Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ένα νέο πολλά υποσχόμενο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στο Δημοκρίτειο

Ένα νέο πολλά υποσχόμενο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στο Δημοκρίτειο

0

Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο «Εφαρμοσμένα Μαθηματικά»

Β. Παπαδόπουλος: «Είμαστε περήφανοι που θα ξεκινήσει κάτι που πραγματικά έλειπε από την περιοχή»

Η επιστήμη των Εφαρμοσμένων Μαθηματικών αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο όλων σχεδόν των επιστημών, παρουσιάζοντας διαχρονικά αλματώδη ανάπτυξη και συμβάλλοντας έτσι στην εξέλιξη της τεχνολογίας και της γνώσης. Παρόλα αυτά, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης δεν λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών ή Προπτυχιακών Σπουδών στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά ή στις Μαθηματικές Επιστήμες γενικότερα. Για τον παραπάνω λόγο, παρά τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν στην παρούσα χρονική στιγμή και ενώ φαίνεται ότι όλα καταρρέουν, καθηγητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ., ένωσαν τις γνώσεις τους, την εμπειρία και το μεράκι τους και ίδρυσαν το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ). με τίτλο «Εφαρμοσμένα Μαθηματικά», το οποίο επιχειρεί να καλύψει το παραπάνω κενό που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Αρχίζει από το φθινόπωρο η λειτουργία του

Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών ανήκει στον Τομέα Μαθηματικών Προγραμματισμού και Γενικών Μαθημάτων και έχει διευθυντή προγράμματος τον Kαθηγητή Βασίλειο Παπαδόπουλο, με μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Καθηγητές Γαρύφαλο Παπασχοινόπουλο και Χρήστο Σχοινά. Τo πρόγραμμα οργανώθηκε και αρχίζει να λειτουργεί από το Φθινόπωρο του 2015 ως Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ σε συνεργασία με το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, ως Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Αντικείμενο του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) είναι η μεταπτυχιακή διδασκαλία, έρευνα και πρακτική εφαρμογή των Μαθηματικών στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Β. Παπαδόπουλος: «Το χαμηλό κόστος και το αντικείμενο διδασκαλίας κάνουν το πρόγραμμα θελκτικό»

Το «Ε» επικοινώνησε με τον Καθηγητή, Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος μας ενημέρωσε για τους λόγους που ώθησαν σε μια τέτοια κίνηση και το όραμα που έχει για την πορεία του Προγράμματος. «Ξεκινήσαμε με το σκεπτικό ότι υπάρχουν στην Θράκη πολλοί μαθηματικοί, οι οποίοι θα ενδιαφέρονταν για ένα τέτοιο μεταπτυχιακό πρόγραμμα. Αυτή την στιγμή το μόνο αντίστοιχο πρόγραμμα που υπάρχει είναι το μεταπτυχιακό της Παιδαγωγικής Σχολής, που έχει καθαρά διδακτικό χαρακτήρα» μας εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος. Ο ίδιος, με την εμπειρία που έχει, καθώς διδάσκει και σε άλλα Πανεπιστήμια και μεταπτυχιακά προγράμματα, τόνισε ότι αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για οποιονδήποτε επιθυμεί να βελτιώσει το βιογραφικό του και να αυξήσει τις γνώσεις του. «Το κόστος του μεταπτυχιακού μαζί με την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας ανέρχεται στα 1.500 ευρώ. Είναι ένα ποσό πολύ μικρό σε σχέση με αυτά που ισχύουν σε άλλα Πανεπιστήμια και ουσιαστικά αποτελεί μια προσφορά της Σχολής, αφού αφορά κυρίως την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων (αίθουσες, προσωπικό κ.ά.)» τονίζει ο μαθηματικός του ΔΠΘ, που ανέφερε ενδεικτικά ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι πληρώνουν μέχρι και 4.000 ευρώ για αντίστοιχα προγράμματα.

Β. Παπαδόπουλος: «Θα βοηθήσει όχι μόνο μαθηματικούς, αλλά και πολλές άλλες ειδικότητες»

Τα Μαθηματικά που θα διδαχθούν είναι γενικευμένα και δεν αφορούν μόνο μαθηματικούς, αλλά επίσης μηχανικούς, αρχιτέκτονες και προγραμματιστές υπολογιστών. «Τα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά αποτελούν το μέλλον, αφού δεν είναι μόνον θεωρητικά, αλλά άπτονται εφαρμογών που συναντώνται σε πολλές εργασίες και ειδικότητες. Είμαστε περήφανοι γιατί με τον τομέα αυτόν, που ουσιαστικά αποτελεί αυτό που ονομάζουμε Engineering Mathematics, θα ωφεληθούν πολλοί νέοι» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος για να συμπληρώσει: «Δεν είναι ευχάριστο, αλλά αποτελεί μια πραγματικότητα. Οι νέοι σήμερα προσανατολίζονται για δουλειά στο εξωτερικό, αφού τα πράγματα στην χώρα μας είναι άσχημα στο θέμα της απορρόφησης. Με τον τίτλο αυτό θα γίνονται άμεσα δεκτοί σε ξένα κράτη και βιομηχανίες, ανοίγοντας ταυτόχρονα την δυνατότητα για μια υποτροφία στο εξωτερικό».

Εκδόθηκε το ΦΕΚ και ετοιμάζεται η ιστοσελίδα

Στο ΦΕΚ Τεύχος Β 1315/01-07-2015 δημοσιεύθηκε η Απόφαση του Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Αθ. Καραμπίνη, με την οποία εγκρίνεται η λειτουργία από το ακαδημαϊκό έτος 2015−2016 του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) των Τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με τίτλο «Εφαρμοσμένα Μαθηματικά». Στο ΦΕΚ αναφέρονται όλα όσα αφορούν την λειτουργία, αλλά και το πρόγραμμα διδασκαλίας των 3 εξαμήνων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδίκευσης. Έως ότου προετοιμαστεί η αντίστοιχη ιστοσελίδα του Προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στο Facebook στην σελίδα «Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών – Εφαρμοσμένα Μαθηματικά». Για περισσότερες πληροφορίες οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στο παρακάτω mail της γραμματειακής υποστήριξης: Έλληνα Τζώρτζια: gellina@civil.duth.gr.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυσεύρετο το εργατικό δυναμικό στην Ξάνθη

Προσφορά εργασίας υπάρχει αλλά οι άνεργοι προτιμούν τα επιδόματα –  Παράπονα εργοδοτ…