Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις ‘’Ζωντανεύοντας τις αναμνήσεις’’ των Ξανθιωτών

‘’Ζωντανεύοντας τις αναμνήσεις’’ των Ξανθιωτών

0
zontanevontas kornizes

Ένα συγκινητικό βίντεο με παλιές φωτογραφίες και σύγχρονη τεχνολογία

Γ. Κράλλης: «Ήταν μια ιδέα για να δείξω και στους Ξανθιώτες με τι ασχολούμαι»

«Φωτογραφίες του προηγούμενου αιώνα από την Ελλάδα, και συγκεκριμένα από την πόλη της Ξάνθης, ζωντανεύουν μέσα από την τεχνική του 2.5D, σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο που συνδυάζει αυθεντική ορχηστρική μουσική, ηχητικά και οπτικά εφέ, καθώς και ψηφιακές τρισδιάστατες μοντελοποιήσεις». Έτσι μας παρουσίασε πριν λίγες μέρες την τελευταία του δουλειά, ‘’Ζωντανεύοντας τις αναμνήσεις’’, ο Ξανθιώτης γραφίστας Γιώργος Κράλλης. Ένα βίντεο που αγαπήθηκε από την πρώτη στιγμή, προκάλεσε συγκίνηση και έντονη αίσθηση σε όσους το παρακολούθησαν στο διαδίκτυο, καθώς ζωντάνεψε κυριολεκτικά παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

Ένα ‘’άλμπουμ’’… ταξίδι στον χρόνο

zontanevontasΤο διάρκειας έξι λεπτών βίντεο μας μεταφέρει σε ένα περιβάλλον σχεδιασμένο ψηφιακά, που παραπέμπει σε κατοικία του 19ου αιώνα. Καθώς περιδιαβαίνουμε στο δωμάτιο, αντικρίζουμε έπιπλα και κορνίζες παλαιότερων εποχών, ώσπου ο δημιουργός εστιάζει σε ένα παλιό δερμάτινο άλμπουμ φωτογραφιών. Δεν πρόκειται όμως να δούμε μια απλή παράθεση φωτογραφιών. Οι φωτογραφίες αποκτούν κίνηση, πολεμικά γεγονότα ‘’ανασταίνονται’’ μαζί με τους στρατιώτες που πυροβολούν και τρέχουν ανάμεσα σε εκρήξεις. Η απολαυστική μουσική του Δήμου Σταθούλη και η καταπληκτική ηχητική επένδυση του Κώστα Λουκοβίκα δίνουν μεγαλύτερη ζωντάνια στην εικόνα, που από φωτογραφία μοιάζει να μετατρέπεται σε καταγραφή κάμερας. Αφήνοντας τις ιστορικά φορτισμένες στιγμές, περνάμε στην Ξάνθη των κατοίκων της. Φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή παλιών συμπολιτών μας, γιορτές και συναθροίσεις στην πλατεία ή στο ύπαιθρο, κοπέλες να παίζουν χιονοπόλεμο και όμορφες στιγμές, που ο φακός αποθανάτισε, κινούνται και μαζί τους ‘’κινούν’’ αναμνήσεις και συγκινούν καρδιές.

Γ. Κράλλης: «Οι περισσότεροι δεν καταλάβαιναν με τι ασχολούμαι, ώσπου είδαν το βίντεο»

«Το φωτογραφικό υλικό, που χρησιμοποιήθηκε στο βίντεο, ανήκει στα μέλη των ομάδων του Facebook: “Παλιές φωτογραφίες της Ξάνθης” και ”Φωτογραφίες από την Μικρασιατική εκστρατεία και Καταστροφή”, που όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζουν σταθερά να τροφοδοτούν με τις αναμνήσεις, των ίδιων ή των προγόνων τους, αυτές τις ομάδες. Είναι συνδημιουργοί όλοι τους», λέει ο Γιώργος Κράλλης, καταθέτοντας τις ευχαριστίες του προς όλους. Πώς πέτυχε όμως αυτό που μοιάζει αδύνατο; Πώς απέκτησαν κίνηση παλιές μονοδιάστατες φωτογραφίες; Το «Ε» μίλησε με τον χαρισματικό γραφίστα και σας μεταφέρει το όσα έμαθε: «Ασχολούμαι πολλά χρόνια με την γραφιστική τέχνη και ιδιαίτερα με τις ψηφιακές 3D (τριών διαστάσεων) απεικονίσεις. Είναι ένας καινούριος χώρος με μεγάλες δυνατότητες που είναι άγνωστες στους περισσότερους. Θέλοντας να κάνω ‘’κοινωνούς’’ και τους Ξανθιώτες σ’ αυτό τον ‘’κόσμο’’, σκέφτηκα μια μέρα ότι πρέπει να κάνω ένα βίντεο, που θα αναφέρεται στην πόλη της Ξάνθης και θα αγγίξει τους συμπολίτες μου».

Πώς έγινε το… ‘’θαύμα’’;

Ένας ‘’μαγικός’’ τεχνολογικός κόσμος, που δύσκολα γίνεται αντιληπτός στους περισσότερους από εμάς, παρότι απολαμβάνουμε αυτά που μπορεί να δημιουργήσει. «Το πρώτο λεπτό του βίντεο είναι καθαρά 3D, αλλά στην συνέχεια η φωτογραφίες επεξεργάστηκαν με πολλές ώρες δουλειάς σε μια νέα τεχνολογία του 2.5D. Είναι, ουσιαστικά, κάτι σαν τις παλιές φάτνες, που από μπροστά βλέπαμε τα διάφορα πρόσωπα σαν να είχαν βάθος, αλλά από το πλάι έβλεπες χαρτονάκια σε διαφορετικά σημεία. ‘’Κόβουμε’’ τα πρόσωπα και τα αντικείμενα που θέλουμε από την φωτογραφία και τα χειριζόμαστε ξεχωριστά το καθένα, επεμβαίνοντας και δημιουργώντας και κίνηση όπου θέλουμε». Ένας ηλικιωμένος που κάθεται στα σκαλιά του ‘’Παζαριού’’ της Ξάνθης, φαίνεται να καπνίζει το τσιγάρο του σε αργή κίνηση μετά από πολλές δεκαετίες.

Ένα ‘’άνοιγμα’’ στις νέες τεχνολογίες

Η γραφιστική φαίνεται να έχει γίνει μια στατική και μη δημιουργική εργασία για πολλούς που εργάζονται στον χώρο, με επαναλαμβανόμενα μοτίβα δίχως πρωτοτυπία και νέα πνοή. Ο Γιώργος Κράλλης, που σπούδασε γραφιστική στην Θεσσαλονίκη, αμέσως μετά το τέλος των σπουδών του έδειξε ενδιαφέρον στην τέχνη του 3D. Με πολλή προσωπική δουλειά και μελέτη πάνω στα έργα συναδέλφων του από το εξωτερικό, απέκτησε επαγγελματική εμπειρία στις νέες τεχνικές του χώρου. Έχει κερδίσει επανειλημμένα βραβεία για την δουλειά του στο ψηφιακό μόντελινγκ και πέρυσι κέρδισε το τρίτο έπαθλο στον διαγωνισμό Evermotion Challenge με το έργο του Reflection of the past (Αντανάκλαση του παρελθόντος). Ο ίδιος, εύχεται να ευχαριστηθούν όλοι το βίντεο, όσο ευχαριστήθηκαν και οι τρεις ταλαντούχοι καλλιτέχνες την διαδικασία της δημιουργίας του. Σε δύο μόλις μέρες στο YouTube έχει ήδη περισσότερες από 3.500 προβολές.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μνημόσυνο για τους ιδρυτές και ευεργέτες του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Η τελετή μνημοσύνου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024, στις 10:00, στον Ιε…