Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ SOS εκπέμπει ο κλάδος της εστίασης για ΦΠΑ και εισφορές

SOS εκπέμπει ο κλάδος της εστίασης για ΦΠΑ και εισφορές

0
estiasi fpa

Σε αύξηση του ΦΠΑ από 13% στο 23% επιμένουν οι πιστωτές – Κατάργηση της μείωσης κατά 2,9% στις εισφορές εργοδοτών προτείνει η κυβέρνηση

Για ‘’χαριστική βολή’’ κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες, που βλέπουν νέο κύκλο ‘’λουκέτων’’ και απολύσεων

Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23% είναι πιθανόν η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα. Αν και υπάρχουν διαφορές και σε άλλους τομείς, οι πιστωτές θέλουν από την Ελλάδα να αυξήσει τα έσοδα από τον ΦΠΑ κατά 1% του ΑΕΠ το 2016 και θεωρούν ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για την εστίαση στο 23% από το 13%. Η Ελλάδα πρότεινε μέτρα ύψους 0,74% του ΑΕΠ για την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ και η αύξηση του συντελεστή για την εστίαση και τα ξενοδοχεία θα μπορούσε να καλύψει την διαφορά αυτή.

Εκτός ανταγωνισμού ο ελληνικός τουρισμός

Ακατανόητη χαρακτηρίζει ο ΣΕΤΕ την επιμονή των δανειστών να αυξηθεί ο συντελεστής του ΦΠΑ στο 23% στη διαμονή και στην εστίαση, διερωτώμενος ποιος θα κερδίσει από την καταστροφή του ελληνικού τουρισμού. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων χαιρετίζει τις προχθεσινές κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και εύχεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία εντός της εβδομάδας. Υπενθυμίζει ακόμη ότι «στο πλαίσιο στήριξης της κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας, το σύνολο του τουριστικού τομέα θεωρεί αποδεκτή μια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ διαμονής από 6,5% στο 13%, με την προϋπόθεση να διατηρηθεί η εστίαση στο 13%». Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΣΕΤΕ για το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ σε 23%: «Αν αυτό πραγματοποιηθεί, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό, καθιστώντας το τουριστικό μας προϊόν παντελώς εκτός ανταγωνισμού, δεδομένου ότι ο μέσος όρος των ανταγωνιστικών χωρών κυμαίνεται στο 8%-10%. Πρέπει να γίνει, για πολλοστή φορά, σαφές πως η απόφαση του επισκέπτη επηρεάζεται αναμφίβολα από το κόστος και η επιλογή του καθορίζεται πλήρως από αυτό. Αναμφίβολα, η επιβολή αυτή θα στρέψει τη ροή εκατομμυρίων τουριστών σε άλλες ανταγωνιστικές και γειτονικές χώρες, στερώντας από την Ελλάδα αναγκαία έσοδα, αρκετές μονάδες στο ήδη συρρικνωμένο ΑΕΠ και χιλιάδες θέσεις εργασίας». Ενδεικτικά, στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, ο ΦΠΑ στην εστίαση έχει ως εξής: Ιταλία 10%, Κύπρος 9%, Γαλλία 10%, Ισπανία 10%.

«Εύκολο θύμα» και «σάκος του μποξ» ‘’αισθάνεται’’ η εστίαση

«Ταφόπλακα» για τον κλάδο της εστίασης χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23%. Ο κ. Θ. Παπανικολάου εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, καθώς πέρα από την αύξηση στον συντελεστή ΦΠΑ που επιβαρύνει την εστίαση, θα αυξηθεί και ο ΦΠΑ στον συγγενή κλάδο του τουρισμού. Το «Ε» επικοινώνησε με την Γεν. Γραμματέα του Σωματείου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ξάνθης, κα Μαρία Τσιακίρογλου, η οποία μας μετέφερε την αγωνία της μπροστά στο νέο ‘’κολαστήριο’’ που ετοιμάζεται για τις επιχειρήσεις εστίασης, που έχουν απομείνει από τους τελευταίους ‘’αιμοδότες’’ του κράτους. Η κα Τσιακίρογλου αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις του αυξημένου ΦΠΑ, σημειώνοντας: «Έχουμε ήδη την εμπειρία της εγκληματικής απόφασης του 2011, όταν λόγω της αύξησης του ΦΠΑ από το 13% στο 23% έβαλαν λουκέτο 4.500 επιχειρήσεις και χάθηκαν περίπου 40.000 θέσεις εργασίας. Αυτό είχε ως συνέπεια απολεσθέντα κέρδη και για το κράτος». Η ίδια δεν έκρυψε την απαισιοδοξία της για τον επιχειρηματικό κλάδο που υπηρετεί, σημειώνοντας ότι η αύξηση αυτή θα σημάνει νέο κύκλο ‘’λουκέτων’’ σε προσωποπαγείς και οικογενειακές επιχειρήσεις.

Μ. Τσιακίρογλου: «Όταν το ΦΠΑ είναι χαμηλό, όλοι είναι συνεπείς»

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των οργανωμένων αλυσίδων εστίασης, το δημοσιονομικό όφελος από την αύξηση του ΦΠΑ θα είναι μόλις 150 εκατ. ευρώ ετησίως, λόγω της μείωσης της κατανάλωσης και της αύξησης της φοροδιαφυγής. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι παρενέργειες της αύξησης αυτής (φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή, νέοι άνεργοι) θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. «Το μέτρο έχει δοκιμαστεί ξανά και έχει αποδειχθεί ζημιογόνο», τόνισε η κα Τσιακίρογλου, για να προσθέσει: «Όταν ο ΦΠΑ είναι χαμηλός, όλοι είναι συνεπείς και δίνονται κίνητρα ανάπτυξης για νέους επιχειρηματίες. Ο ΦΠΑ στο 13% αποφέρει ΜΟΝΟ κέρδη». Η Γεν. Γραμματέας του Σωματείου Υγειονομικού Ενδιαφέροντος αναφέρθηκε και σε άλλες παραμέτρους που προκύπτουν από την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και των εργοδοτικών εισφορών, όπως πρότεινε η κυβέρνηση. «Ο κλάδος της εστίασης απορροφά μέρος της ανεργίας, αφού είναι από τους λίγους που ζητά προσωπικό, ενώ επηρεάζει ένα μεγάλο κύκλο επιχειρήσεων. Αυξημένες εισφορές και υψηλός ΦΠΑ θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε απολύσεις και νέους άνεργους, σε μείωση των εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, διαλύοντας, ουσιαστικά, την αγορά» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα Τσιακίρογλου.

Αν. Ιντζές: «Νέα αύξηση του ΦΠΑ θα περάσει στην τιμή των προϊόντων»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ-Μπαρ Ξάνθη, Ανδρέας Ιντζές, μας μετέφερε την βεβαιότητά του ότι μια ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 23%, θα αντικατοπτριστεί στα προϊόντα. «Η αγορά και συγκεκριμένα ο κλάδος μας αδυνατεί να απορροφήσει άλλη αύξηση του ΦΠΑ. Τα καταστήματα λειτουργούν ήδη οριακά και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα αύξηση των τιμών, που θα επιβαρύνουν εν τέλει τους πελάτες μας», δήλωσε ο κ. Ιντζές. Ο ίδιος τόνισε ότι η αύξηση του ΦΠΑ και των εισφορών θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στα καφέ-μπαρ, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αντικρίσουμε ‘’λουκέτα’’ σε καταστήματα, σε ένα κλάδο που εμφάνιζε άνθιση με πολλές νέες επιχειρήσεις. Με αφορμή το θέμα του ΦΠΑ, ο κ. Ιντζές αναφέρθηκε και στους μονομερείς ελέγχους που πραγματοποιούνται, αφού στοχεύουν τα καταστήματα του κέντρου, όταν πολλές περιφερειακές επιχειρήσεις του κλάδου του «δεν έχουν ούτε ταμειακή μηχανή».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …