Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο. Βουρβουκέλης: «υπάρχουν ακόμη νέοι άνθρωποι με όρεξη και όραμα που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική»

Ο. Βουρβουκέλης: «υπάρχουν ακόμη νέοι άνθρωποι με όρεξη και όραμα που θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική»

0
vourvoukelis odysseas

Ένας εκφραστής της νέας γενιάς επαγγελματιών, με πρόσφατη παρουσία στην τοπική πολιτική σκηνή εξηγεί γιατί απαξιώθηκε η πολιτική, παρουσιάζει τους λόγους που οδήγησαν στη διαμόρφωση μιας νέας κίνησης για το Επιμελητήριο και αφού έχει παρέλθει κάποιο διάστημα αναφέρεται στην προσέγγισή του με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ και όσα μεσολάβησαν

Ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης, γνωστός συνιδιοκτήτης του οινοποιείου «Κτήμα Βουρβουκέλη» από τη νέα γενιά ξανθιωτών που ασχολούνται με την πολιτική, αρκετό καιρό αφότου ολοκληρώθηκαν οι βουλευτικές εκλογές, όπου και ο ίδιος είχε καταθέσει η υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγο διάστημα αφότου ανακοινώθηκε η πρωτοβουλία της νέας επιμελητηριακής κίνησης, παρουσιάζει τις θέσεις του, δίνει διευκρινίσεις και αναφέρεται σε όσα θεωρεί ότι πρέπει να αποτελέσουν τον εξοπλισμό κάθε νέου πολιτικού, αλλά και όσα πρέπει να αφήσουμε πίσω για να πάει ο τόπος μπροστά.

«Ε». Οδυσσέα, εκφράζεις τη νέα γενιά επαγγελματιών που μπαίνουν στον πολιτικό στίβο, σε μία περίοδο που οι νέοι απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς. Ποια είναι τα κίνητρά σου και ποιος ο στόχος αυτής της επιλογής;

«Ο.Β»: Περιγράφετε ακριβώς στην ερώτηση σας την κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την πολιτική σε σύνδεση με τους νέους γενικά αλλά και με τους νέους που επαγγελματικά ακόμα είναι ενεργοί . Όντως σε μια περίοδο όπου η πολιτική αλλά και οι άνθρωποι  που την αντιπροσωπεύουν έχουν  απαξιωθεί πλήρως και κυρίως από τους νέους. Υπάρχουν όμως ακόμα άνθρωποι και πόσο μάλλον νέοι άνθρωποι με όρεξη και όραμα να ασχοληθούν με την πολιτική . Με την πολιτική όμως  όχι όπως την γνωρίσαμε από τους παππούδες μας και τους πατεράδες μας . Αντιθέτως πολιτική που θέλει να μιλήσει κατευθείαν στη ζωή του τόπου μας, να συνομιλήσει και να αναδιαμορφώσει μαζί με τον λαό την ζωή όλων μας .

Μοναδικά κίνητρα μπορούν να θεωρηθούν έννοιες οι οποίες έχουν χαθεί εδώ και χρόνια. Αξιοκρατία , δικαιοσύνη και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον .

Πολύ ρομαντικά θα πει κάποιος όλα αυτά, τα έχουμε ξανακούσει τα έχουμε ξαναδιαβάσει. Πιστέψτε με εάν δεν θέσουμε στην βάση της ζωής μας και δη της πολιτικής πάνω σε αυτές τις έννοιες ξανά κ ξανά , τότε δε θα κάνουμε τίποτα απολύτως , τότε απλώς θα περνάνε  τα χρόνια και φυσικά θα κυριαρχεί πολύ εύκολα το ρουσφέτι , η αδικία και η συντήρηση .

Μοναδικός στόχος η ανάδειξη ανθρώπων οι οποίοι δεν είναι ούτε επαγγελματίες πολιτικοί ούτε επαγγελματίες συνδικαλιστές, ούτε κομματικοί επαγγελματίες . Ο λαός έχει κουραστεί έχει αηδιάσει με όλους τους γυρολόγους της πολιτικής, με όλους τους κομματικούς στρατούς, με όλους τους πολυθεσίτες .

«Ε». Προέρχεσαι από τον επιχειρηματικό κόσμο του νομού και αποτελείς μέρος μιας ομάδας επαγγελματιών που επιθυμούν να δώσουν το παρών στις επόμενες εκλογές του Επιμελητηρίου. Από τι έχει ανάγκη ο θεσμός και ποιες είναι οι προτάσεις σας για την παρέμβαση που πρέπει να έχει ο φορέας προς όφελος της τοπικής αγοράς και επιχειρηματικότητας;

«Ο.Β»: Εδώ και μήνες έχει συγκροτηθεί μια ομάδα επαγγελματιών με μόνο κίνητρο την ανασυγκρότηση θεσμών όπως το ΕΒΕ. Η συγκρότηση αυτή ξεκίνησε ουσιαστικά εδώ και έναν χρόνο . Φυσικά στόχος μας είναι η συγκρότηση παράταξης για να κατέλθει στις επόμενες εκλογές των ΕΒΕ όποτε και αν γίνουν αυτές . Η ομάδα αυτή αποτελείται και μεγαλώνει συνεχώς από ανθρώπους καταξιωμένους στην επαγγελματική ζωή του νόμου μας , από νέους και νέες χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και φυσικά από έμπειρους ανθρώπους οι οποίοι με τις εμπειρίες τους θα αναδιαμορφώσουν ένα πλαίσιο με πλουραλισμό απόψεων και ιδεών για το καλύτερο μέλλον ενός ΕΒΕ Ξάνθης το οποίο έχει χάσει το δρόμο του , έχει χάσει τις βασικές του λειτουργίες .

Επιδίωξη μας είναι σε αρχικό στάδιο η επανένωση της ενημέρωσης του επαγγελματία, σύνδεσης του ΕΒΕ με τον καθένα που ´´ επιχειρεί ´´ στο νόμο μας ή που θέλει να ´´ επιχειρήσει´´. Έπειτα θα υπάρξει ένα δομημένο και κοστολογημένο σχέδιο ανάδειξης υπηρεσιών και προϊόντων όπου πρωτοπορεί ο νόμος μας.

Κάτι ακόμα πολύ ριζοσπαστικό αλλά συνάμα αρκετά εποικοδομητικό και χρήσιμο είναι η δημιουργία δημοψηφισμάτων σε επίπεδο πολιτών αλλά και σε επίπεδο επαγγελματιών για πολλά και διάφορα θέματα που απασχολούν τον πολίτη που συνδέεται με τον επαγγελματία του τόπου μας .

Με λίγα λόγια θέλουμε να δώσουμε μια νέα πνοή στον θεσμό με βάση όμως την επαναλειτουργία των ήδη εννοούμενων υπηρεσιών και λειτουργιών του ΕΒΕ που δυστυχώς στην πορεία έχουν χαθεί κάπου στη μετάφραση .

«Ε»: Το όνομά σου έχει συνδεθεί με τον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αποσαφηνίσέ μας τις θέσεις του κόμματος για την επιχειρηματικότητα και με τι μέτρα σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα ζέοντα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

«Ο.Β»: Καταρχάς να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι μέλος ούτε του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κανενός άλλου κόμματος . Το ότι έχει συνδεθεί το όνομα μου με τον ΣΥΡΙΖΑ απορρέει από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να κατέλθω στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές ως επικεφαλής ενός ανεξάρτητου συνδυασμού για τον δήμο Αβδήρων  και φυσικά την διάθεση μου και επίσημη υποβολή υποψηφιότητας μου για το ψηφοδέλτιο των τελευταίων εθνικών εκλογών με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ . 

Όσον αφορά το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με όποια σύνδεση έχω με στελέχη της κυβέρνησης αλλά και του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ μπορώ αν σας πω ότι το μεγαλύτερο βάρος πέφτει αυτή τη στιγμή στη διαμόρφωση ενός σταθερού οικονομικού περιβάλλοντος . Έπειτα θα υπάρξουν ρυθμίσεις στην βελτίωση του πεδίου δράσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών αλλά και των εργαζομένων και την ισορρόπηση του πλαισίου επιχειρηματικότητας προς τους μικρομεσαίους παρά Â στις  μεγάλες βιομηχανίες όπως ισχύει τώρα .

Τα πρώτα δείγματα είναι φυσικά η ρύθμιση των 100 δόσεων και έπονται ρυθμίσεις στο πλαίσιο της γραφειοκρατίας, του παραεμπορίου και της απονομής δικαιοσύνης σε θέματα που άπτονται τον επαγγελματία και τις επιχειρήσεις .

«Ε»: Κατέθεσες υποψηφιότητα για να συμμετέχεις στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, δεν επιλέχθηκες. Πού αποδίδεις ευθύνες και πώς κρίνεις εκ των υστέρων τη δική σου επιλογή;

«Ο.Β»: Πρώτα να πω κάποιες αλήθειες και κάποια γεγονότα . Θέλω να αποσαφηνίσω ότι όντως η επίσημη κομματική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε γραμματέας κ. Νίκος Καλιαμπάκας αλλά και ο νυν κ. Γεώργιος Χατζηθεοδώρου, μου είχαν κάνει πρόταση για το εγχείρημα του δήμου Αβδήρων για τις δημοτικές εκλογές του 2014 . Δυστυχώς δεν ενέδωσα, αν και υπήρχαν ελπιδοφόρες προοπτικές για την αλλαγή ρότας στο δήμο Αβδήρων, λόγω δικών μου προσωπικών οικογενειακών θεμάτων και πιο συγκεκριμένα λόγω της κατάστασης του πατέρα μου. Αφού τελικά επέλεξα να μην κατέλθω στις εκλογές με όσες δυνάμεις μπορούσα βοήθησα τον συνδυασμό του Νίκου Καλιαμπάκα, και μέχρι και την τελευταία στιγμή υπήρχε το ενδεχόμενο να συμμετέχω στο συνδυασμό. Δυστυχώς κάποιοι μέσα από τον κομματικό σωλήνα της νομαρχιακής δυσαρεστήθηκαν και το θεώρησαν μέχρι και προδοσία.

Όσον αφορά την κατάθεση υποψηφιότητας μου για το ψηφοδέλτιο στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές κινήθηκα και έκρινα βάσει της ιδεολογικής μου βάσης η οποία κινείται προς το ευρύ φάσμα της αριστεράς αλλά κυρίως θέλοντας να προσφέρω στον τόπο μου ενεργά μέσω του θεσμού του βουλευτή τον οποίο δυστυχώς κάποιοι νυν και πρώην έχουν καταντήσει αναξιόπιστο και άχρηστο.

Τα γεγονότα όμως που διαδραματίστηκαν μέχρι την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρα . Εγώ κατέθεσα στην τοπική νομαρχιακή αλλά και στην κεντρική επιτροπή του κόμματος το όνομα μου και το βιογραφικό μου . Δυστυχώς δεν είχα πολλές συνδέσεις και διασυνδέσεις όπως είχαν άλλοι με το κόμμα και την τοπική νομαρχιακή οπότε ήλπιζα μόνο στην σοβαρή αξιολόγηση μου ως πολίτη και ως επαγγελματία . Αντίθετα με την γνωστή ευαισθησία που διέπει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα δημοκρατίας ποτέ δεν έγινε συγκεκριμένη ολομέλεια για την ψήφιση και την εκδήλωση πρόθεσης υποψηφιοτήτων . Αν μπορούσα να αποδώσω ένα ελαφρυντικό σε όλο αυτό θα ήταν η πολύ γρήγορη διαδικασία των εκλογών . Και πάλι όμως θα έπρεπε να είναι από καιρό προετοιμασμένοι . 

Οι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν και γράφτηκαν για το όνομα μου είναι αρκετά ανάξιοι για να τους σχολιάσω, αλλά και πάλι ειπώθηκαν προσβλητικοί χαρακτηρισμοί είτε σε κλειστές νομαρχιακές συνεδριάσεις είτε δημόσια μέσω γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου.

Προσωπικά νομίζω μέσα από τις δηλώσεις μου δημόσια εκείνη την περίοδο έκανα σαφές ότι δέχομαι τις αποφάσεις του κόμματος αλλά και τους λόγου που με ώθησαν στην κατάθεση αυτής της υποψηφιότητάς μου. Φυσικά δεν ασχολήθηκα με τις άθλιες επιθέσεις στο πρόσωπο μου.

Γι’ αυτή μου την επιλογή φυσικά και δε μετανιώνω. Προσωπικά θα είμαι παρών σε οποιαδήποτε ενέργεια αποσκοπεί στο καλό του τόπου μου και θα βοηθάω ανθρώπους που είναι πραγματικοί αγωνιστές .

«Ε»: Το οινοποιείο «Κτήμα Βουρβουκέλη» έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό μερίδιο της εγχώριας αγοράς, αλλά και του εξωτερικού. Πού οφείλεται αυτή η επιτυχία και πώς κρίνεις τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα στο νομό μας. Τι συμβουλές θα έδινες σε νέους επαγγελματίες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην παραγωγή;

«Ο.Β»: Το κτήμα Βουρβουκέλη με εμπνευστή το Νίκο Βουρβουκέλη έχει φτάσει σε επίπεδο να διαφημίζει έναν τόπο ιστορικό όπως τα Άβδηρα αλλά και την Ξάνθη γενικότερα σε σχεδόν όλες τις ηπείρους της γης . Αυτό φυσικά μέσω των εξαγωγών που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η εταιρία μας .

Στις δύσκολες αυτές εποχές που διανύουμε θα έλεγα με μεγάλη σιγουριά όσοι νέοι και νέες μπορούν να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα και σε δεύτερη φάση να επιχειρήσουν επενδύσεις για παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων με μεγάλη προστιθέμενη αξία να το κάνουν. Ως χώρα και ως τόπος έχουμε και διαθέτουμε πολλά και μοναδικά προϊόντα . Φυσικά σε όλο αυτό θα μπορεί να βοηθήσει και το κράτος με ανάλογες επιδοτήσεις και συμβουλευτική, όταν οργανωθεί επιτέλους. Αλλά όπως έλεγε και ο πατέρας μου εάν δε μπορείς να σταθείς από μόνος στα πόδια σου όποια βοήθεια και να σου παρέχουν τότε δεν έχεις μέλλον .

Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…