Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Χάθηκε η ευκαιρία της επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας

Χάθηκε η ευκαιρία της επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας

0
dimotiki astynomia

Ιστορική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κατά πλειοψηφία. Αρνητική η δημοτική αρχή είπε ΟΧΙ. Μαζί της συμφώνησαν οι: Καμαρίδης – Κολλάρος

Πούλιος – Μπένης – Τσιακίρογλου – Ανταμπούφης υπέρ της επανασύστασης – Θα δημιουργήσουν ελεγκτικές θέσεις μέσα στις υπηρεσίες

Μια ιστορική απόφαση κατά πλειοψηφία όμως , έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης. Να μην αδράξει την ευκαιρία που του δίνει ο νόμος , να αποφασίσει δηλαδή την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας καθώς υπερίσχυσε η άποψη της δημοτικής αρχής ότι τα αρνητικά είναι περισσότερα από τα θετικά και ότι με 6 άτομα και με την δυνατότητα μετάταξής τους, δημοτική αστυνομία δεν γίνεται! Ο κύβος ερρίφθη κατά την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Τετάρτης και καθώς η εισήγηση της υπηρεσίας δεν είχε πρόταση και ούτε διατύπωνε την επιχειρηματολογία υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης – γεγονός που αποδοκιμάστηκε από την μείζονα αντιπολίτευση- ανέλαβε ο δήμαρχος να εξηγήσει τα θετικά και τα αρνητικά ώστε να τα βάλουν στο ζύγι για να πάρουν την ενδεδειγμένη απόφαση – όπως είπε εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι η υπηρεσία έπραξε καλώς καθώς, η επανασύσταση ή μη της δημοτικής αστυνομία είναι μια πολιτική απόφαση που θα λάβει το δημοτικό συμβούλιο ανεπηρέαστο από την εισήγηση της υπηρεσίας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «ο δήμαρχος και το Δημοτικό συμβούλιο διοικούν τον δήμο και όχι οι υπηρεσίες».

Τα αρνητικά και οι εναλλακτικές σύμφωνα με τον δήμαρχο

Έτσι κατηγοριοποίησε τα αρνητικά για την επανασύσταση αλλά και τις θετικές – όπως τις χαρακτήρισε – εναλλακτικές σε περίπτωση μη επανασύστασης. Όπως ανέφερε: 1) ο νόμος ορίζει την επανασύσταση αυτών των θέσεων ως προσωποπαγείς θέσεις. Πρόκειται για 6 θέσεις για το δήμο Ξάνθης και όπως ορίζει η εγκύκλιος θα πρέπει να καλύπτουν πάνω από 20 αρμοδιότητες, γεγονός που θα τους υποχρεώνει να δουλεύουν 7 μέρες την εβδομάδα και όλο το 24ωρο, πράγμα ανέφικτο. 2)Υπαρχει ιεραρχία με διευθυντή, υποδιευθυντή, τμηματάρχη και επόπτη και απομένουν μόλις 2 άτομα προσωπικό 3) Ο δήμος θα κληθεί να καλύψει με δικά του κονδύλια – που δεν διαθέτει στην παρούσα φάση, όπως είπε ο ίδιος – σε εξοπλισμό και ρουχισμό 4) Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στους 6 υπαλλήλους εάν έχουν συμπληρώσει 5 χρόνια σε μια υπηρεσία να υποβάλουν αίτηση μετάταξης και ο δήμος υποχρεούται να την δεχτεί. Όπως είπε ο δήμαρχος οι εν λόγω υπάλληλοι έχουν συμπληρώσει 5 χρόνια και μπορούν να ζητήσουν να μεταταγούν ιδίως αν έχουν τόσο εξοντωτικό ωράριο και ο δήμος πρέπει να το δεχτεί. Αυτό αυτόματα σημαίνει κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας στην πράξη.

Ελεγκτικές θέσεις μέσα στις υπηρεσίες

Σ’ ότι αφορά τα θετικά, αυτό που ανέφερε είναι η σύσταση ελεγκτικών θέσεων μέσα στις υπηρεσίες καθώς ο νόμος δίνει την δυνατότητα στο δημοτικό συμβούλιο να επιλέξει και αρμοδιότητες και να ορίσει τις διευθύνσεις και τους διοικητικούς υπαλλήλους που θα τις αναλάβουν. Αυτό – όπως υποστήριξε – θα επιφέρει καλύτερη στελέχωση των υπηρεσιών αλλά και θα αξιοποιήσει το υπάρχον δυναμικό. Συνοψίζοντας ο δήμαρχος κατέθεσε την πρόταση του να μην ανασυσταθεί η δημοτική αστυνομία υπό αυτές τις συνθήκες και ζήτησε τον καθορισμό των υπηρεσιών, των θέσεων και των αρμοδιοτήτων για τις ελεγκτικές θέσεις.

Πούλιος – Μπένης – Τσιακίρογλου – Ανταμπούφης υπέρ της επανασύστασης

Διαφορετική ήταν η άποψη του Χ. Πούλιου ο οποίος είπε ότι δεν έχει πεισθεί από τα επιχειρήματα που προέβαλε ο δήμαρχος για να υποστηρίξει την άποψή του για μη επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας και υπενθύμισε τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν και από τον ίδιο όταν καταργήθηκε. Επίσης ζήτησε μετ΄ επιτάσεως μια απάντηση από τον δήμαρχο και την νομική υπηρεσία στο ερώτημα αν μια απόφαση για μη επανασύσταση ισοδυναμεί με απεμπόληση του δικαιώματος να συσταθεί στο μέλλον. Ο κ. δήμαρχος είπε πως δεν απεμπολείται το δικαίωμα για προσωποπαγείς θέσεις και πως αν προκύψει ανάγκη μπορεί αυτό να γίνει. Όμως ο κ. Ξυνίδης ερμήνευσε διαφορετικά το νόμο λέγοντας ότι αν δεν γίνει τώρα η επανασύσταση χάνεται το δικαίωμα να γίνει στο μέλλον και επειδή όπως είπε η πόλη χρειάζεται αστυνόμευση εξέφρασε την άποψη να γίνει η επανασύσταση υπό αυτές τις συνθήκες. Την ίδια θέση εξέφρασε και ο κ. Μπένης υποστηρίζοντας ότι η εικόνα της πόλης είναι χαοτική μετά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομία και ότι πρέπει να ανασυσταθεί. Σ΄ αυτά συμφώνησε και ο κ. Τσιακίρογλου προσθέτοντας ότι οι υπάλληλοι στις υπηρεσίες δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το έργο των δημοτικών αστυνομικών. Την επανασύστασή της επίσης πρότεινε και ο Νίκος Ανταμπούφης ενώ με την άποψη του δημάρχου τάχθηκε ο κ. Καμαρίδης που είπε ότι πείστηκε από τα επιχειρήματά του και ο κ. Κολλάρος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…