Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Στάρι μόνο …για κόλλυβα στο νομό μας!

Στάρι μόνο …για κόλλυβα στο νομό μας!

0
agrotes sitari

«Μαύρα τα μαντάτα» για τους αγρότες. Χαμηλή παραγωγή και χαμηλή ποιότητα φέρνουν χαμηλές τιμές στα σιτηρά

Τους κυνηγάει ο καιρός …τους κυνηγούν κι οι φόροι!

Ξεκινούν σε λίγες μέρες τα αλώνια στο νομό μας όμως οι οιωνοί είναι δυσοίωνοι για την παραγωγή αλλά και την ποιότητα των σιτηρών με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό και για τις τιμές. Για δεύτερη συνεχή χρονιά το αγροτικό εισόδημα πλήττεται στο νομό μας και η βασική αιτία είναι ο «κακός μας ο καιρός» ή κατά κυριολεξία ο πολύ βροχερός καιρός!

Παραγωγή για κλάμματα – Φτάνουν μόνο για …κόλλυβα σε μνημόσυνο!

Οι πρώτες εκτιμήσεις από τις ενδείξεις και λίγο πριν μπουν οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές στα χωράφια έχουν μια τραγική διάσταση αφού σύμφωνα με τον πρόεδρο των αγροτών Ξάνθης κ. Κώστα Δαλάτση: «Τα στάρια φέτος στο νομό μας θα φτάνουν μόνο για κόλλυβα σε μνημόσυνο!», τονίζει με έμφαση για να καταδείξει το μέγεθος της απώλειας παραγωγής ενώ και από ποιότητα η κατάσταση είναι «βράσε…στάρι!». Αυτό σημαίνει ότι όπως και πέρσι τα στάρια του νομού μας θα πάνε όλα για ζωοτροφές ενώ ενδεικτικό είναι πως κάποιοι αγρότες τα έκαναν ήδη μπάλες σανού αφού εκτίμησαν πως δεν συμφέρει να μπει κομπίνα να αλωνίσει μέσα στο χωράφι καθώς τα έξοδά της που είναι 10 – 13 ευρώ το στρέμμα και δεν θα μπορέσει να τα καλύψει η παραγωγή: «Για δεύτερη χρονιά φέτος δεν θα έχουμε παραγωγή σιτηρών και όχι μόνο αφού ο βροχερός καιρός μας στέρησε αυτή την δυνατότητα. Για τιμές ακόμη δεν ξέρουμε …Μόνο στο Βόλο άνοιξε η τιμή στο μαλακό σιτάρι στα 15 λεπτά. Από 15 – 17 λεπτά ήταν και πέρσι στα μαλακά και 25 λεπτά στα σκληρά σιτάρια. Οι πολλές βροχοπτώσεις δεν μας έδωσαν μόνο χαμηλή παραγωγή αλλά και χαμηλή ποιότητα και έτσι θα πάνε για ζωοτροφές και όχι για αλεύρι. Κάποιοι αγρότες ήδη τα θέρισαν για χόρτα γιατί δεν τους συνέφερε να τα αλωνίσουν. Το αγροτικό επάγγελμα εξαρτάται πολύ από τις κλιματολογικές συνθήκες και εδώ και δύο χρόνια μας …κυνηγάει ο καιρός!», σημειώνει ο κ. Δαλάτσης.

Τους κυνηγάει ο καιρός …τους κυνηγούν κι οι φόροι!

Όμως όπως φαίνεται το αγροτικό εισόδημα δεν πλήττεται μόνο από τον καιρό αλλά και από τους φόρους καθώς η φορολόγηση των αγροτών από το πρώτο ευρώ με 13% είναι πλέον νόμος και θα γίνει πράξη σ’ αυτούς που υπέβαλλαν φορολογική δήλωση. Επίσης θα φορολογούνται οι επιδοτήσεις πάνω από 12.000 ευρώ ενώ με παρέμβαση της τωρινής κυβέρνησης την «γλύτωσαν» οι αποζημιώσεις που επίσης προβλέπονταν να φορολογηθούν. Επιπλέον οι αγρότες έχουν μπει στο στόχαστρο και των δανειστών καθώς ζητούν από την κυβέρνηση να τους φορολογήσει με 26% και με προκαταβολή φόρου της επόμενης χρονιάς στο 100% όπως και όλους τους επιχειρηματίες. Την ίδια στιγμή ο ΕΛΓΑ έχει αυξήσει τις εισφορές κατά 10% ενώ το κράτος τους οφείλει από το 2013 την επιστροφή φόρου στα καύσιμα

Δύσκολοι καιροί για τους αγρότες!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…