Στην Ξάνθη συναντήθηκαν οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων της ΑΜ-Θ για το φλέγον θέμα του ΦΠΑ
Ηρ. Ζωγράφος: «Τα βάρη θα πέσουν και πάλι στις μικρομεσαίες οικογένειες»
Στην Ξάνθη πραγματοποίησαν την Γενική τους Συνέλευση το απόγευμα της Δευτέρας, 27 Ιουλίου, οι ιδιοκτήτες Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών της ΑΜ-Θ. Στην συνέλευση συμμετείχαν 80 ιδιοκτήτες μικρών και μεσαίων εκπαιδευτικών επιχειρήσεων από όλες τις πόλεις της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, για να συζητήσουν και να ενημερωθούν σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα της επιβολής ΑΦΜ 23% στα δίδακτρα των φροντιστηρίων. Ο κ. Ηράκλης Ζωγράφος, ιδιοκτήτης φροντιστηρίου Μέσης Εκπαίδευσης στην Ξάνθη και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Θράκης, δήλωσε στο «Ε» ότι η συνέλευση είχε απόλυτη επιτυχία, τόσο εξαιτίας της πολυπληθούς παρουσίας που υπήρξε σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αλλά και λόγω της ενημέρωσης των συναδέλφων και της ενεργής συμμετοχής τους στην συζήτηση. Γενικές συνελεύσεις έχουν πραγματοποιηθεί ήδη στις περισσότερες πόλης της χώρας, λίγες μόλις μέρες πριν τις εγγραφές των μαθητών στα φροντιστήρια για την νέα σχολική περίοδο.
Σπ. Κετσετζής: «Δεν υπάρχει 6 ή 13%. Είναι είτε 0%, είτε 23%»
Την συνέλευση συντόνιζε ο κ. Ηρακλής Ζωγράφος, ενώ στην έδρα βρέθηκαν για να ενημερώσουν τους συναδέλφους τους για τις εξελίξεις από τις επαφές με τα αρμόδια υπουργικά στελέχη, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, Σπύρος Κετσετζής και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φροντιστών Θράκης, Ανέστης Στρατιάδης. Ο κ. Κετσετζής πληροφόρησε το Σώμα ότι οι συνεχείς επαφές που είχαν τις τελευταίες μέρες, μετά την αναγγελία επιβολής ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των φροντιστηρίων για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια, κατέληξαν σε συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών. Ο γραμματέας του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, κ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι το διακύβευμα αυτή την στιγμή είναι είτε η μη επιβολή ΦΠΑ, με την κατάσταση να παραμένει ως είχε μέχρι πρότινος, είτε η επισημοποίηση του 23% που ήδη ισχύει. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύθηκε ότι τον Αύγουστο θα διαπραγματευτούν το ζήτημα με την τρόικα, διαμηνύοντας ότι τα σενάρια για 6% και 13% δεν υφίστανται. «Δεν υπάρχουν ενδιάμεσες λύσεις αυτή την στιγμή» τόνισε ο κ. Κετσετζής, λέγοντας ότι: «Οι ελπίδες μας στρέφονται κυρίως στην δυνατότητα παράτασης στην επιβολή του ΦΠΑ από το επόμενο έτος, οπότε και θα εξεταστεί πιθανώς το ενδεχόμενο για ΦΠΑ της τάξεως του 6%».
Σπ. Κετσετζής: «’’Μικρό καλάθι’’ στις πολιτικές υποσχέσεις για λύση»
Οι ερωτήσεις του ακροατηρίου των φροντιστών προς τον κ. Κετσετζή ήταν διευκρινιστικές, για να πληροφορηθούν από «πρώτο χέρι» και με ασφάλεια τι ακριβώς συμβαίνει και πού βαίνουν οι εξελίξεις. Ένας εκ των φροντιστών έθεσε τον προβληματισμό, στο πνεύμα του καιρού, ότι πρέπει να υπάρξει plan b σε περίπτωση που η τρόικα απορρίψει τον μηδενικό ΦΠΑ, κάτι που προκάλεσε πικρό γέλιο στους παρισταμένους. Ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στις συναντήσεις με τους πολιτικούς φορείς, οι οποίοι τάσσονται στο πλευρό των ιδιοκτητών φροντιστηρίων, θεωρώντας το μέτρο ανόητο. «Ακόμα και ο κ. Κουράκης [υφυπουργός Παιδείας] που δεν ήθελε να μας δει, τώρα μας υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κετσετζής, προσπαθώντας να μην δημιουργήσει υπέρμετρη αισιοδοξία από τις πολιτικές προφορικές δεσμεύσεις που γίνονται με σχετική ευκολία. Ως δεύτερο στάδιο υποχώρησης και εκ νέου κρούσης, ο κ. Κετσετζής παρουσίασε την περίπτωση παράτασης για το 2016, καθώς έχουν ήδη υπογραφεί πολλές συμβάσεις φροντιστηρίων, που θα είναι δύσκολο να αλλάξουν. «Είναι θετικό ότι έχουμε ως προηγούμενο την αναστολή για ένα εξάμηνο, που πέτυχαν οι δικηγόροι στην επιβολή του ΦΠΑ», σημείωσε ο κ. Κετσετζής, ο οποίος παρότρυνε τους συναδέλφους του να μην κόβουν αποδείξεις ακόμη στις επαφές που έχουν με γονείς για την νέα χρονιά, αναμένοντας τις εξελίξεις.
«Εύκολος στόχος» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Εκνευρισμό και αντιδράσεις έχει προκαλέσει, επίσης, η εξαίρεση από την επιβολή του ΦΠΑ των καθηγητών που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα, αλλά και των μεγάλων ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Δικαιολογώντας, εν μέρει, την απόφαση της τρόικας να επιβάλλει φορολογία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις φροντιστηρίων και όχι στα ιδιαίτερα μαθήματα, ο κ. Κετσετζής είπε χαρακτηριστικά: «Όταν είδε η τρόικα π.χ. 1 εκατ. ευρώ τζίρο στα φροντιστήρια και 1 εκατ. ευρώ τζίρο στα ‘’μαύρα’’, συνήθως, ιδιαίτερα, πήρε ως εύκολη λύση τα φροντιστήρια». Παρά τις δεσμεύσεις για πάταξη της φοροδιαφυγής και της ‘’μαύρης’’ εργασίας, είναι πολύ δύσκολο να κυνηγήσει η Κυβέρνηση ένα ‘’φάντασμα’’, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, που όμως υπάρχει. Στο ‘’τραπέζι’’ τέθηκε και το ανεπίσημα φερόμενο ως «λόμπι των σχολαρχών» στις Βρυξέλες, το οποίο θεωρείται ότι πίεσε να τεθεί ΦΠΑ στα φροντιστήρια, αλλά να εξαιρεθούν τα μεγάλα ιδιωτικά ιδρύματα και κολέγια της χώρας. Μέσα στις προθέσεις και ενέργειες της Ομοσπονδίας Φροντιστών είναι και η προσφυγή στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, καθώς υπάρχει σαφής κοινοτική οδηγία για την μη επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση, βάσει της οποίας όμως επαφίεται στο κράτος-μέλος η συμμόρφωση. Ο κ. Κετσετζής δήλωσε ευθέως ότι δεν αναμένει πολλά από μια πολυδάπανη διαδικασία που θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο χρόνια, αλλά θα χρησιμοποιηθεί ως ένας επιπλέον μοχλός πίεσης προς την Κυβέρνηση.
Ηρ. Ζωγράφος: «Ο ΦΠΑ θα μετακυλιστεί στις μικρομεσαίες οικογένειες»
Ως έκφραση μιας κραυγής αγωνίας για το μέλλον του κλάδου, αλλά και των συνεπειών στην ελληνική οικογένεια, είδε ο κ. Ηρακλής Ζωγράφος την συνέλευση, το ψήφισμα της οποίας θα αποσταλεί τόσο στους τοπικούς πολιτικούς φορείς, όσο και στον Τύπο, για την ενημέρωση του κόσμου. «Ουσιαστικά, την επιβολή του ΦΠΑ θα την βιώσουν οι γονείς των μαθητών, που θα κληθούν να καταβάλουν υψηλότερα δίδακτρα για τα παιδιά τους», είπε ο κ. Ζωγράφος, μεταφέροντας ταυτόχρονα και την ανησυχία του για τις μικρές επιχειρήσεις φροντιστηρίων, που δεν αφορούν μόνο τον ιδιοκτήτη, αλλά ένα σύνολο εργαζομένων. «Στο φροντιστήριό μου εργάζονται 20 άτομα. Αν από επαγγελματική διαστροφή αποφασίσω να το κλείσω -γιατί αν δεν μετακυλήσουμε τον ΦΠΑ στα δίδακτρα αυτό κάνουμε ουσιαστικά- θα μείνουν χωρίς εργασία 20 οικογένειες», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος. Εν αναμονή, λοιπόν, της διαπραγματευτικής συνάντησης με τους θεσμούς στις 20 Αυγούστου, όταν και θα συζητηθεί το θέμα, τελούν οι φροντιστές, χωρίς να εγκαταλείπουν όμως τον αγώνα και την άσκηση πιέσεων στις σωστές κατευθύνσεις.