Σχόλια 06/06/15

0
Κάποτε φιλοδοξούσαμε να γίνουμε η Δανία του Νότου, αλλά καταλήξαμε η Ζάμπια του Βορρά…


Περί πεζοδρόμων
Κι άλλος Αμοιρίδης σήμερα. Τον θυμήθηκε η στήλη διασχίζοντας τη Δαγκλή. Πεζόδρομος εδώ και χρόνια. Από τους πρώτους. Φωνές και διαμαρτυρίες τότε να μη γίνει. Επέμεινε ο Αμοιρίδης και το έργο έγινε. Και από τότε, πορεύεται με επιτυχία η περιοχή, με τα καφέ και τα άλλα καταστήματα.
Το αρνητικό; Πως από τότε, πεζόδρομοι στην πόλη ένας, άντε δύο νέοι. Δεν ήταν στα σχέδια λόγω των γνωστών αντιδράσεων από μερίδα επαγγελματιών κι έτσι μπορεί να είμαστε από τους λίγους δήμους με ελάχιστους πεζόδρομους στο κέντρο.
«Ε»


Αποδιοπομπαίος θα γίνει
Δεν μας είναι ιδιαίτερα συμπαθής αλλά ούτε και αντιπαθής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης. Όμως την περίοδο αυτή και λίγο πριν, η εκτίμηση είναι πως σ’ αυτόν θα φορτωθούν όλα τα στραβά κι ανάποδα της όποιας διαπραγμάτευσης. Θα γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος. Και βέβαια θ’ αποπεμφθεί και από την κυβέρνηση και θα πάρει των ομματιών του ο άνθρωπος και θ’ ακούει Ελλάδα και πολιτική και θα βγάζει φουσκάλες!
Με τα παραπάνω δεν σημαίνει πως δεν έχει τις δικές του μεγάλες ευθύνες. Απεναντίας. Ήταν η προσωποποίηση ο άνθρωπος των πολλών λόγων, μα πάρα πολλών, λίγων έργων και συχνών διορθώσεων δικών του λαθών και υπερβολών.
Θα πληρώσει τελικά τον λογαριασμό αυτός, και θα του αποδώσουν όλα τα άσχημα και αρνητικά. Ο Γ. Βαρουφάκης περισσότερο πρόβαλε τον εαυτό του και παρήγαγε ελάχιστο έργο σ’ ένα ιδιαίτερα κρίσιμο και σημαντικό υπουργείο.
-Έλεγε και λέει (ακόμη) πολλά…
«Ε»


Α.Π.Ε.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι γνωστές ως μέσον ενέργειας σε όλους τους δημάρχους και εν γένει άρχοντες των διαφόρων θεσμών. Κι ενώ τις γνωρίζουν, γνωρίζουν τη σημασία και αξία τους, ΚΑΝΕΙΣ, δεν έχει προχωρήσει στην αξιοποίησή τους, έστω με κάποιο τρόπο και σε κάποιο επίπεδο.
Έτσι, όλος αυτό ο πλούτος των Α.Π.Ε. είναι χωρίς αξιοποίηση πρώτα από τους δήμους και στη συνέχεια τους άλλους κρατικούς φορείς.
Μάλιστα οι δήμοι θα μπορούσαν ν’ αξιοποιήσουν τις ΑΠΕ για να μειώσουν λειτουργικά τους έξοδα προς τη ΔΕΗ, να παράσχουν θέρμανση σε κατοικίες χωριών (θερμαλισμός) και εν γένει αξιοποίηση των όποιων δυνατοτήτων τους δίνουν οι ΑΠΕ.
Η μόνη προσπάθεια και με επιτυχία μάλιστα έγινε από τον Αμοιρίδη με το υδροηλεκτρικό στον Ξεριά. Έκτοτε ουδέν και πουθενά!
«Ε»


Τουριστικό
Στην Αλεξανδρούπολη άρχισαν μαθήματα… πολωνικής γλώσσας. Αιτία 17 πτήσεις-τσάρτερ από την Πολωνία που θα μεταφέρουν ξανθιές και λυγερόκορμες Πολωνέζες.
Έτσι, εκτός από τους τουρίστες της θάλασσας θα έχουν και τους από αέρος οι φίλοι μας Εβρίτες. Ποιος στη χάρη τους!
«Ε»


Ας αποδείξει ότι είναι ειλικρινής
Ελπίζω η προχθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο υπουργείο παιδείας, ότι “δεν θα επαναφέρουμε ξεπερασμένα μοντέλα του παρελθόντος στην εκπαίδευση”, να υποδηλώνει τις δεύτερες σκέψεις του για την αντιμεταρρύθμιση που επιχειρείται. Αν η δήλωσή του είναι ειλικρινής, θα πρέπει να αντικαταστήσει άμεσα την ιδεοληπτική ηγεσία του υπουργείου παιδείας, να αποσύρει το νομοσχέδιο Μπαλτά και να καταργήσει το νόμο, που πέρασε προ ημερών, με τον οποίο καταργεί την αξιολόγηση, τα 65 πρότυπα πειραματικά σχολεία και την τράπεζα θεμάτων.
Ι.Γκ.


Μισθοί Βουλγαρίας
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία πλήρωσαν και πληρώνουν ακριβά το γεγονός ότι η ιστορία τούς έριξε στη λάθος πλευρά. Και είναι εξωφρενικό να μιλούν για μισθούς Βουλγαρίας αυτοί που θρηνούν ακόμη και σήμερα για τη συμφωνία της Βάρκιζας και αναζητούν τη ρεβάνς για την ήττα στον εμφύλιο, που μας στέρησε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τον….Παράδεισο.
Β.Π.


Το καλό, το κακό, το άσχημο και το φρικτό σενάριο…
Τα τέσσερα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, μετά και τη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, καταγράφει ο γνωστός δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτής του Reuters, Ούγκο Ντίξον. Ο Ντίξον παραθέτει τα τέσσερα πιθανότερα ενδεχόμενα, χαρακτηρίζοντάς τα ως το «καλό», το «φτωχό», το «κακό» και το «φρικτό».
Το καλό σενάριο, είναι ο Αλέξης Τσίπρας να συμφωνήσει με τους δανειστές, να μην μπορεί, όμως, να «πουλήσει» τη συμφωνία στους σκληρούς του κόμματός του, να προκαλέσει εκλογές και να κερδίσει.
Το δεύτερο «φτωχό» σενάριο θέλει τον Τσίπρα να συμφωνεί με τους πιστωτές, να κρατάει τις σκληρές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, να αποτυγχάνει να εφαρμόσει επαρκώς τα όσα συμφωνήθηκαν και την κρίση να επιστρέφει σε λίγους μήνες.
Στο άσχημο σενάριο δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχει χρεοκοπία και επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων μετά την οποία ο Τσίπρας παραδίδει την διακυβέρνηση σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Το φρικτό σενάριο θέλει, τέλος, τον πρωθυπουργό να μην επιτυγχάνει συμφωνία, να υπάρχει χρεοκοπία, να διατηρεί, όμως, την εξουσία (ίσως μετά από νέες εκλογές) και να συνεχίζει τη σύγκρουση.
Στη δική μας δραματική –και όχι γουέστερν- ταινία, εκτός από την καλή, την κακή και την άσχημη, υπάρχει και η φρικτή εκδοχή. Βρισκόμαστε τώρα στο σημείο που όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά…


Εκτός Ευρώπης, εντός… Αφρικής
Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις γεωγραφίας κανείς για να παρακολουθήσει τα σχόλια των τελευταίων ημερών. Πριν μερικές εβδομάδες, οι διαπραγματεύσεις για επίτευξη συμφωνίας με εταίρους και δανειστές δεν έδιναν πολλές ελπίδες και ήταν διάχυτος ο κίνδυνος αδυναμίας πληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ λόγω έλλειψης ρευστότητας. Αν αυτό συνέβαινε, θα ήμασταν η πρώτη ανεπτυγμένη (θεωρητικά) χώρα στα 72 χρόνια του Ταμείου, που δεν αποπληρώνει υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ. Στην ίδια δηλαδή κατηγορία με την Ζιμπάμπουε, που βρίσκεται στην νότια Αφρική. Καθώς έφτασε η ημερομηνία καταβολής της δόσης των 305 εκατ. ευρώ, η κυβέρνηση κατέθεσε αίτημα αναβολής της αποπληρωμής των επιμέρους τμημάτων της δόσης ύψους 1,6 δις ευρώ για συνολική καταβολή στο τέλος του μήνα. Παρότι τα κυβερνητικά στελέχη ισχυρίζονται ότι τα λεφτά… υπάρχουν, θέλησαν να δώσουν έτσι μια έμμεση απάντηση στα σκληρά μέτρα της πρότασης των δανειστών. Και έτσι από Ζιμπάμπουε γίναμε Ζάμπια. Λίγο βορειότερα δηλαδή, αλλά πάλι στην Αφρική. Παρότι η τακτική υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες στο παρελθόν, συνεχώς ταυτιζόμαστε για κάποιο λόγο με χώρες που στο μυαλό μας φαντάζουν τριτοκοσμικές. Άσχετο αν αυτές παρουσιάζουν μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Είναι συνώνυμες της κατάντιας και της εξαθλίωσης. Αφού λοιπόν από Ουγκάντα και Ζιμπάμπουε έχουμε προαχθεί σε Ζάμπια, ας τους μοιάσουμε και λίγο στην πρόοδο που σημείωσαν.
Χ.Δ.


Παιδική Γιορτή Περιβάλλοντος
Όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν στην κεντρική πλατεία της πόλης μας χθες κατά τις πρωινές ώρες, σίγουρα θα μαγεύτηκαν από τα χρώματα, τις κατασκευές, τις παιδικές φωνές, τους ήχους και τους χορούς από τους μαθητές των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων της Ξάνθης. Όσοι δεν ήξεραν για την μέρα, σίγουρα τους έμεινε χαραγμένη στην μνήμη. Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Πολυποίκιλες δράσεις, παιχνίδια, ζωντανή μουσική και τραγούδι, ζωγραφιές, μεταμφιέσεις, φυτά και ζαρζαβατικά κατέκλυσαν την πλατεία και ανάγκαζαν κάθε περαστικό να σταματήσει και να χαζέψει έστω και για λίγο. Πέρα από την διασκέδαση όμως, ήταν μια καλή αφορμή για τα παιδιά να μάθουν για το περιβάλλον και να μεταφέρουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο τα όσα έμαθαν.. Όχι γενικά και αόριστα, αλλά μέσω στοχευμένων δράσεων, που τα έφεραν σε επαφή με την φύση και την δημιουργία. Ως αυριανοί πολίτες πρέπει να σχηματίσουν από νωρίς περιβαλλοντική συνείδηση, να συνειδητοποιήσουν στο μέτρο του δυνατού το μεγάλο αγαθό, που είναι το φυσικό μας περιβάλλον, αλλά και τις υποχρεώσεις και σχέσεις αλληλεξάρτησης με αυτό. Μόνο χαρά και ελπίδα χαρίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες.
Χ.Δ.


Έργα και ημέρες στον δήμο Αβδήρων
Μεγάλη κινητοποίηση έχει κάνει η δημοτική αρχή Αβδήρων για τον καθαρισμό των παραλιών του δήμου. Συγκεκριμένα εκτός από την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου κινητοποίησε όλους τους συλλόγους αλλά και μαθητές από σχολεία να συνδράμουν εθελοντικά στην προσπάθεια. Και έτσι πετυχαίνει δυο καλά: Και θα έχει παραλίες καθαρές και ενεργοποιεί και τον εθελοντισμό που είναι μια κοινωνική δύναμη που μπορεί να κάνει παρεμβάσεις με πολύ σημαντικά αποτελέσματα σ’ όλους τους τομείς. Παράλληλα εργάζονται πολύ μεθοδικά για τα Δημοκρίτεια που θα ξεκινήσουν στις 18 Ιουλίου με την γιορτή της σαρδέλας στο Πόρτο Λάγος και θα ολοκληρωθούν στις 5 Αυγούστου. Δεν θα διαρκέσουν δηλαδή 1 μήνα όπως με την προηγούμενη δημοτική αρχή. Δεν έγινε γνωστό ποιος θα είναι ο καλλιτέχνης στην κεντρική συναυλία στα Άβδηρα αλλά στην Γενισέα η Ποδοσφαιρική Ομάδα έκλεισε για συναυλία την Γλυκερία και την Ελένη Βιτάλη. Δυο πολύ αξιόλογες και καταξιωμένες καλλιτέχνιδες. Ας ελπίσουμε ότι ανάλογου επιπέδου θα είναι και η επιλογή του δήμου.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Περί οδησήμανσης πάλι Ιδού κι άλλο ένα θέμα που καλείται ν’αντιμετωπίσει η παρούσα δημοτικ…