Η συμφωνία είναι γεγονός –Η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ και στην Ε.Ε. «Δύσκολη» την χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός
Πως την αξιολογούν οι τοπικοί εκπρόσωποι των κόμματων που στήριξαν την κυβέρνηση – Όλοι βλέπουν εκλογές το Φθινόπωρο
«Λευκός καπνός» βγήκε τελικά το πρωί της Δευτέρας 13 Ιουλίου 2015 από την μαραθώνια σύσκεψη της συνόδου κορυφής των ευρωπαίων ηγετών που διήρκησε 17 ώρες! Μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα καθώς κρίθηκε η παραμονή της στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, μια ιστορική μέρα για την Ευρώπη καθώς έκανε ένα βήμα προς την πολιτικοποίησή της αφού υπερίσχυσε η πολιτική συμφωνία έναντι της οικονομικής. Κομβικός ήταν ο ρόλος της Γαλλίας που τάχθηκε ανοιχτά κατά του Grexit δημιουργώντας έναν αντίθετο πόλο με την Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά αλλά και ρήγμα στον γαλλογερμανικό άξονα που σηματοδοτεί αλλαγές στους συσχετισμούς μεταξύ των κρατών της Ε.Ε. Η πολυπόθητη συμφωνία είναι γεγονός όμως τα οικονομικά και κοινωνικά ανταλλάγματα έναντι της παραμονής μας στην ευρωζώνη είναι σκληρά και επώδυνα και τίποτε δεν μπορεί να τα ωραιοποιήσει. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα τρίτο Μνημόνιο με επαχθή μέτρα που θα κληθεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση και να υποστεί ο λαός. Πλέον τώρα το κέντρο βάρους μεταφέρεται στην Βουλή και στους εκεί συσχετισμούς. Και το πολιτικό παράδοξο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει να αντιπαλέψει με την αντιπολίτευση η οποία και συντάχθηκε στο πλευρό του πλην της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ αλλά με το ίδιο του το κόμμα και συγκεκριμένα την αριστερή πλατφόρμα απ’ όπου έχασε την δεδηλωμένη κατά την πρόσφατη ψηφοφορία στην Βουλή μετά την απόσχιση 17 βουλευτών. Ζητούμενο λοιπόν παραμένει αν θα καταστεί δυνατό να εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα ήτοι να κατατεθεί και να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο που συμφωνήθηκε μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου που αποτελεί και το εχέγγυο για την συμφωνία δεδομένου ότι ο χρόνος είναι πολύ λίγος και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ μεγάλες. Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις με πρώτα και κύριο τον ανασχηματισμό και στην συνέχεια με εκλογές που προσδιορίζονται το Φθινόπωρο.
ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, Γ. Χατζηθεοδώρου,, Γραμματέας: «Το μόνο που προέχει είναι η Ελλάδα…»
«Δύσκολη», χαρακτηρίζει τη συμφωνία ο γραμματέας της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου σε μια πρώτη αξιολόγηση της συμφωνίας. Ωστόσο σημειώνει πως αποτελεί : «Ανακούφιση καθώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα που ήταν η έξοδος της χώρας από το ευρώ και την Ε.Ε. Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κανονικότητα και την σταθερότητα, οι τράπεζες θα έχουν ρευστότητα.». Ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τα μέτρα υφεσιακά: «Αυτό που προέχει είναι να σωθεί η χώρα. Εξάλλου 5 χρόνια τώρα σε ύφεση ήταν η ελληνική οικονομία. Είναι γεγονός ότι περάσαμε κόκκινες γραμμές. Πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός πάλεψε τόσο σκληρά για την εθνική κυριαρχία και κατάφερε να είναι η έδρα του Ταμείου ιδιωτικοποίησης στην Ελλάδα και να ελέγχεται από την ελληνική κυβέρνηση και όχι στο Βέλγιο για να το ελέγχει ο Σόϊμπλε είχε συμφωνηθεί απ την προηγούμενη κυβέρνηση. Το σημαντικό επίσης είναι όπως είπε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας – θα υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρών. Θα πληρώσουν και αυτοί που δεν πλήρωναν επί χρόνια…». Αναφορικά με τον εσωκομματικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικές εξελίξεις που κυοφορούνται ο κ. Χατζηθεοδώρου είπε εμφατικά: « Υπάρχει ένας ισχυρός πρωθυπουργός με ισχυρή στηρίξει. Αυτή τη στιγμή προέχει μόνο η Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ έπεται. Υπάρχουν αντιδράσεις όπως για να χαθεί η δεδηλωμένη πρέπει να κατατεθεί πρόταση μομφής από την αντιπολίτευση και η αντιπολίτευση δεν προτίθεται να το κάνει. Θεωρώ πως όταν μπει η χώρα σε μια κανονικότητα θα προκηρυχθούν εκλογές ίσως το Φθινόπωρο. Αλλά πρέπει πρώτα να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά». Σε μια πιο ενδελεχή ανάλυση που σχετίζεται με τη στάση της Ευρώπη και τι απέδειξε σ’ όλο αυτό το χρόνο της διαπραγμάτευσης ο κ. Χατζηθεοδώρου σημειώνει: «Αποδείχθηκε περίτρανα ότι η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη της Αλληλεγγύης, η Ευρώπη της σύνθεσης. Δικαιώθηκε ο πρωθυπουργός όταν υποστήριζε ότι το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό. Αυτό φάνηκε στο μεγαλείο του . Θεωρώ ότι η στάση της Γαλλίας σηματοδοτεί μια ρήξη στον Γαλλογερμανικό άξονα κι αυτό σηματοδοτεί μεγάλες αλλαγές στην Ευρώπη».
Ν.Δ. Ξάνθης, Α. Κοντός, βουλευτής: «Οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες…»
Με επιφυλακτικότητα αντιμετωπίζει την συμφωνία ο βουλευτής της ΝΔ Ξάνθης κ. Α. Κοντός. Παράλληλα επισημαίνει πως η ΝΔ θα την στηρίξει όπως στήριξε τον πρωθυπουργό σ’ όλη αυτή την προσπάθεια: «Επιφυλάσσομαι να πω οτιδήποτε πριν ενημερωθώ ενδελεχώς για τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία. Θεωρώ ότι το κόμμα μας θα στηρίξει την κυβέρνηση και θα ψηφίσει την συμφωνία. Εμείς βάλαμε μπροστά την σωτηρία της χώρας γι αυτό παραμερίσαμε τις κομματικές αντιθέσεις». Επιπρόσθετα ο κ. Κοντός εκτιμά πως είναι βέβαιο ότι οι πολιτικές εξελίξεις μετά και την στάση της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ραγδαίες και ότι βαδίζουμε προς εκλογές: «Το μόνο σίγουρο είναι ο τι θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις. Θα δούμε τι θα γίνει την Τετάρτη στην Βουλή. Δεν αποκλείεται να πάμε σε οικουμενική κυβέρνηση ή να πάμε σε εκλογές».
Ποτάμι, Α. Σαββίδης: «Ο Τσίπρας ένα μπράβο για την συμφωνία και του αξίζει να κυβερνήσει τη χώρα»
Με ικανοποίηση και αισιοδοξία υποδέχεται την συμφωνία ο εκπρόσωπος του Ποταμιού στην Ξάνθη κ. Άρης Σαββίδης. Ικανοποίηση για το ότι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα και αισιοδοξία ότι η χώρα παρά τα σκληρά μέτρα θα μπορέσει να ανακάμψει οικονομικά και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Παράλληλα εκθειάζει το πρωθυπουργό τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι του αξίζει «μπράβο»! « Είμαι αισιόδοξος και χαρούμενος που επιτέλους έχουμε μια συμφωνία. Δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα γινόταν σε αντίθετη περίπτωση, Πρέπει τώρα όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, Πιστεύω ότι απ’ την στιγμή που ο Πρωθυπουργός είχε τη δύναμη ν’ αντέξει όλη αυτή την πίεση από τους ευρωπαίους αλλά και να πάει κόντρα σε ιδεοληψίες και ένα σύστημα αξιών μέσα στο οποίο γαλουχήθηκε θα επιδείξει και ίδιο σθένος και στην εφαρμογή της. Αξίζει ένα μπράβο γι αυτό και του αξίζει να κυβερνήσει τη χώρα. Το Ποτάμι θα είναι μαζί του». Σ’ ότι αφορά αυτά καθαυτά τα μέτρα της συμφωνίας και το πόσο έχουν αναπτυξιακή προοπτική ο κ. Σαββίδης εξέφρασε μια πιο προωθημένη λογική και επιχειρηματολογία: «Υφεσιακό είναι κάτι όταν είναι μονόπλευρο όπως υφεσιακά ήταν τα μέτρα που μας επέβαλλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Μέτρα που στηρίζονται στην άγρια φορολογία των αδύναμων. Βλέπουμε ότι τώρα μπαίνουμε στην λογική της φορολογίας αυτών που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Θα υπάρξει δικαιοσύνη. Ο λαός μπορεί να αντέξει τα μέτρα μόνο αν υπάρξει δικαιοσύνη. Θεωρώ επίσης ότι θα έχουμε έναρξη της επιχειρηματικότητας. Μπορεί η φορολογία των επιχειρήσεων να είναι υψηλή όμως αυτό που θέλουν οι επιχειρήσεις είναι σταθερό φορολογικό περιβάλλον».
Τέλος ο κ. Σαββίδης επισημαίνει ότι η συμφωνία δεν θα αλλάξει μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη: «Για την Ελλάδα είναι μοναδική ευκαιρία να γίνει μια ευρωπαϊκή χώρα με αξιοκρατία. Να φύγει από τα ρουσφέτια και τις κατσαπλιάδικες λογικές. Να επικρατήσει η αξιοκρατία και η δικαιοσύνη, Η Ευρώπη συνειδητοποιεί ότι χρειάζεται να κάνει βήματα προς την πολιτική ενοποίηση και όχι μόνο στην οικονομική που επέφερε το χάσμα των χωρών του Βορρά και του Νότου. Χρειάζεται να γίνει πιο πολιτική και πιο αλληλέγγυα καθώς απειλείται από την συντηρητικοποίησή της και την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων».
ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, Χ. Αμανατίδης, γραμματέας: «Είναι μια δύσκολη συμφωνία αλλά αυτό που μετράει είναι ότι η επόμενη μέρα μας βρίσκει μέσα στην Ευρώπη”
Ευφορία και συγκρατημένη αισιοδοξία προκάλεσε και στο ΠΑΣΟΚ η συμφωνία. Ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Χ. Αμανατίδης σημειώνει: «Το ΠΑΣΟΚ στήριξε την προσπάθεια του πρωθυπουργού, σ τάθηκε δίπλα. Μόνη προϋπόθεση που θέσαμε ήταν μια συμφωνία που θα διασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην Ε.Ε. Δόθηκε μια μάχη. Έγιναν υποχωρήσεις. Είναι μια δύσκολη συμφωνία αλλά αυτό που μετράει είναι ότι η επόμενη μέρα μας βρίσκει μέσα στην Ευρώπη. Το ΠΑΣΟΚ όπως άλλωστε δηλώθηκε απ την πρόεδρο μας Φώφη Γεννηματά θα ψηφίσει τα μέτρα κα θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση».
Στο ενδεχόμενο των πολιτικών εξελίξεων που σηματοδοτεί η εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αμανατίδης προσθέτει: «Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν στον ΣΥΡΙΖΑ τι θέλουν αλλά αυτό είναι δική τους δουλειά. Εμείς ζητήσαμε μια εθνική συμφωνία δεν είπαμε ποτέ ότι θα συμμετέχουμε σε μια οικουμενική κυβέρνηση».
Ποια είναι τα μέτρα της νέας συμφωνίας
Η Ελλάδα καλείται ως την Τετάρτη 15 Ιουλίου να περάσει από τη Βουλή προαπαιτούμενα μέτρα, με 4 νόμους, ως εξής: •Μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, αύξηση ΦΠΑ, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαγγελμάτων, την απόλυτη ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ.
Όλα τα μέτρα της νέας συμφωνίας
•Ο ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει άμεσα από το 13% στο 23%.
•Στα ξενοδοχεία μετακινείται από το 6,5% στο 13% από τον Οκτώβριο του 2015.
•Σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά από τον Οκτώβριο του 2015, δηλαδή κοσμικά νησιά, με εξαίρεση την άγονη γραμμή.
•Εφαρμόζεται από τον Ιούλιο 2015 σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, που θα φτάσει το 2022 το 67ο έτος ηλικίας ή το 62ο με 40 χρόνια εισφορών.
•Εξαιρούνται βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες τέκνων με αναπηρία.
•Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους ως το τέλος του 2019.
•Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία
•Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου.
•Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
•Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ
•Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, αλλαγή στην ιδιοκτησία των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
•Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016.
•Ενεργοποιούνται οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ ως το τέλος Οκτωβρίου 2015
•Θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία οδό και το Ελληνικό
•Τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πωληθούν στον νικητή του διαγωνισμού με τους ισχύοντες όρους.
•Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1.1.2016 με αναπροσαρμογές στους μισθούς ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση ευθύνης.
•Νέο μόνιμο σχήμα κινητικότητας στο Δημόσιο από τον Οκτώβριο του 2015.
Η χρηματοδότηση και το Ταμείο Ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας
Η νέα σύμβαση προβλέπει δάνειο 86 δισ. ευρώ μέσω του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Θα συμμετέχει και το ΔΝΤ, το οποίο θα εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του.
•Αναπτυξιακό «πακέτο» 35 δισ. ευρώ (το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ»).
•Αναδιάρθρωση χρέους: Το Eurogroup και οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέκλεισαν το ονομαστικό κούρεμα χρέους. Επέλεξαν «σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».
Ταμείο ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας 50 δισ. ευρώ
Μετά από μάχη που δόθηκε, δεν θα έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, αλλά στην Ελλάδα. Στο Ταμείο αυτό θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας, τα 25 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τις τράπεζες, τα 12,5 δισ. ευρώ ευρώ θα εξυπηρετήσουν το χρέος και το υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις, τις οποίες θα αποφασίσει η Ελλάδα.
•Επιτήρηση και παρουσία των τριών Θεσμών στην Αθήνα
Â