Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Στον αέρα» η λειτουργία του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών στο ΔΠΘ

«Στον αέρα» η λειτουργία του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών στο ΔΠΘ

0
dpth

Είναι όλα έτοιμα όμως χρειάζεται να συνταχθεί άμεσα Π.Δ.

Καταργήθηκε πριν λειτουργήσει με ειδική διάταξη όμως επανεξετάζεται

Στην ιδεολογική θέση της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για Δημόσιο Πανεπιστήμιο κατ’ όνομα και πράξη «σκοντάφτει» η λειτουργία του Τμήματος Ελληνικών σπουδών του ΔΠΘ το οποίο είναι έτοιμο να λειτουργήσει από την νέα ακαδημαϊκή χρονιά στο κτήριο όπου στεγάζονταν το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών που συγχωνεύτηκε το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης στην Κομοτηνή αν και εφ’ όσον τελικά δοθεί το πράσινο φως από τον υπουργό Παιδείας κ. Μπαλτά.

«Στον αέρα» η λειτουργία του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών στο ΔΠΘ

Να σημειώσουμε ότι η ίδρυση του Τμήματος στο οποίο αποφασίστηκε με νόμο πέρσι τον Δεκέμβρη επί υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου. Σημείο τριβής με τον νυν υπουργό Παιδείας κ. Αριστείδη Μπαλτά είναι ότι το Τμήμα θα είναι 100% αυτοχρηματοδοτούμενο καθώς θα υπάρχουν δίδακτρα στους φοιτητές και αυτό αποτελεί «κόκκινο πανί» υπό τον φόβον μήπως θεωρηθεί ότι είναι «κερκόπορτα» για την εισαγωγής διδάκτρων στο δημόσιο πανεπιστήμιο που αλλοιώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του.

Είναι όλα έτοιμα για την λειτουργία του τμήματος από φέτος

Στο μεταξύ από την πρυτανεία του ΔΠΘ έχουν γίνει όλες εκείνες οι απαραίτητες ενέργεια για την λειτουργία του Τμήματος. Όπως αναφέρει στο «Ε» ο πρύτανης κ. Α. Καραμπίνης: « έχουν σταλεί επιστολές σε πρεσβείες και ξένα πανεπιστήμια έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και το τμήμα είναι έτοιμο να λειτουργήσει φέτος με 30 φοιτητές. Έχουμε έτοιμα τα κτίρια και περιμένουμε. Όμως στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο το υπουργείο με ειδική διάταξη καταργούσε το τμήμα. Στη συνέχεια μας ζητήθηκαν τα στοιχεία για το Π.Δ. Στείλαμε τον σχετικό φάκελο όμως έγγραφη απάντηση δεν έχουμε λάβει από τον υπουργό και είμαστε σε αναμονή και ευελπιστούμε τελικά να αρθεί η διάταξη που καταργεί το τμήμα. Όχι μόνο δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου αλλά θα συνεισφέρει σε αυτόν, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα να εργαστούν άνεργοι νέοι επιστήμονες». Η λειτουργία του Τμήματος έχει τη στήριξη και των τοπικών βουλευτών Ξάνθης και Κομοτηνής οι οποίοι και εκφράστηκαν θετικά. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε» το θέμα εξετάζεται θετικά από τον υπουργό και έχει ήδη αρθεί η επίμαχη διάταξη.

Ο Α. Λοβέρδος και το Προεδρικό Διάταγμα

Στήριξη όμως έχει το Δ.Π.Θ και από τον κ. Λοβέρδο ο οποίος υπεραμύνθηκε την λειτουργία του τμήματος σε σχετική συζήτηση στην Βουλή: Συγκεκριμένα επεσήμανε ότι απ’ όλα τα τμήματα των πανεπιστημίων που ήταν θετικά ένα προχώρησε, αξιοποιώντας τη σχετική νομοθετική παρέμβαση, πάρα πολύ γρήγορα και ανέφερε σχετικά: « Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, τόσο πολύ σοβαρό πανεπιστήμιο – ένα πανεπιστήμιο σαν και αυτό λοιπόν, με ειδικούς ρόλους, παίρνει την απόφαση, κάνει όλες τις διεθνείς επαφές, είναι έτοιμο και περιμένει το Προεδρικό Διάταγμα-τυφλοσούρτη. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Παιδείας το Προεδρικό Διάταγμα είναι ζήτημα ολίγων εβδομάδων, η κατάρτισή του ζήτημα μιας εβδομάδας και ζήτησε από τον αν. υπουργό Παιδείας να συνταχθεί γρήγορα ώστε να μην χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanhopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…