Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Πολιτική ανάλυση του ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου

Πολιτική ανάλυση του ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου

0
dimopsifisma-1

Πως αποτιμούν το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος οι πολιτικοί μας: Ζειμπέκ, Σγουρίδης, Κοντός, Ξυνίδης, Μάντατζη, Ανδρέου, Σαββίδης

Π. Σγουρίδης: «Το ΟΧΙ επανέφερε την πολιτική στην ΕΕ που τείνει να αντικατασταθεί από την οικονομική γραφειοκρατία»

Η ιστορία γράφτηκε με το «ΟΧΙ» στο Δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015! Ο ελληνικός λαός ψήφισε χωρίς φόβο και πάθος και έδωσε μια καθαρή εντολή στην κυβέρνηση: ΟΧΙ στην συμφωνία που πρότειναν στις 25 Ιουνίου οι δανειστές αλλά ΟΧΙ και στην ρήξη με την Ε.Ε. και το ευρώ. Έδωσε εντολή αλλά και πολιτική δύναμη ανανεώνοντας την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση να προσπαθήσει για την επίτευξή μας συμφωνίας που θα δίνει μια προοπτική ανάπτυξης. Αυτή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού έχει ιδιαίτερη σημασία και εκλαμβάνει μεγαλύτερη αξία δεδομένων των πρωτόγνωρων συνθηκών κάτω από τις οποίες διενεργήθηκε το Δημοψήφισμα και συγκεκριμένα την άρνηση των δανειστών στο αίτημα του πρωθυπουργού για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος που οδήγησε σε κλείσιμο των τραπεζών προκειμένου να μην καταρρεύσει από έλλειψη ρευστότητας το τραπεζικό σύστημα. Την πολιτική σημασία του ΟΧΙ καθώς και την αποκωδικοποίηση των μηνυμάτων της κάλπης αναλύουν οι πολιτικοί του τόπου μας. Όλοι τους και ο καθένας ξεχωριστά υπερθεματίζουν για την αναγκαιότητα της ενότητας αλλά και αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία, με προσδοκία αλλά και με σκεπτικισμό της επομένη μέρα.

Πως αποτιμούν το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος οι πολιτικοί μας

«Ένα ιστορικό ΟΧΙ που έδωσε στήριξη και δύναμη σ’ ένα ηγέτη»

Χ, Ζεϊμπέκ, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης: «Ο Ελληνικός λαός ψήφισε με εθνική συνείδηση. Είπε ένα ιστορικό ΟΧΙ και έδωσε στήριξη και δύναμη σ’ ένα ηγέτη, τον Αλέξη Τσίπρα να προσπαθήσει για μια βιώσιμη συμφωνία με προοπτική ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει και την αναδιάρθρωση του χρέους . Το μήνυμα δημοκρατίας που έστειλε ο ελληνικός λαός αφορά και πρέπει να το λάβουν και οι λαοί της Ευρώπης. Συγχαίρω όλους αυτούς που δεν φοβήθηκαν από τις κλειστές τράπεζες και από την τρομοκρατία που άκουσαν καθημερινά τα κανάλια και ψήφισαν κατά συνείδηση για το καλό της χώρας και του λαού μας. Στην Ξάνθη είχαμε ένα ηχηρό αποτέλεσμα. Είμαστε ο νομός με το 7ο καλύτερο στη χώρα ενώ ο δήμο Μύκης είναι ο πρώτος σε ποσοστό του ΟΧΙ πανελλαδικά. Είμαι αισιόδοξος για την επόμενη μέρα. Όλοι μαζί ενωμένοι θα διεκδικήσουμε το δίκιο μας…

«Το ΟΧΙ επανέφερε την πολιτική στην ΕΕ που τείνει να αντικατασταθεί από την οικονομική γραφειοκρατία»

Π. Σγουρίδης, υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης: «Στην ιστορία υπάρχουν περιπτώσεις όπου λαοί κλήθηκαν να επιλέξουν ανάμεσα στην καταστροφή ή την υποδούλωσή τους. Από τον ελληνικό λαό ζητήθηκε να υποκύψει και να αποδεχτεί και την καταστροφή και την υποδούλωσή του. Σ’ αυτό το αίτημα είπε ΌΧΙ ο ελληνικός λαός. Ήταν μια μεγαλειώδης ιστορική απόφαση αν λάβουμε υπ’ όψι ν και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε . Με κλειστές τράπεζες και ένα μπαράζ δημοσιευμάτων από τον διεθνή Τύπο περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και όλα αυτά να τα ανακυκλώνουν τα εγχώρια ΜΜΕ με τε δηλώσεις αρνητικές από τους αξιωματούχους της Ε.Ε. Ο ελληνικός λαός με το ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα επανέφερε την πολιτική στην Ευρώπη που τείνει να αντικατασταθεί από την οικονομική γραφειοκρατία. Χαίρομαι που μερικές δεκαετίες καταναλωτισμού δεν αφαίρεσαν απ τον ελληνικό λαό την αξιοπρέπεια και το φιλότιμο! Όμως τα πράγματα δεν είναι εύκολα και τώρα είναι ώρα ευθύνης και στρατηγικών κινήσεων . Δεν χωράνε διχασμοί όυτε μικροπολιτικές. Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος πρέπει να διαχειριστεί το ΟΧΙ για μια συμφωνία που θα περιέχει τη ρύθμιση του χρέους και θα αναζωογονεί την παραγωγή και της ανάπτυξη στη χώρα μας. Είμαι αισιόδοξος και καλώ όλου τους Ξανθιώτες συμπολίτες μου να ξαναβρούμε τις αυτοπεποίθηση μας και το εργασιακό ήθος για το καλό του τόπου μας».

«Η κυβέρνηση έπεισε με την επιχειρηματολογία της…»

Α. Κοντός, βουλευτής ΝΔ Ξάνθης: «Πιστεύω ότι το Δημοψήφισμα κακώς έγινε. Ήταν δαπανηρό και θεωρώ ότι επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση της χώρας οδηγώντας την σε capital control. Η κυβέρνηση έπεισε με την επιχειρηματολογία της τον ελληνικό λαό και με το δίλημμα που έθεσε για την συμφωνία. Σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Είναι στο χέρι πλέον του Αλέξη Τσίπρα να την χρησιμοποιήσει για να πετύχει μια συμφωνία με καλύτερους όρους».

«Απ’ αυτή την εθνική προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς»

Γ. Ανδρέου, πολιτευτής ΝΔ Ξάνθης: « Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος. Τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να χειριστούν την εμπιστοσύνη που τους έδειξε ο ελληνικός λαός και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Απ’ αυτή την εθνική προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Όλοι μαζί πρέπει να προσπαθήσουμε για το καλό της πατρίδας μας ….Είναι η εποχή όπου πρέπει να υπερισχύσει το εμείς και όχι το εγώ»!

«Επιτυχία του Χ. Ζεϊμπέκ το αποτέλεσμα στην μειονότητα»

Τ. Μάντατζη, πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης: «Ο κόσμος εκφράστηκε και αυτό πρέπει να είναι σεβαστό απ’ όλους . Είναι καιρός η κυβέρνηση να επιδιώξει μια συμφωνία επωφελή για την χώρα. Η μειονότητα είπε ένα μαζικό ΟΧΙ . Ήταν να ΌΧΙ αντίστασης που δείχνει όμως και την δεινή οικονομική της κατάσταση.   Ο κόσμος της μειονότητας δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα, τα ασφάλιστρα του ΟΓΑ. Ψήφισε ΟΧΙ και με οικονομικά κριτήρια. Έτσι δεν πρέπει κάποιοι …σωτήρες να το ερμηνεύσουν διαφορετικά αλλά να προσπαθήσουν να κάνουν ένα σχέδιο ανάπτυξης για όλη τη Θράκη. Ωστόσο αυτό το ποσοστό που πήρε το ΟΧΙ στην μειονότητα αδιαμφισβήτητα αποτελεί επιτυχία του βουλευτή κ. Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και δείχνει την απολυτή κυριαρχία του».

«Οι ψευδαισθήσεις τέλειωσαν για όλους…»

Σ, Ξυνίδης, πρώην υπουργός, μέλος του ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ: «Το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος επικροτεί την πρόταση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης η οποία τώρα έχει τη δυνατότητα που θεώρησε ότι θα την βοηθήσει στην διαπραγμάτευση και στην επίτευξη συμφωνίας. Η χώρα πρέπει να σταθεί στα πόδια της Είναι μεγάλη η ευθύνη. Οι ψευδαισθήσεις τελειώνουν για όλους. Αύριο το πρωί ο Τσίπρα πρέπει να κάνει συμφωνία όπως υποσχέθηκε. Ν’ ανοίξουν οι τράπεζες . Δεν μπορεί να συνεχίζετε αυτή η κατάσταση. Έχει την απόλυτη πολιτική κυριαρχία ας δει τώρα την ουσία. Το Δημοψήφισμα και οι πολιτικές εξελίξεις που ακολούθησαν στη ΝΔ αποδεικνύουν ότι τα κόμματα της μεταπολίτευσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε πλήρη αποσύνθεση. Δεν σώζονται πια…

«Να ξεχάσουμε το κλίμα διχασμού…»

Α. Σαββίδης, εκπρόσωπος Ξάνθης « Ποτάμι»: «Φάνηκε με τον πιο ξεκάθαρο και εμφατικό τρόπο ότι ο λαός πίστεψε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης, της δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη και την εξουσιοδοτεί να γυρίσει με μια συμφωνία με καλύτερους όρους. Οφείλει να κάνει ότι χρειάζεται για ν’ ανοίξουν οι τράπεζες και να παραμείνουμε στην Ευρώπη. Η χθεσινή ήταν μια ιστορική μέρα. Τώρα πρέπει να ξεχάσουμε το κλίμα διχασμού που καλλιεργήθηκε και να είμαστε όλοι μαζί στα προβλήματα . Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και χρειάζεται ενότητα και πολύ κουράγιο σε όλους μας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

H έκθεση του State Department «καίει» την κυβέρνηση για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σε 46 σελίδες και περίπου 10.000 λέξεις το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάνει και εκτενή αναφορά σε …