Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ανατροπές και αβεβαιότητα για όσους ξαναδώσουν Πανελλαδικές – “Μαχαίρι” πλέον στις μετεγγραφές

Ανατροπές και αβεβαιότητα για όσους ξαναδώσουν Πανελλαδικές – “Μαχαίρι” πλέον στις μετεγγραφές

0
panelladikes apotelesmata

«Η ώρα της αλήθειας» για τους υποψήφιους – Πώς μπορείτε να μάθετε σήμερα την βαθμολογία σας

Παρά τις πολλές αντιδράσεις και τις επικρίσεις για επιστροφή των εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων στην προ του 1980 εποχή, τέθηκε την προηγούμενη Πέμπτη σε δημόσια διαβούλευση, που θα διαρκέσει μία εβδομάδα, το νομοσχέδιο που ουσιαστικά ‘’επανασυστήνει’’ τα ελληνικά Πανεπιστήμια, καταργώντας πληθώρα διατάξεων του νόμου ‘’Διαμαντοπούλου’’. Παρότι το μεγαλύτερο μέρος του νομοσχεδίου αφορά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την έρευνα, περιλαμβάνει ρυθμίσεις που προβλέπουν διπλές πανελλαδικές εξετάσεις για την επόμενη χρονιά (με το παλιό και το νέο σύστημα) και τον νέο νόμο μετεγγραφών με μοριοδότηση.

Πανελλαδικές… κατ’ επιλογή για τους φετινούς αποφοίτους

Η διάταξη για τις Πανελλαδικές προκαλεί ερωτήματα, καθώς δεν αναφέρει αν θα υπάρχουν, για παράδειγμα, δύο ειδών μηχανογραφικά, καθώς οι σχολές, βάσει του νέου συστήματος, έχουν κατανεμηθεί διαφορετικά. Όπως μας ανέφερε ο ιδιοκτήτης του Φροντιστηρίου ΕΞΑΝΤΑΣ, Θανάσης Εμμανουήλ, επαφίεται στην κρίση του υποψήφιου αν θα επιλέξει να διαγωνιστεί την επόμενη χρονιά με το 10% των μαθητών προηγούμενων ετών και το φετινό σύστημα των έξι μαθημάτων ή αν θα διαγωνιστεί με το 90% των υποψηφίων και το νέο σύστημα των τεσσάρων μαθημάτων. «Δεν υπάρχει κάποια πανάκεια για το ποιο σύστημα είναι το πλέον συμφέρον για το κάθε παιδί. Αυτοί που προετοιμάστηκαν φέτος καλά, ίσως επιλέξουν το παλιό σύστημα. Σίγουρα, πάντως, θα πρέπει να το σκεφτούν και να το ‘’ζυγίσουν’’ πολύ καλά», δήλωσε ο κ. Εμμανουήλ.

Το νέο εξεταστικό σύστημα ‘’γέφυρα’’ για τα επόμενα δύο χρόνια

Ο φιλόλογος – ιδιοκτήτης Φροντιστηρίου, Ηρακλής Ζωγράφος, χαρακτήρισε το νέο εξεταστικό σύστημα ως ‘’γέφυρα’’ για επόμενα δύο χρόνια, μέχρι να ανοίξει μια συζήτηση για την Παιδεία, γενικότερα. Πλέον, καταργείται η διεκδίκηση εισαγωγής του 10% των εισακτέων σε κάθε σχολή χωρίς νέες εξετάσεις βάσει της βαθμολογίας της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικών εξεταζόμενα μαθήματα. Όσοι υποψήφιοι επιλέξουν να μετέχουν την επόμενη χρονιά στο 10% των εισακτέων, θα έχουν απλά το δικαίωμα επιλογής ανάμεσα στο παλιό σύστημα των έξι μαθημάτων και στο νέο των τεσσάρων. Όσοι, πάντως, αποφασίσουν να ξαναδοκιμάσουν την ‘’τύχη’’ τους την επόμενη χρονιά, θα πρέπει να δηλώσουν τον τρόπο εξέτασης και την Ομάδα Προσανατολισμού που επιθυμούν μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου.

Αλλαγές στα πεδία, την ύλη και τον αριθμό των μαθημάτων

Πέρα από την μείωση των μαθημάτων από έξι, που ίσχυαν μέχρι σήμερα, σε τέσσερα, θα υπάρξει και εντελώς διαφορετική κατανομή των σχολών στα πέντε νέα επιστημονικά πεδία που έχουν δημιουργηθεί. Καθορίζονται τρεις Ομάδες Προσανατολισμού που ορίζονται ως: Ανθρωπιστικών (η παλιά Θεωρητική κατεύθυνση), Θετικών (εμπεριέχοντας πλέον κάποιες σχολές της παλιάς Τεχνολογικής κατεύθυνσης) και Οικονομίας-Πληροφορικής. Οι υποψήφιοι θα εξετάζονται υποχρεωτικά σε τρία χαρακτηριστικά μαθήματα της κάθε Ομάδας (π.χ. Έκθεση, Αρχαία και Ιστορία) και θα καλούνται να επιλέξουν ένα ή δύο επιπλέον μαθήματα, ώστε να ‘’ξεκλειδώσουν’’ κάποιες σχολές των άλλων Ομάδων. Ένας υποψήφιος, δηλαδή, των Ανθρωπιστικών σπουδών θα μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε Λατινικά, Βιολογία Γεν. Παιδείας και Μαθηματικά Γεν. Παιδείας, ανάλογα με τις σχολές που επιθυμεί. Οι Παιδαγωγικές σχολές ‘’ανοίγουν’’ πλέον για όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού με την Ιστορία Γεν. Παιδείας, ενώ για πρώτη φορά οι Οικονομικές Σχολές δεν θα είναι ‘’ανοιχτές’’ στους υποψήφιους των Ανθρωπιστικών σπουδών. Αλλαγές θα υπάρξουν και στην ύλη των Λατινικών και της Χημείας, με νέο βιβλίο που θα γραφεί, λόγω της μη ύπαρξης ανάλογης ύλης στην Β΄ Λυκείου. Ένα νέο κεφάλαιο προστίθεται στην Φυσική, ενώ ένα κεφάλαιο αφαιρείται από τα Μαθηματικά, όπως και από την Ιστορία Κατεύθυνσης, όπου προστίθεται ένα κεφάλαιο από τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

Μετεγγραφές με μοριοδότηση

Ελάχιστες τροποποιήσεις με «κοινωνικό» προφίλ περιέχει η ρύθμιση για τις μετεγγραφές, η οποία άλλωστε υπήρξε και το σημείο «τριβής» μεταξύ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η μοριοδότηση για τις μετεγγραφές ορίζεται ως εξής:

5 μόρια για κατά κεφαλήν εισόδημα 3.000 ευρώ

4 μόρια για κατά κεφαλήν εισόδημα 3.001 έως και 6.000 ευρώ

3 μόρια για κατά κεφαλήν εισόδημα 6.001 έως και 9.000 ευρώ (το όριο στο αρχικό νομοσχέδιο ήταν 8.000)

3 μόρια σε δικαιούχους που είναι ορφανοί από δύο γονείς (αρχικά ήταν 2 μόρια)

2 μόρια σε μέλος πολύτεκνης οικογένειας

1 μόριο σε μέλος τρίτεκνης οικογένειας ή σε δικαιούχο που έχει αδελφό ή αδελφή φοιτητή σε άλλη πόλη ή ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων, έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο με αναπηρία 67% και άνω, είναι ορφανός από ένα γονέα ή τέκνο άγαμης μητέρας

Τα παραπάνω τίθενται σε πλαφόν 15% επί του αριθμού εισακτέων, το υπουργείο Παιδείας όμως αφήνει ένα μικρό ‘’παραθυράκι’’ με σύσταση πενταμελούς επιτροπής με πρόεδρο από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για εξέταση αιτημάτων κατ’ εξαίρεσιν.

Σήμερα οι βαθμολογίες των Πανελλαδικών εξετάσεων

Από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων γνωστοποιήθηκε ότι η βαθμολόγηση των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων ολοκληρώθηκε και οι βαθμοί θα ανακοινωθούν σήμερα, Τετάρτη 23 Ιουνίου. Πιο συγκεκριμένα:

Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΓΕΛ και των ΕΠΑΛ-Β΄ (στα κοινά με τα ΓΕΛ μαθήματα) θα αναρτηθούν την Τρίτη 23 Ιουνίου περί την 13:00 σε όλα τα Λύκεια της χώρας. Αντίστοιχα, οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α΄, καθώς και των ΕΠΑΛ-Β΄ (μαθήματα ειδικότητας) θα αναρτηθούν την Πέμπτη 25 Ιουνίου περί την 13:00 σε όλα τα ΕΠΑΛ της χώρας. Όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν την βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες. Για τους βαθμούς των ειδικών μαθημάτων θα υπάρξει νέα ενημέρωση. Επίσης, οι υποψήφιοι για τα ΤΕΦΑΑ, οι οποίοι συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, πρέπει μέχρι τις 26 Ιουνίου να έχουν ολοκληρώσει την εξέτασή τους στις πρακτικές δοκιμασίες (αγωνίσματα). Τέλος, υπενθυμίζεται ότι μέχρι την Τρίτη 7 Ιουλίου οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό τους δελτίο στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ταχύτητες οπτικών ινών σε ακόμα πιο προσιτές τιμές στην Ξάνθη

COSMOTE: Προγράμματα Fiber To The Home με επιδότηση €200 για 24 μήνες Σε εγγυημένες ταχύτη…