– 1 κουτί γάλα εβαπορέ 410 gr πλήρες (όχι light)
– 1 φυτική σαντιγί ερμόλ ή μόρφατ ή γαρνί κ.ο.κ. [**]
– 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι (περίπου 30 ml)
– 2 κούπες ζάχαρη (περίπου 400 gr) [*]
– 1/2 κούπα νερό (περίπου 100 ml)
Κατ’αρχάς βάζουμε το εβαπορέ στην κατάψυξη για 2 ώρες και εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τη καραμέλα μας για να είναι έτοιμη. Σε ένα τηγάνι αδειάζουμε τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τη μισή κούπα νερό. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και ζεσταίνουμε σε μεσαία θερμοκρασία, ανακατεύοντας περιοδικά με μια ξύλινη κουτάλα. Όταν η καραμέλα πάρει σκουρόχρωμο χρώμα (σε περίπου 15 λεπτά), αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Η καραμέλα μας είναι έτοιμη!
Σε ένα μπολ αδειάζουμε το περιεχόμενο της ερμόλ. Χτυπάμε με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να γίνει σφιχτή σαντιγί (περίπου 5-6 λεπτά). Χτυπάμε το εβαπορέ σε δυνατή ταχύτητα με το μίξερ μέχρις ότου αφρατέψει και φουσκώσει. Ενώνουμε το μείγμα του εβαπορέ με τη σαντιγύ συνεχίζοντας το χτύπημα για 1-2 λεπτά ακόμα. Τέλος προσθέτουμε και την καραμέλα ανακατεύοντας λίγο μέχρι να ενσωματωθεί και τοποθετούμε το μπολ στην κατάψυξη. Μετά από 8 ώρες το παγωτό μας είναι έτοιμο. Αν θέλουμε κρατάμε λίγη καραμέλα για το γαρνίρισμα.