Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μεγάλη προσέλευση παιδιών για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στον ‘’Ιπποκράτη’’

Μεγάλη προσέλευση παιδιών για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις στον ‘’Ιπποκράτη’’

0
ethelontes xamogelo

Κοντά στους μαθητές της Ξάνθης βρέθηκε και πάλι το «Χαμόγελο του Παιδιού»

Παρά την ελλιπή ενημέρωση από τον δήμο, η Πρωτοβάθμια οργάνωσε την δράση

Το Κινητό Πολυιατρείο «Ιπποκράτης» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με τη στήριξη της Johnson & Johnson, βρέθηκε στην πόλη μας από την Δευτέρα 11 Μαΐου μέχρι και την Παρασκευή 15 Μαΐου, στη νότια πλευρά του Ιερού Ναού της Του Θεού Σοφίας.

250 παιδιά εξετάστηκαν δωρεάν

Για πέντε ολόκληρες ημέρες γιατροί του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και του Π.Ε.Δ.Υ. Ξάνθης, από τις 08:30 έως και τις 16:30, παρείχαν δωρεάν προληπτικές ιατρικές εξετάσεις σε παιδιά κάθε ηλικίας. Ορθοπεδικός, οφθαλμίατρος, οδοντίατρος, ΩΡΛ και παιδίατρος του Νοσοκομείου Ξάνθης αλλά και ιδιώτες γιατροί, συνεπικουρούμενοι από μία νοσηλεύτρια από το ‘’Χαμόγελο’’ στην Καβάλα, προσέφεραν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε περισσότερα από 250 παιδιά της Ξάνθης. Την όλη δράση και την σειρά εξέτασης των μικρών Ξανθιωτών συντόνιζαν ο οδηγός του τεράστιου φορτηγού της μονάδας ‘’Ιπποκράτης’’, που χωρίζεται σε δύο χώρους εξέτασης, μία κοινωνική λειτουργός από την Θεσσαλονίκη και μία εθελόντρια από την Ξάνθη.

Καμία ενημέρωση από τον δήμο Ξάνθης

Η δράση θεωρητικά υλοποιήθηκε σε συνεργασία του ‘’Χαμόγελου’’ με τον δήμο Ξάνθης. Παρόλα αυτά, μέχρι και την Πέμπτη σχεδόν κανείς, τουλάχιστον από τα τοπικά ΜΜΕ, δεν γνώριζε και δεν δημοσιοποίησε το γεγονός. Εντύπωση προκάλεσε αυτή η παντελής αποσιώπηση από πλευράς δήμου Ξάνθης της παρουσίας της κινητής μονάδας στην πόλη μας, κάτι που σχολιάστηκε και από τους εθελοντές του Χαμόγελου που συνόδευαν την αποστολή. Όπως μας μετέφεραν ιατροί και εθελοντικό προσωπικό, μόνο κατά τις πρωινές ώρες υπήρχε επισκεψιμότητα, όταν και προσέρχονταν για εξέταση τάξεις διαφόρων σχολείων της πόλης και αυτό μετά την δεύτερη μέρα. Από τις 14:00 το μεσημέρι μέχρι και τις 16:30 οι αίθουσες εξέτασης ήταν ανοιχτές για όσους συμπολίτες μας ήθελαν να εξεταστούν δωρεάν τα παιδιά τους. Ελάχιστοι όμως το έπραξαν. Η κοινωνική λειτουργός, κα Πόπη Κλουφά, δήλωσε στο «Ε»: «Θεωρήσαμε ότι είτε δεν υπάρχει ανάγκη στην τοπική κοινωνία για δωρεάν εξετάσεις, είτε δεν το πληροφορήθηκαν».

Από τον Μάρτιο επικοινώνησε με… όλο το Δημαρχείο

Η κα Κλουφά ήταν αυτή που ανέλαβε την επικοινωνία και τον συντονισμό, ώστε να παραχωρηθεί η άδεια από τον δήμο και να χρησιμοποιηθεί τμήμα της κεντρικής πλατείας της Ξάνθης. Όπως μας είπε: «Στείλαμε επιστολή από τις 23 Μαρτίου και ο αρμόδιος υπάλληλος την έλαβε στα χέρια του στις αρχές Μαΐου. Παρόλα αυτά, όλο αυτό το διάστημα επικοινωνούσαμε με τον δήμο, γιατί υπήρχε κάποιο θέμα με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνταν στην πλατεία. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να μεταβούμε στην Αλεξανδρούπολη αυτή την εβδομάδα και να έρθουμε στην Ξάνθη την επόμενη. Μας ζήτησαν όμως από τον δήμο να το αλλάξουμε, για να μπορέσουν να μας παραχωρήσουν τον χώρο στην πλατεία. Αφού μιλήσαμε σχεδόν με όλους τους υπαλλήλους του δήμου, ενημερωθήκαμε για τον χώρο αυτό, στην πλατεία Διοικητηρίου». Ευτυχώς, οι εθελοντές του ‘’Χαμόγελου’’ ήρθαν σε επαφή απευθείας με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης και συντόνισαν την προσέλευση των μαθητών στο κινητό Πολυιατρείο.

Εγκρίθηκε η εκχώρηση χώρου την ώρα που… έφευγαν

Το μεσημέρι της Παρασκευής, συνεδρίασε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του δήμου Ξάνθης. Ένα από τα θέματα για το οποίο κλήθηκαν να αποφασίσουν τα μέλη της επιτροπής, ήταν η παραχώρηση δημοτικού κοινόχρηστου χώρου για το κινητό Πολυιατρείο ‘’Ιπποκράτης’’ στον Οργανισμό ‘’Το Χαμόγελο του Παιδιού’’. Η άδεια εκχωρήθηκε ομόφωνα και τότε ενημερώθηκε ο δήμαρχος Ξάνθης, κ. Δημαρχόπουλος, ότι η μονάδα σε λίγη ώρα αποχωρεί, αφού ήταν λίγα μέτρα μακριά από το Δημαρχείο για πέντε ολόκληρες μέρες. Την αρχική απογοήτευση των εθελοντών του ‘’Χαμόγελου’’ διασκέδασε η σκέψη ότι προφανώς υπήρξε σύγχυση με την αλλαγή των ημερομηνιών, γι’ αυτό και δεν υπήρξε καμία ενημέρωση προς τους δημότες και τον τοπικό Τύπο. Η κα Κλουφά, μάλιστα, μας μετέφερε την επιθυμία να πραγματοποιηθεί νέα δράση και σε περιοχές εκτός πόλεως, όπου τους ζητήθηκε, όπως και στον συνοικισμό του Δροσερού. Οι εθελοντές του ‘’Χαμόγελου’’ είναι ήδη σε επικοινωνία με το Ιατρο-κοινωνικό Κέντρο Δροσερού για μια μελλοντική επίσκεψη και θα πρέπει να είμαστε όλοι ευγνώμονες για τις προσπάθειες που καταβάλλουν, ώστε να προσφέρεται δωρεάν το μεγάλο αγαθό της υγείας και στην πόλη μας.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …