες υλικών για την παρασκευή των σιροπιαστών γλυκών. Μπακλαβάδες, κανταΐφια, σαραγλιά και άλλα ανατολίτικα γλυκά φτιάχνονται με τέχνη από τις νοικοκυρές και στην συνέχεια μοιράζονται από πόρτα σε πόρτα, συνοδεύοντας τις ευχές. Εκτός από τα ευωδιαστά γλυκά που απλώνουν τις μυρωδιές τους καθώς ψήνονται σε διάφορες γειτονιές της πόλης, υπάρχει ακόμη ένα έθιμο για την γιορτή. Η παράδοση προστάζει οι γυναίκες να διακοσμήσουν τα χέρια τους, το μέτωπο, αλλά και τα πόδια με χένα. Η πρακτική της βαφής με χένα μετρά χιλιάδες χρόνια σε πολλούς πολιτισμούς και μέρη του πλανήτη και φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Στην οδό Π. Τσαλδάρη συναντήσαμε την κα Νεντιμέ, να πουλά χύμα χένα σε σκόνη, για τις μουσουλμάνες που θα γιορτάσουν το Μπαϊράμι με τον παραδοσιακό τρόπο.
Χ.Δ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …