Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ένα όνειρο που ήρθε για να γράψει… ιστορία

Ένα όνειρο που ήρθε για να γράψει… ιστορία

0
xatzidakeio-synaulia-web

Αυλαία για το επιτυχημένο φεστιβάλ «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων»

Χωρίς ιδιαίτερη προβολή κατάφερε να ξεπεράσει τα σύνορα της Ελλάδας

Τίτλοι τέλους για την φετινή διοργάνωση του θεσμού «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων – Μουσικά Σχολεία συναντούν τον Μάνο Χατζιδάκι» με τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους συμμετείχαν και σε όσους απλά παρακολούθησαν τις πολλές εκδηλώσεις σε όλη την πόλη. Πραγματικά εντυπωσιακές και συγκινητικές οι εικόνες από την τελική συναυλία το πρωί της Τρίτης με την μεγαλύτερη παιδική ορχήστρα (320 μαθητές) και με τις χορωδίες των μουσικών σχολείων πλαισιωμένες με μαθητές τοπικών σχολείων γενικής παιδείας και μια ‘’αυθόρμητη ορχήστρα πολιτών’’, που πλησίασε τους 1.700 χορωδούς, που τραγούδησαν μαζί αγαπημένες επιτυχίες του Μάνου Χατζιδάκι. Αυτό ήταν εξάλλου το σύνθημα των διοργανωτών για την κεντρική συναυλία: «Ένωσε και την δική σου φωνή στην μεγάλη ορχήστρα της διοργάνωσης».

Περιορισμένη προβολή ενός μεγάλου θεσμού

Εικόνες και ήχοι που δυστυχώς δεν προβλήθηκαν ιδιαίτερα εκτός Περιφέρειας, με σκόρπιες μόνο αναφορές σε επαρχιακά μέσα ενημέρωσης των πόλεων τα μουσικά σχολεία των οποίων συμμετείχαν. Μοναδική τηλεοπτική προβολή από κεντρικό κανάλι ήταν αυτή της ΝΕΡΙΤ, λίγη ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας, με συνέντευξη του διευθυντή του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, κ. Ιωάννη Κακάρα, χωρίς να αποτυπωθεί ωστόσο η ατμόσφαιρα και το εορταστικό κλίμα που βίωσαν όσοι βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία.

Μια ακόμη επιτυχημένη συναυλία

Οι επίσημες εκδηλώσεις του φετινού θεσμού ολοκληρώθηκαν με την συναυλία το βράδυ της Τρίτης, σύμπραξη των μουσικών συνόλων του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα. Μια συναυλία με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά κυρίως ένας φόρος τιμής των δικών μας μαθητών στον μεγάλο συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου, του οποίου γνωστές επιτυχίες ερμηνεύτηκαν από την χορωδία του Σχολείου, αλλά και από νεαρούς μαθητές και μαθήτριες. Τα υπόλοιπα μουσικά σχολεία επέστρεψαν στις πόλεις τους, κουβαλώντας στις αποσκευές και κυρίως στο μυαλό και την καρδιά τους πολλές μουσικές, μοναδικές εμπειρίες και πολύτιμες γνώσεις για το μέλλον. Οι μαθητές του δικού μας Μουσικού Σχολείου παρακολούθησαν χθες το πρωί και το τελευταίο σεμινάριο της διοργάνωσης, με την Φωτεινή Δάρρα να αναπτύσσει θέματα φωνητικής τεχνικής και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου ζητήματα ορθής σύνθεσης.

Ιωάννης Κακάρας, ένας αφανής οραματιστής

Ακούστηκαν ποικίλα σχόλια σχετικά με την προβολή των τοπικών φορέων ως διοργανωτών του θεσμού, ενώ το μεγαλύτερο βάρος της οργάνωσης και της κατά το δυνατόν επιτυχούς διεξαγωγής τόσο των εκδηλώσεων, όσο και των εκπαιδευτικών σεμιναρίων των μαθητών, το επωμίστηκε το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης με τους καθηγητές του, τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου και οι πολλοί εθελοντές που κυριολεκτικά για πέντε μέρες άφησαν δουλειές και οικογένειες για να καλύψουν τα όποια κενά. Εμπνευστής του θεσμού και ‘’ψυχή’’ της όλης προσπάθειας, ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, κ. Ιωάννης Κακάρας, που σαν αφανής ήρωας βλέπει το όνειρό του να παίρνει σάρκα και οστά και να αποτελεί, στην δεύτερη μόλις χρονιά του, μια φημισμένη μουσική συνάντηση, που η ακτινοβολία της εξέρχεται από τα σύνορα της Ελλάδας. Στο πρόσωπό του, και αρκετών ακόμη καθηγητών του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, ευτυχώς, βρίσκουν εφαρμογή τα λόγια του ποιητή-εκπαιδευτικού (με θητεία και στην Ξάνθη) Σαράντου Παυλέα: «ονειρεύομαι, ονειρεύομαι σχολεία άφθονα, γελαστά, σ’ όλη τη χώρα και δάσκαλους μεγάλους εμπνευσμένους καρφωμένους στη χαρούμενή τους θέση να πλάθουν ανθρώπους ελεύθερους, εύθυμους κι ευτυχισμένους, καρδιές φουντωμένες απ’ την έρευνα και την αγάπη».

Παρέλαση μεγάλων καλλιτεχνών

Σημαντικό στοιχείο του θεσμού, που εξαίρει την εκπαιδευτική και παιδαγωγική του πλευρά για τους νεαρούς μαθητευόμενους μουσικούς, είναι η παρουσία και συμμετοχή σε αυτόν συνεργατών του Μάνου Χατζιδάκι, καλλιτεχνών με πανελλήνια και διεθνή ακτινοβολία, που εργάζονται με μεγάλη αυταπάρνηση και εθελοντική διάθεση για την επιτυχία του θεσμού και την μετάδοση των γνώσεων και της εμπειρίας τους στους μαθητές των μουσικών σχολείων. Αξίζουν συγχαρητήρια αλλά και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνθέτες Νίκο Κυπουργό, Δημήτρη Παπαδημητρίου και Θεόδωρο Αντωνίου, στους ερμηνευτές Σαβίνα Γιαννάτου, Βασίλη Γισδάκη, Φωτεινή Δάρρα, στους μουσικούς και παιδαγωγούς Παναγιώτα Τηγανούρια, Κώστα-Ηρακλή Γεωργίου και Ευγενία Καρλάφτη, που προσφέρουν απλόχερα και κινητοποιούν δυνάμεις -με την συνδρομή και τοπικών πολιτιστικών φορέων- ώστε ο θεσμός να έχει έντονο το αποτύπωμα και την καλλιτεχνική πνοή του Μάνου Χατζιδάκι, μια μεγάλη παρακαταθήκη και για την γενέτειρά του.

Υπάρχει ελπίδα…

Προσπάθειες σαν και αυτή αποδεικνύουν ότι το ποιοτικό και υψηλό δεν είναι προνόμιο λίγων, αλλά κτήμα όλης της κοινωνίας. Η πόλη της Ξάνθης, γυρίζοντας σελίδα σε αποφάσεις παλαιότερων δημοτικών αρχών, που την ‘’στοίχειωναν’’ μέχρι πρότινος, δείχνει ότι μπορεί να δημιουργεί, να συνεργάζεται και να προσφέρει για την τέχνη και τον πολιτισμό, στέλνοντας ένα δυνατό μελωδικό μήνυμα με την μεγαλειώδη συναυλία της Τρίτης. Χρειάζεται και ο θάνατος, για να έρθει η ανάσταση. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις, σχολιάζοντας το εμβατήριο ‘’η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει’’, «μια χώρα που ποτέ δεν πεθαίνει, πάει να πει πως και ποτέ δεν θα αναστηθεί».

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Μαύρο Αντικείμενο–Κουκλοθέατρο ανοίγει ξανά τις πόρτες του!

Στην εκδήλωση της Κυριακής 26 Ιανουαρίου 2025, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να …