Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Συστηματική εξόντωση ζώων με φόλες στην καρδιά του Κομψάτου!

Συστηματική εξόντωση ζώων με φόλες στην καρδιά του Κομψάτου!

0
foles kompsatos1

Εντοπίστηκαν νεκρά 7 τσομπανόσκυλα, 2 κυνηγόσκυλα, μία αλεπού και ένας λύκος

Ανησυχία για την επιβίωση του μοναδικού ζευγαριού ασπροπάρη της περιοχής και των σπάνιων αρπακτικών

Βαθιά στη χαράδρα του ποταμού Κομψάτου πίσω από τα Θρακικά Μετέωρα καταγράφτηκε πριν λίγες ημέρες ένα πολύ σοβαρό περιστατικό δηλητηριασμένων δολωμάτων. Σε πολύ μικρή απόσταση από τη φωλιά του μοναδικού ζευγαριού ασπροπάρη της κοιλάδας του Κομψάτου και ένα από τα 5 εναπομείναντα ζευγάρια της Θράκης σύμφωνα με τα στοιχεία της φετινής χρονιάς, εντοπίστηκαν 11 δηλητηριασμένα ζώα.

Τη Δευτέρα 13 Ιουλίου η ομάδα ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων βρέθηκε σε βαθιά χαράδρα κάτω από το Ταγγαίο σε περιοχή με το τοπωνύμιο «Γιδότοπος» μαζί με έναν δασοφύλακα από το Δασονομείο Ιάσμου και τον κτηνοτρόφο που είχε χάσει πολλά σκυλιά. Ο Κίκο, ο εκπαιδευμένος σκύλος της WWF, εντόπισε 7 τσοπανόσκυλα που τα αναγνώρισε ο κτηνοτρόφος ως δικά του, 2 κυνηγόσκυλα, 1 αλεπού και 1 λύκο. Η συνολική εικόνα τραγική. Άλλα ζώα κρεμασμένα σε κλαδιά δίπλα στην όχθη του ποταμού, άλλα μισο-δαγκωμένα και άλλα ολοσχερώς φαγωμένα. Όλα τα ζώα ήταν σε προχωρημένη σήψη και δεν συλλέχθηκαν για τοξικολογικές αναλύσεις. Θάφτηκαν επιτόπου και καλύφθηκαν με πέτρες. Σε ένα από τα σκυλιά εντοπίστηκαν και κουτσουλιές από πουλιά δίπλα του.

Στη καρδιά της Ζώνης Ειδικής Προστασίας του Κομψάτου (GR1130012) κάποιοι ασυνείδητοι χρησιμοποίησαν φόλες αψηφώντας τις επιπτώσεις. Η περιοχή δεν είναι σημαντική μόνον για τον ασπροπάρη, αλλά και για τα άλλα δυο είδη γυπών, όρνιο και μαυρόγυπα. Ένα ζευγάρι όρνιων φωλιάζει κάθε χρόνο στα Θρακικά Μετέωρα, ενώ αρκετοί μαυρόγυπες επισκέπτονται την περιοχή για τροφοληψία μιας και διατηρεί πολλά κτηνοτροφικά ζώα. Χαμηλότερα στη κοιλάδα φωλιάζει ένα ζευγάρι Θαλασσαετού, ενώ και άλλα είδη αετών ευκαιριακά πτωματοφάγων φωλιάζουν στην περιοχή, όπως ο Χρυσαετός, κλπ.

Στο χάρτη φαίνονται οι θέσεις των νεκρών ζώων. Στο σημείο με τα δηλητηριασμένα δολώματα ο Κίκο εντόπισε κόκκαλα, πιθανώς με φάρμακο, που στάλθηκαν για τοξικολογική ανάλυση στο Τμήμα Κτηνιατρικής Νομού Ροδόπης.

Από αυτά που διαπίστωσαν οι υπεύθυνοι, πιθανή αιτία για τις φόλες ήταν η θανάτωση των σκυλιών του κτηνοτρόφου, αλλά αυτό θα διερευνηθεί μετά τη μήνυση που ο κτηνοτρόφος κατέθεσε στο Δασονομείο Ιάσμου.

Αυτό το περιστατικό είναι το πιο εκτεταμένο και σοβαρότερο περιστατικό που έχει καταγραφεί στην περιοχή της Θράκης τα τελευταία 2 χρόνια. Αρκετοί βοσκοί έχουν παραπονεθεί ότι χάνουν τσοπανόσκυλα κάθε χρόνο στην ορεινή περιοχή της Θράκης από φόλες και αυτό το περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες τους.

Πέραν των επιπτώσεων τέτοιων περιστατικών στην άγρια ζωή και στα ζώα εργασίας, πρέπει να αναλογιστούμε και τις σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, καθώς τα ζώα που πεθαίνουν δίπλα στο ποτάμι μολύνουν το νερό με τοξικές ουσίες.

Η συνεργάτης της WWF Ελλάς Elzbieta Kret επισκέφθηκε στην περιοχή των Θρακικών Μετεώρων και ευτυχώς επιβεβαίωσε ότι το μοναδικό ζευγάρι του ασπροπάρη είναι ζωντανό!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…