Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Δημοτική αστυνομία στην Ξάνθη: Μπορεί ναι, μπορεί και όχι!

Δημοτική αστυνομία στην Ξάνθη: Μπορεί ναι, μπορεί και όχι!

0
dimotiki astynomia

Προβληματισμός δημάρχου για την επανασύστασή της. Πολλές αρμοδιότητες λίγο προσωπικό

Υπάρχει η εναλλακτική των ελεγκτικών θέσεων σε υπηρεσίες και την σκέφτεται η δημοτική αρχή – Π. Πόλη: Παραπληροφόρηση τα περί πεζοδρόμησης

Έντονα προβληματισμένη είναι η δημοτική αρχή Ξάνθης αναφορικά με την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας – ένας θεσμός που καταργήθηκε επί κυβέρνησης Σαμαρά Βενιζέλου και επανήλθε από την τωρινή κυβέρνηση. Το θέμα θα απασχολήσει το επικείμενο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης το οποίο θα κληθεί να πάρει απόφαση για την επανασύσταση της ή όχι καθώς εναπόκειται στην διακριτική ευχέρεια του οργάνου ν’ αποφασίσει.

Προβληματισμός δημάρχου για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας

Ο προβληματισμός – όπως διευκρίνισε στο «Ε» ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος – δεν έγκειται στο γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει την σημασία καθώς το μετρήσιμο αποτέλεσμα του παραγόμενου έργου της τόσο στην ελεγχόμενη στάθμευση όσο και στους ελέγχους για διάφορες άλλες παρανομίες στην πόλη (παράνομη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κ.λ.π.) αλλά στην αναντιστοιχία των αρμοδιοτήτων της που είναι πάνω από 50 – όπως αυτά καθορίζονται στο σχετικό ΦΕΚ- με τον αριθμό των ατόμων που θα κληθούν να τις αναλάβουν οι οποίοι είναι μόνο 6! Όπως σημείωσε ο κ. Δημαρχόπουλος είναι εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολο για μια υπηρεσία με τέτοια στελέχωση να αναλάβει όλο το βάρος της αστυνόμευσης της πόλης, δεδομένου ότι έχουν διευρυνθεί οι αρμοδιότητές της χωρίς αντίστοιχη στελέχωση από προσωπικό. Να σημειώσουμε ότι μετά την ψήφιση του νόμου οι 5 (ο ένας συνταξιοδοτήθηκε) έχουν τοποθετηθεί σε υπηρεσίες, όπως στη δόμηση, γραφείο προσωπικού, αδιεοδοτήσεων και ελεγχόμενης στάθμευσης και εργάζονται κανονικά.

Υπάρχει εναλλακτική…

Και ίσως αυτό να μην αποτελούσε αντικίνητρο για μια απόφαση επανασύστασης της δημοτικής αστυνομίας καθώς αναγνωρίζει ότι είναι ο κατ’ εξοχήν ελεγκτικός μηχανισμός του δήμου αλλά αποφέρει και έσοδα στο δήμο αν δεν δίνονταν από το νόμο η δυνατότητα να μη γίνει μεν η επανασύσταση ως αυτόνομης υπηρεσίας αλλά να τοποθετηθεί σε προσωποπαγείς ελεγκτικές θέσεις το προσωπικό της. Έτσι θα υπάρχει και θα λειτουργεί ένας ελεγκτικός μηχανισμός μέσα σε διάφορες υπηρεσίες. Αυτή την εναλλακτική φαίνεται πως προτίθεται να προκρίνει η δημοτική αρχή στο δημοτικό συμβούλιο.

Παλιά Πόλη: Ποια πεζοδρόμηση;

Διέψευσε κατηγορηματικά ο δήμαρχος Ξάνθης την φημολογία ότι προκρίθηκε το σενάριο της πεζοδρόμησης της Π. Πόλης στην πρόσφατη παρουσίαση της μελετητικής ομάδας της β’ φάσης της κυκλοφοριακής μελέτης. Τόνισε ότι πρόκειται για παραπληροφόρηση, ότι δεν έχει αποφασιστεί τίποτε και ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη για τα ζητήματα της Π. Πόλης καθώς στόχος της δημοτικής αρχής είναι να δοθεί μια συνολική σωστή δίκαιη και λειτουργική λύση που θα λαμβάνει υπ’ όψιν όλες τις πλευρές, τόσο τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται εκεί όσο και τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες της. Επιζητείται λοιπόν μια …σολομώντεια λύση που θα βοηθήσει την ανάπτυξη της Π. Πόλης και θα βελτιώσει παράλληλα και την καθημερινότητα των κατοίκων της αλλά δεν έχει ακόμη συγκεκριμενοποιηθεί και ότι όλα είναι σε επίπεδο προτάσεων που εξετάζονται και αξιολογούνται.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η τουριστική προβολή της ΑΜΘ συνεχίστηκε και στην TRAVEL EXPO CYPRUS 2024

Στην έκθεση αυτή συμμετείχε για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θρ…