Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Άρχισε το Ραμαζάνι με νηστεία και προσευχή για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας

Άρχισε το Ραμαζάνι με νηστεία και προσευχή για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας

0
Ramazani-empros

Ιερός μήνας αγάπης και ελεημοσύνης για κάθε μουσουλμάνο

Φέτος το Ραμαζάνι άρχισε στις 18 Ιουνίου και τελειώνει στις 17 Ιουλίου

Σε περίοδο νηστείας και προσευχής βρίσκονται οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας καθώς έχει αρχίσει από την Πέμπτη 18 Ιουνίου μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές της μουσουλμανικής θρησκείας, το Ραμαζάνι.

Γιορτή της νηστείας και της προσευχής

Είναι η Γιορτή της νηστείας και της προσευχής και η πνευματική όψη της νηστείας ορίζει απαγόρευση του ψέματος, του κουτσομπολιού, της εξαπάτησης και γενικά όλων των αρνητικών χαρακτηριστικών των ανθρώπων. Όπως ορίζεται στο Κοράνι η νηστεία είναι μία αυστηρή πράξη βαθιάς προσωπικής λατρείας κατά την οποία οι Μουσουλμάνοι επιδιώκουν το υψηλότερο επίπεδο συνειδητοποίησης του Θείου. Η νηστεία αυτή έχει σκοπό να βοηθήσει τους Μουσουλμάνους να μάθουν την αυτοπειθαρχία, την εγκράτεια, τη γενναιοδωρία αλλά και την υπομονή. Τους θυμίζει επίσης το πόσο υποφέρουν οι φτωχοί, εκείνοι που σπάνια τρέφονται καλά ή δε βρίσκουν το κατάλληλο φαγητό.

Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού οι μουσουλμάνοι έχουν καθολική νηστεία (ούτε νερό, ούτε κάπνισμα) από τις 3.45 το πρωί και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και μόνο όταν δύει ο ήλιος μπορούν να φάνε και να πιουν. Η νηστεία αυτή στόχο έχει να διδάξει στους πιστούς την εγκράτεια, την υπομονή, τη μετριοφροσύνη, την πνευματικότητα, αλλά και να τους θυμίζει τα θρησκευτικά τους καθήκοντα. Έτσι καθημερινά επισκέπτονται το τζαμί και προσεύχονται (ταραβίς) μαζί με τον Ιμάμη Διαρκεί 29 μέρες και κορυφώνεται στις 17 Ιουλιου με την τριήμερη γιορτή του Ραμαζάν Μπαϊράμ.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ραμαζάνι

Το ένατο μήνα του ισλαμικού έτους, κατά τον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, «παραδόθηκε το Κοράνι ως οδηγός των ανθρώπων» («Ραμαντάν» στα αραβικά, «Ραμαζάν» στα τουρκικά). Ο μήνας αυτός είναι ιερός για τους Μουσουλμάνους, καθώς επιβάλλεται να τηρούνται ορισμένοι κανόνες, που έχουν χαρακτήρα εξιλασμού και υπακοή στις εντολές του Θεού (Αλλάχ). Φέτος το Ραμαζάνι στις 18 Ιουνίου και τελειώνει στις 17 Ιουλίου. Θυμίζει, τηρουμένων των αναλογιών, τη χριστιανική Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Ο μήνας του Ραμαζανιού είναι το διάστημα, όπου οι Μουσουλμάνοι απέχουν από τα… πάντα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από το πρωί έως τη δύση του ηλίου, δεν τρώνε, δεν πίνουν, δεν καπνίζουν και δεν κάνουν σεξ, ώστε να πετύχουν πλήρη σωματική και πνευματική κάθαρση. Δεν φθάνει μόνο η απόλυτη νηστεία κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εκτελέσει ο πιστός το καθήκον του απέναντι στον Θεό. Θα πρέπει να μην υποπέσει και σε ορισμένα αμαρτήματα, όπως το ψέμα, η συκοφαντία, η ζηλοφθονία, η πλεονεξία και η ψευδομαρτυρία. Το Ραμαζάνι είναι περίοδος αναγέννησης κι ένα από τα πέντε κύρια καθήκοντα του καλού μουσουλμάνου. Μετά τη Δύση επιτρέπονται τα πάντα, αφού οι πιστοί προσευχηθούν και καθίσουν στο τραπέζι για το δείπνο, που ονομάζεται «ιφτάρ». Στη συνέχεια επισκέπτονται φίλους και γνωστούς, ενώ πολλοί μουσουλμάνοι ξαγρυπνούν προσευχόμενοι έως την επόμενη αυγή. Από τα μεσάνυχτα ως την ανατολή του ηλίου προβλέπεται ένα γεύμα, το «σαχούρ», για να αντιμετωπίσουν οι πιστοί την παρατεταμένη νηστεία της ημέρας. Το Ραμαζάνι τελειώνει με τριήμερη γιορτή χαράς, η οποία ονομάζεται «ιντ αλ-φιτρ» («διακοπή της νηστείας», «Σεκέρ Μπαϊράμ» στα τουρκικά) ή «ιντ αλ-σαρχίρ» («μικρή γιορτή»).

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σήμερα στο Νευροκόπι η κηδεία του Σμηναγού Τσιτλακίδη

Θα παραβρεθεί η ΠτΔ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση  Βαρύ είναι τ…