Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Το «πάρτι» με τους βοσκότοπους τώρα πληρώνεται…

Το «πάρτι» με τους βοσκότοπους τώρα πληρώνεται…

0
voskotopia-empros

Έρευνα για τα έτη υποβολής αιτήσεων 2009, 2010 και 2011 για τις εκτάσεις βοσκοτόπων – 322 εκ. ευρώ το πρόστιμο – Όλη η απόφαση

Δήλωση Σγουρίδη στο «Ε»: Κάνουμε προσπάθεια να εξυγιάνουμε το σύστημα»

Πάρτι εκατομμυρίων είχε στηθεί με τους βοσκότοπους και τις στρεμματικές ενισχύσεις από την ΚΑΠ που έπαιρναν κάποιοι κτηνοτρόφοι κατά τα έτη 2009 – 2010 – 2011. Έτσι τουλάχιστον δείχνουν οι έρευνες που έγιναν και αφορούν τις στρεμματικές ενισχύσεις που δόθηκαν με βάση την υποβολή των αιτήσεων για βοσκοτόπια σε κτηνοτρόφους. Το αποτέλεσμα είναι να βρεθούν μια σειρά από παρατυπίες και παρανομίες και τώρα να καταλογίζουν στην χώρα μας πρόστιμο 322 εκ. ευρώ και πλέον!

Καταπέλτης η απόφαση 48 για τους βοσκοτόπους

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται λεπτομερώς στην απόφαση αρ. 48 της Επιτροπής που διεξήγαγε την έρευνα από την Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής Τμήμα ΚΑΠ του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: «Εκκαθάριση λογαριασμών – Απόφαση αναβολής αποπληρωμής με ημερομηνία 12 Μαΐου 2015. Αναλυτικά όλη η Απόφαση αρ. 48 όπως κοινοποιήθηκε στα γραφεία του υπουργού και του υφυπουργού: «Σας γνωρίζουμε ότι οι έρευνες για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης λογαριασμών παραπέμπονται στην Επιτροπή των Γεωργικών Ταμείων για διαβούλευση, στην συνεδρίαση στις 20 Μαΐου 2015. Το ποσό της δημοσιονομικής διόρθωσης που αντιστοιχεί στην χώρα μας ανέρχεται σε 321.119.141 ευρώ για το ΕΓΤΕ και 1.078.485 ευρώ για το ΕΓΤΑ. Οι έρευνες που συγκεντρώνονται στην υπ΄αρ. απόφαση 48 αφορούν κυρίως τους ακολούθους τομείς:

1.Στρεμματικές ενισχύσεις

Η δημοσιονομική διόρθωση προέκυψε από τις έρευνες ΑΑ/2010/009/GRAA/2011/34/GRAA2011/011/GRAA/2012/004/GR. Η βασική αιτία καταλογισμού είναι ότι η εφαρμογή του συστήματος καταβολής στρεμματικών ενισχύσεων δεν απεδείχθη σύμφωνη με τους ενωσιακούς κανόνες κατά τα έτη υποβολής αιτήσεων 2009, 2010 και 2011 αναφορικά με τις εκτάσεις βοσκοτόπων.    

2.Πολλαπλή συμμόρφωση

Με την ολοκλήρωση της έρευνας XC2011/001 διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή του καθεστώτος της πολλαπλής συμμόρφωσης στην Ελλάδα δεν ήταν εντελώς σύμφωνη με τους κοινοτικούς κανόνες κατά τα έτη υποβολής αιτήσεων 2009, 2010, 2011. Σημειώθηκαν αδυναμίες στην διενέργεια βασικών έλεγχων για την συγκεκριμένη τριετία (π.χ. καθυστερήσεις στη διενέργεια επιτόπιων ελέγχων παντελής έλλειψη σε ορισμένες περιπτώσεις επιείκεια στα κριτήρια αξιολόγησης).

ΙΙ. Η Υπηρεσία μας είναι σε επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να επιβεβαιωθεί η ορθότητα των ποσών του αφορούν στον καταλογισμό.

Αναβολή αποπληρωμής της Απόφασης αρ. 48

Η Ε. Επιτροπή προβλέπει τους κανόνες για την αναβολή μειώσεων από την χρηματοδότηση της Ε.Ε. για τις δαπάνες που δεν είναι σύμφωνε με την νομοθεσία της. Οι Ελληνικές αρχές ζήτησαν αναβολή των μειώσεων της συγκεκριμένης δημοσιονομικής διόρθωσης και την τακτοποίησή της έπειτα από 24 μήνες σε πέντε ετήσιες δόσεις. Η απόφαση θα ψηφιστεί στην συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργικών Ταμείων στις 20 Μαΐου 2015. Επισημαίνεται ότι δεν κρίθηκε από την Ε. Επιτροπή αναγκαία η κατάρτιση νέου σχεδίου δράσης εφόσον οι βασικές ελλείψεις ου οδήγησαν στην εν λόγω δημοσιονομική διόρθωση, είτε έχουν διορθωθεί από το προηγούμενο σχέδιο δράσης (πολλαπλή συμμόρφωση) είτε θα επαναξιολογηθούν (εκτάσεις βοσκοτόπων) σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που αφορούν την επιλεξιμότητα των εκτάσεων από το έτος υποβολής των αιτήσεων 2015. Για τις επόμενες δημοσιονομικές διορθώσεις στο μέλλον και εφόσον καταστεί αναγκαίο από την Επιτροπή πιθανόν να υιοθετηθεί νέο σχέδιο δράσης».

Δήλωση Σγουρίδη στο «Ε»: Κάνουμε προσπάθεια να εξυγιάνουμε το σύστημα»

Σε δήλωση βαρύνουσας σημασίας προβαίνει ο υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης αφήνοντας αιχμές για κακοδιαχείριση στα προγράμματα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής, Αλιείας (ΕΠΑΛ) και της ΚΑΠ από τις ηγεσίες του υπουργείου προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν ως αποτέλεσμα τα πρόστιμα που καλούνται τώρα να πληρώσουν οι έλληνες φορολογούμενοι: «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έχοντας υπ’ όψιν την κακή διαχείριση των προγραμμάτων που αφορούν τους αγρότες όπως το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής, του ΕΠΑΛ και την ΚΑΠ η οποία προσέδωσε πρόστιμα στη χώρα άνω των 2. 300.000.000 ευρώ αποφάσισε ότι πρέπει η χώρα για την περίοδο 2015 – 2020 να αξιοποιεί τα προγράμματα σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες ώστε να μην καλείται να πληρώνει ο έλληνας φορολογούμενος πολιτικές και εξυπηρετούν προσωπικά και άλλα συμφέροντα κάποιων. Η χρήση των προγραμμάτων πρέπει να γίνεται προς όφελος των αγροτών και την ανάπτυξη της παραγωγής της χώρας και όχι προς όφελος κάποιων. Για το λόγο αυτό η διανομή των βοσκοτόπων και βοσκίσιμων εκτάσεων έγινε σύμφωνα με αυτά που επιτάσσει η Ε.Ε προσθέτοντας τις παραδοσιακές μορφές βόσκησης μετά από οριζόντιες μελέτες οι οποίες θα οριστικοποιηθούν με επιτόπιες έρευνες. Κάνουμε ότι είναι δυνατό να μην χάσει η χώρα μας κονδύλια. Θέλουμε να εξυγιαίνουμε το σύστημα. Στο πλαίσιο αυτό μπήκαμε σε ρύθμιση 1 δις για 5 χρόνια».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μάστιγα» οι κλέφτες μετασχηματιστών του ΔΕΔΔΗΕ για τους αγρότες

Μιλά ο νέος αγρότης, μέλος της Ομάδας Παραγωγών της ΕΑΣ στην περιοχή του Αβάτου, Απόστολος…