220 τροχαία ατυχήματα με 17 νεκρούς το α’ εξάμηνο του 2015.206 με 21 νεκρούς το αντίστοιχο διάστημα του 2014
Αύξηση των ατυχημάτων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα χρόνια περνάνε, αλλά η οδική συμπεριφορά δεν αλλάζει!
Μικρή αύξηση παρατηρείται το πρώτο εξάμηνο του 2015 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς. To «Ε» προέβη στην ανάλυση των μηνιαίων στατιστικών στοιχείων από την Αστυνομική Διεύθυνση, για το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2015, και τη σύγκρισή τους με τα αντίστοιχα του 2014, αποσκοπώντας στη διεξαγωγή συμπερασμάτων για τον αριθμό των τροχαίων δυστυχημάτων και την οδική συμπεριφορά των οδηγών στους δρόμους της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Όπως φαίνεται, αν και πρόκειται για στοιχεία από διαφορετικές χρονιές, οι αριθμοί των τροχαίων δυστυχημάτων και των παθόντων δε μεταβάλλονται ιδιαίτερα, σημειώνοντας μικρή αύξηση το 2015.
Η υπερβολική ταχύτητα, το αλκοόλ και η απουσία κράνους-ζώνης οι βασικές αιτίες ενός δυστυχήματος
Πιο συγκεκριμένα το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2015 συνέβησαν 220 τροχαία δυστυχήματα με 306 παθόντες, από τους οποίους οι 17 ήταν νεκροί, οι 26 βαριά τραυματίες και οι 263 ελαφρά τραυματίες. Συνολικά, στο ίδιο διάστημα, σημειώθηκαν 40.608 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούσαν την ανάπτυξη υπερβολικής ταχύτητας, τη μέθη και την αμέλεια χρήσης ζώνης και κράνους. Αποτυπώνοντας σε αριθμούς την κατάσταση, το πρώτο εξάμηνο του 2015 διαπιστώθηκαν 6.035 παραβάσεις εξαιτίας υπερβολικής ταχύτητας, 1.206 λόγω μη χρήσης κράνους και ζώνης ασφαλείας και 704 εξαιτίας της κατανάλωσης αλκοόλ. Οι υπόλοιπες παραβάσεις οφείλονταν σε άλλες αιτίες, όπως η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα και η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης.
Παρατηρώντας τα αντίστοιχα στοιχεία του 2014, ο αριθμός των τροχαίων δυστυχημάτων ανέρχεται σε 206 με 283 παθόντες, από τους οποίους οι 21 ήταν νεκροί, οι 26 βαριά τραυματίες και 236 ελαφρά τραυματίες. Αν και σίγουρα όλοι με την καινούρια χρονιά θα εύχονταν τη μείωση των καθημερινών πλέον δυστυχημάτων, οι αριθμοί έρχονται να διαψεύσουν τις ευχές και τις ελπίδες τους, γεγονός το οποίο προκαλεί ανησυχία και μεγάλη ανασφάλεια στο μεγαλύτερο μέρος του συνόλου των οδηγών.
Σταθερή αύξηση των δυστυχημάτων ετησίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο
Παράλληλα, διαπιστώθηκε η αύξηση των δυστυχημάτων όσο πλησιάζει το καλοκαίρι. Αυτό, δίχως άλλο, οφείλεται στην αύξηση των μετακινήσεων, στη χαλάρωση, την οποία προσφέρουν σε όλους οι καλοκαιρινοί μήνες, την απρόσεκτη οδήγηση και την ανάπτυξη υπερβολικής ταχύτητας των οδηγών στους δρόμους της πόλης, οι οποίοι σταδιακά αδειάζουν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο. Επίσης, η αύξηση πιθανότατα να εξαρτάται και από την ιδιομορφία της κάθε περιοχής. Αυτό σημαίνει πως τα δυστυχήματα αυξάνονται σημαντικά σε παραθαλάσσιες περιοχές, και κυρίως σε αυτές με προβληματικό οδικό δίκτυο. Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης απαρτίζεται από νομούς με πολλές παραθαλάσσιες περιοχές, γεγονός, το οποίο καθίσταται επίφοβο, τόσο για τους κατοίκους των περιοχών όσο και για τους επισκέπτες αυτών.
Μια εθελοντική χειρονομία άξια αναφοράς από τον Ροταριανό Όμιλο και την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κομοτηνής
Ο Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης μοίρασαν την Τετάρτη 8 Ιουλίου, το πρωί, κράνη σε διερχόμενους ποδηλάτες και δικυκλιστές στο βάθρο του τροχονόμου στο κέντρο της Κομοτηνής. Προτεραιότητα δόθηκε στα παιδιά, αφού εκείνα θα πρέπει πρωτίστως να είναι προστατευμένα, αλλά και ενήμερα για την ασφαλή κυκλοφορία τους στον δρόμο. Οι γονείς ξαφνιάστηκαν από αυτήν την κίνηση, γλίτωσαν το πρόστιμο και το βάρος δόθηκε στην προσπάθεια συνέτισής τους από τους αρμόδιους υπαλλήλους. Με την κίνηση αυτή, θα λέγαμε πως, οφείλουν να παραδειγματιστούν όλοι οι νομοί της Περιφέρειας και να ακολουθήσουν την υιοθέτηση αντίστοιχων χειρονομιών.