Πρόταση μέχρι τέλος του χρόνου προτίθεται να υποβάλλει ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Νέστου – θετικός ο αν. υπουργός κ. Τσιρώνης
Η περιφέρεια «αγκαλιάζει» την πρόταση του Φορέα για το Μεγάλο Δάσος: «Θα στηρίξουμε την προσπάθεια», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μ. Αμοιρίδης
Μεγαλεπήβολα σχέδια έχει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Νέστου – Βιστονίδας – Ισμαρίδας για το παραποτάμιο δάσος του Νέστου, το Μεγάλο Δάσος ( Κοτζά Ορμάν) που εκτείνεται σε μια έκταση 4.000 στρεμμάτων στην περιοχή του Δασοχωρίου του δήμου Τοπείρου. Συγκεκριμένα όπως δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Φορέα κ. Μάνος Κουτράκης σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Καβάλα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, ο Φορέας προτίθεται να κινήσει όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να καταθέσει αίτημα ένταξης του παραποτάμιου Δάσους του Νέστου στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της διεθνούς οργάνωσης Προστασίας Μνημείων UNESCO.
Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το παρθένο Μεγάλο Δάσος
Μιλώντας στο «Ε» ο κ. Κουτράκης επεσήμανε πως η πρόταση είναι σε αρχικό στάδιο και απαιτείται μια συγκεκριμένη διαδικασία για να διεκπεραιωθεί αλλά ότι ο Φορέας προτίθεται να το επιδιώξει γιατί θεωρεί ότι το Μεγάλο Δάσος είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς καθώς είναι ένα Μνημείο της Φύσης και όπως λένε οι επιστήμονες είναι «η τελευταία ζούγκλα που υπάρχει στην Ευρώπη»: «Θα θέλαμε να γίνει αυτό αν είναι δυνατόν και μέχρι το τέλους του χρόνου. Ήδη ενημερώσαμε τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, ο οποίος είδε πολύ θετικά το εγχείρημα» σημείωσε ο κ. Κουτράκης.
Το Μεγάλο Δάσος είναι γνωστό από την αρχαιότητα καθώς αναφέρεται σ’ αυτό ο Ηρόδοτος περιγράφοντας ότι υπήρχαν λιοντάρια, τα οποία μάλιστα κατασπάραξαν τον στρατό του Ξέρξη, όταν προσπάθησε να το διασχίσει, ενώ και ο Αριστοτέλης κάνει λόγο για τη ζούγκλα στο παραποτάμιο δάσος. Αφιέρωμα στο Μεγάλο Δάσος με αφορμή την πρόταση του Φορέα δημοσίευσε η εφημερίδα «Έθνος» η οποία δίνει μερικά ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία για το Δάσος. Συγκεκριμένα αναφέρει πως: « Το παραποτάμιο δάσος του Νέστου αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα υδροχαρή δάση της Μεσογείου και πως στις αρχές του περασμένου αιώνα είχε έκταση 120.000 στέμματα και καταλάμβανε σχεδόν το 1/4 της συνολικής έκτασης του δέλτα του Νέστου.
Οι μεγάλες αλλαγές στο σύστημα του Δέλτα είχαν ως αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση του άλλοτε μεγαλοπρεπούς δάσους Οι εκχερσώσεις του ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 1920 και η μεγάλη συρρίκνωσή του έγινε στη δεκαετία του 1950, με τα έργα ευθυγράμμισης της κοίτης του ποταμού και τις εκχερσώσεις για την απόδοση μεγάλου μέρους στους αγρότες για καλλιέργεια, που επέφεραν μεγάλες αλλαγές στο σύστημα του Δέλτα με αποτέλεσμα τη δραματική συρρίκνωση του άλλοτε μεγαλοπρεπούς δάσους.
Το 1946 υπήρχαν περισσότερα από 74.000 στρέμματα δάσους και αρκετά δένδρα είχαν ύψος 40 μέτρων. Στο δάσος ζούσαν αρκούδες, λύκοι, αγριόχοιροι, βίδρες, τσακάλια, λαγοί, ζαρκάδια και ελάφια Μάλιστα σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής το αδιάβατο δάσος του Δέλτα χρησίμευε ως καταφύγιο και ορμητήριο των ανταρτών. Στα χρόνια που ακολούθησαν περίπου 54.000 στρέμματα έγιναν γεωργική γη. Παρόλα αυτά όσο έχει απομείνει εξακολουθεί να κατέχει τα πρωτεία, ως το μοναδικό σε έκταση φυσικό παρόχθιο δάσος της Ελλάδας».
Η περιφέρεια «αγκαλιάζει» την πρόταση του Φορέα για το Μεγάλο Δάσος
Την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ πρόκειται να έχει η πρόταση του Φορέα όπως διαβεβαιώνει ο Θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Μιχάλης Αμοιρίδης καθώς την χαρακτηρίζει πολύ αξιόλογη και με βαρύνουσα τουριστική υπεραξία: «Είναι μια πολύ σημαντική πρόταση η ένταξη του Μεγάλου Δάσους στην UNESCO και η περιφέρεια θα την στηρίξει θερμά. Υπάρχει συνεργασία με τον Φορέα και θα βοηθήσουμε όπου μας ζητηθεί. Θεωρώ ότι αξίζει να μπει το Μεγάλο Δάσος στον διεθνή κατάλογο μνημείων της UNESCO γιατί πραγματικά είναι μοναδικό με σπάνια βιοποικιλότητα, ένα αρχέγονο Δάσος μοναδικής ομορφιάς που πρέπει να προστατευτεί και να καταστεί πόλος έλξης εναλλακτικού τουρισμού. Η περιοχή μας είναι ευλογημένη καθώς έχει 4 Εθνικά Πάρκα (σ.σ. Δέλτα Νέστου, Βιστονίδας, Ισμαρίδας -Οροσειράς Ροδόπης – Δέλτα Έβρου – Δαδιάς ). Έχει λοιπόν τεράστια πλεονεκτήματα και προοπτική ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι κάτοικοι καν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά», επισημαίνει ο κ. Αμοιρίδης.
Να σημειώσουμε ότι ένταξη στην UNESCO σημαίνει ένταξη σ’ ένα διεθνή κατάλογο με μνημεία πολιτισμού, αρχαιολογικά ή φύσης. Μ’ αυτό επιτυγχάνεται η αναγνωσιμότητα και προβολή του μνημείου και κατά συνέπεια η επισκεψιμότητά του. Επίσης διατίθεται και χρηματοδότηση για διάφορα έργα προστασίας και ανάδειξης του μνημείου. Ιδού το Μεγάλο Δάσος Ιδού και το Μεγάλο Στοίχημα!
maxanthopoulou@empros.gr
Â