Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Ταραχή» στους δήμαρχους της ΑΜΘ από τις αλλαγές στο Σχέδιο Απορριμμάτων

«Ταραχή» στους δήμαρχους της ΑΜΘ από τις αλλαγές στο Σχέδιο Απορριμμάτων

0
xyta xanthi

«Πάγωσε» ο διαγωνισμός αναδόχου με ΣΔΙΤ στην ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης – Ζαγναφέρης λάβρος κατά της κατάργησης των ΣΔΙΤ

Αποφασίστηκε η τιμολογιακή πολιτική για τα σκουπίδια από την ΔΙΑΑΜΑΘ – Σύσκεψη στην ΠΕΔ – 11 δήμαρχοι διεκδικούν έως 11 εκ. ευρώ από τον TAP

«Πάγωσε» ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάμβανε την λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Αλεξανδρούπολης μετά το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και επιφέρει αλλαγές στη Διαχείριση των Απορριμμάτων καθώς διέπεται από άλλη λογική και πολιτική. Συγκεκριμένα ακυρώνει τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα – όπως θα γινόταν στην ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης- και προάγει την Ανακύκλωση στην πηγή με σημαντική μείωση του όγκου των σκουπιδιών και διαχείρισης από τους δήμους και όχι από τις περιφέρειες σε συνεργασία με τοπικούς συνεταιρισμούς.

Ζαγναφέρης λάβρος κατά της κατάργησης των ΣΔΙΤ

Οι αλλαγές αυτές που επηρεάζουν το ΠΕΣΔΑ ΑΜΘ συζητήθηκαν από τους δημάρχους που συγκροτούν την ΔΙΑΜΑΑΘ που είναι ο φορέας υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ στην σύσκεψη που είχαν χθες το πρωί στην Κομοτηνή. Ωστόσο επειδή ακόμη δεν έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο και βρίσκεται σε διαβούλευση επιφυλάχτηκαν να πουν οτιδήποτε ή να εκφράσουν τις θέσεις τους δεδομένου ότι για παράδειγμα ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης ήταν θετικός στα ΣΔΙΤ όπως και άλλοι δήμαρχοι. Την θέση του εξέφρασε όμως για το θέμα ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης ο οποίος ήταν κάθετα αντίθετος με την κατάργηση των ΣΔΙΤ αλλά και για την ανάληψη της διαχείρισης των απορριμμάτων από τους δήμους: «Είναι ένα πισωγύρισμα… Μας πάει 200 χρόνια πίσω. Οι δήμοι δεν έχουν το τεχνικό προσωπικό για να ανταποκριθούν. Το κάνουν για να βολέψουν τους δικούς τους… Θα καταστούν εστίες διαφθοράς. Η κατάργηση των ΣΔΙΤ είναι επιστροφή στον μεσαίωνα. Αναρωτιέμαι τι θα γίνει με τα λεφτά των ιδιωτών …Αν για παράδειγμα προσφύγουν στα δικαστήρια», τονίζει ο κ.Ζαγναφέρης.

Αποφασίστηκε η τιμολογιακή πολιτική για τα σκουπίδια

Βασικό θέμα στην σύσκεψη της ΔΙΑΑΜΑΘ ήταν ο καθορισμός της τιμολογιακής πολιτικής. Έτι αποφασίστηκε οι δήμοι να πληρώνουν 20 ευρώ το τόνο τα σκουπίδια που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ πλην τω δήμων που έχουν το ΧΥΤΑ στην επικράτεια τους που θα παίρνουν ως ενοίκιο 12 ευρώ τον τόνο. Έτσι για παράδειγμα ο δήμος Τοπείρου θα πληρώνει την διαφορά δηλαδή 8 ευρώ τον τόνο έναντι των υπολοίπων που θα πληρώνουν 20 ευρώ. Στα 12 ευρώ επίσης ορίστηκε η τιμή που θα παίρνει ο φορέας που κάνει την αποκομιδή, για το νομό Ξάνθης ο ΣΔΑΝ. Επίσης αναφερθηκε ότι οι δήμοι που έχουν μεγάλες αποστασεις από τον εγγύτερο ΧΥΤΑ (αυτό συμβαίνει κυρίως στο νομό Έβρου) θα επιδοτηθεί το κόστος της μεταφοράς από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης με το ποσό των 150.000 ευρώ που θα τους κατανεμηθεί.

Ο TAP απασχολεί την ΠΕΔ

Μετά το πέρας της σύσκεψης της ΔΙΑΑΜΑΘ πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της ΠΕΔ – ΑΜΘ και το θέμα που απασχόλησε ήταν ο TAP και οι προτάσεις που θα καταθέσουν οι 11 δήμαρχοι δήμων που διέρχεται ο αγωγός. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δήμαρχοι συμφώνησαν να διεκδικήσουν 8 – 11 εκ. ευρώ ανεξάρτητα από τα 5 εκ. ευρώ που διεκδικεί η περιφέρεια ΑΜΘ.   Ζητάνε δηλαδή από ένα μεγάλο έργο σε κάθε δήμο. Αυτό όμως θα συζητηθεί πιο επισταμένα στην σύσκεψη που θα έχουν οι 11 δήμαρχοι την επόμενη Τρίτη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η δομή στήριξης για κακοποιημένες γυναίκες στο σχεδιασμό της επιτροπής ισότητας της Π.Α.Μ.Θ.

Η ιδρυτική συνάντηση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 με την παρ…