3η Πανελλαδική Δράση για μαιευτήρια φιλικά προς μητέρες και βρέφη και στην Ξάνθη
Σπουδαία εθελοντική προσφορά από την Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ξάνθης
Το Πανελλαδικό Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων για την Υποστήριξη του Μητρικού Θηλασμού και της Μητρότητας διοργάνωσε και φέτος για 3η φορά την Πανελλαδική Δράση για Μαιευτήρια φιλικά προς Μητέρες και Βρέφη. Η δράση έχει τίτλο «Δίνω Ζωή! Δώστε μου τη γέννα που αξίζω» και πραγματοποιείται την περίοδο 27 Απριλίου – 27 Ιουνίου σε 45 πόλεις στην Ελλάδα. Σκοπός της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση των νέων γυναικών, των εγκύων, του ευρύτερου πληθυσμού και της πολιτείας για την αναγκαιότητα της πιστοποίησης όλων των μαιευτηρίων ως φιλικά προς τις μητέρες και τα βρέφη, της γέννας με σεβασμό προς την επίτοκο και την υποχρέωση έναρξης του θηλασμού από την πρώτη στιγμή.
Στην δράση συμμετείχε η Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ξάνθης
Το Σάββατο 6 Ιουνίου, στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης, εθελόντριες μητέρες διένειμαν ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με τα 10 βήματα για να γίνει ένα Μαιευτήριο Φιλικό προς Βρέφη και Μητέρες, το πλάνο τοκετού, τον Διεθνή Κώδικα Εμπορίας Βρεφικών Γαλάτων και άλλα ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με τον θηλασμό. Την επομένη, Κυριακή 7 Ιουνίου, διοργανώθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης μια αξιόλογη ημερίδα με εισηγήσεις γύρω από το θέμα: «Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει μια γυναίκα για τον τοκετό της» με προσκεκλημένους σχετικούς με τον τοκετό και τον θηλασμό.
Αλήθειες και μύθοι γύρω από τον φυσιολογικό τοκετό
Την ημερίδα άνοιξε ο κ. Νίκος Παπανικολάου από την Θεσσαλονίκη, μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος με εξειδίκευση στην ουρογυναικολογία, ακράτεια και πλαστική χειρουργική κόλπου με θέμα: «Φυσιολογικός τοκετός μετά από καισαρική τομή (VBAC) – αλήθειες και μύθοι». Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε: «Είναι μύθος πως έχοντας μια καισαρική τομή στο ιστορικό θα πρέπει όλα τα επόμενα παιδιά να γεννηθούν με καισαρική τομή. Συνηθίζαμε να λέμε ‘’once a section always a section’’. Η πρακτική αυτή έχει αλλάξει εδώ και χρόνια και σε κάθε γυναίκα με μια καισαρική τομή στο ιστορικό της δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει εάν επιθυμεί να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό (Vaginal Birth After Caesarean). Η πιθανότητα επιτυχίας είναι 75% και 3 στις 4 γυναίκες καταφέρνουν να βιώσουν με σεβασμό και ασφάλεια τον τοκετό που επιθυμούν».
Μαιευτήρας και μαιευτήριο, φιλικοί προς την μητέρα και το βρέφος
Ο ντόπιος μαιευτήρας, χειρουργός γυναικολόγος, επιστημονικός διευθυντής της ιδιωτικής μαιευτικής γυναικολογικής κλινικής «Άγιος Δημήτριος», κ. Αλέξανδρος Αμμάρι, μίλησε με θέμα: «Μαιευτήρας και μαιευτήριο, φιλικοί προς τη μητέρα και το βρέφος» Ο κ. Αμμάρι ανέπτυξε την διαδικασία κατά την οποία μπορεί τόσο ένας μαιευτήρας, όσο και ένα μαιευτήριο να γίνουν φιλικά προς τις μητέρες και τα βρέφη. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη της συνεχούς εκπαίδευσης και δημιουργίας πρωτοκόλλων στα ελληνικά μαιευτήρια, παρέχοντας έτσι την βέλτιστη υποστήριξη σε μια επίτοκο και κατ’ επέκταση λεχώνα γυναίκα. Ο φιλικός μαιευτήρας, κατά τον κ. Αμμάρι, οφείλει να δείχνει σεβασμό και κατανόηση, ενώ ταυτόχρονα να παρέχει πλήρη ενημέρωση στην έγκυο. Αντίστοιχα, το φιλικό μαιευτήριο υποχρεούται να έχει εκπαιδευμένο προσωπικό, προκειμένου να στηρίξει την επίτοκο σε όλη την διάρκεια του τοκετού, καθώς και στην μετέπειτα διαδικασία για έναν επιτυχημένο θηλασμό.
Έλεγχος κληρονομικών μεταβολικών νοσημάτων στα νεογνά
Το θέμα: «Έλεγχος κληρονομικών μεταβολικών νοσημάτων στα νεογνά – Έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία» ανέπτυξε ο κ. Αναστάσιος Ξεφτέρης, βιολόγος-γενετιστής Msc, PhD, του Κέντρου Γονιδιακού Ελέγχου Genomed Ξάνθης. Στην εισήγησή του τόνισε την ανάγκη της έγκαιρης διάγνωσης νοσημάτων που αφορούν τον μεταβολισμό διαφόρων ουσιών και την αποτελεσματική θεραπεία τους πριν δημιουργηθούν ανεπανόρθωτες βλάβες σε όργανα ή ιστούς του μωρού.
Ο ρόλος της μαίας στην προετοιμασία και ψυχολογική υποστήριξη της εγκύου
Οι εισηγήσεις ολοκληρώθηκαν με αυτήν της κας Ευστρατίας Μαυρίδου-Σταματούκου, μαίας – ψυχοπροφυλάκτριας, η οποία αναφέρθηκε στο θέμα: «Η προετοιμασία της εγκύου για τον τοκετό και την λοχεία και η ψυχολογική υποστήριξη από την μαία». Η κα Μαυρίδου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, η σωστή προετοιμασία και ενημέρωση για τον τοκετό, την λοχεία και τον θηλασμό είναι σωστό να ξεκινούν από την εγκυμοσύνη. Με σχετικές ασκήσεις ευεξίας, εξάσκηση αναπνοών και καθοδήγηση της εγκύου για το τι θα αντιμετωπίσει κατά την ώρα του τοκετού και πως μπορεί να ανταπεξέλθει. Διαδικασίες στις οποίες συμβάλλει σημαντικά η ψυχολογική υποστήριξη της μητέρας από την μαία.
Έμπειρες μητέρες στηρίζουν εθελοντικά όποια μητέρα το επιθυμεί
Στην Ομάδα Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Ξάνθης υπάρχουν έμπειρες θηλάζουσες μητέρες και είναι στη διάθεση των μαμάδων αυτών, που μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και απόψεων, θέλουν να κατανοήσουν καλύτερα την σημαντικότητα του μητρικού θηλασμού, για την υγιή ανάπτυξη του μωρού τους, και έχουν ενστερνιστεί πλήρως την άποψη ότι ένα νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη μόνο τρία πράγματα: Ζεστασιά από την αγκαλιά της μαμάς του, τροφή από το στήθος της και ασφάλεια από την παρουσία της, τα οποία καλύπτει με τον θηλασμό. Η σημαντική προσφορά των μελών είναι εθελοντική και ανεξάρτητα από την επαγγελματική του ιδιότητα στον τομέα της υγείας, μοιράζονται τις εμπειρίες και τις γνώσεις που απέκτησαν μέσα από το ταξίδι της μητρότητας. Συντονίστριες και διαχειρίστριες της ομάδας που υπάρχει στο Facebook είναι η κα Μαρίνα Λαπαντώνη (6975955025) και η κα Σοφία Παπαδοπούλου (6936708787), που προσφέρουν την βοήθειά τους εθελοντικά 24 ώρες το 24ωρο.
Χ.Δ.